Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
rode kool reuma

Rode kool tegen reuma (en nog 4 andere verrassende voordelen)

Overheerlijk met appeltjes, en prachtig paars-rood van kleur: tot zover reikt de kennis over deze kool bij de meeste mensen wel. Maar wist je dat hij ook helpt tegen reuma, en nog 4 andere, aanzienlijke voordelen heeft voor je gezondheid? Lees snel even mee hoe dat komt:

1. Rode kool is goed voor je hart

Net als witte en groene kool zit deze koolsoort tjokvol mineralen en vitamines, waaronder vitamine C, die zo vitaal is voor een goede weerstand. Maar er is meer: rode kool bevordert niet alleen de aanmaak van rode bloedcellen, maar het verwijdert ook schadelijke stoffen. Samen leidt dat tot een betere werking van je bloedsomloop. De koolsoort is rijk aan kalium, een stof die je nodig hebt om stress van het hart te voorkomen. Met 1 kopje rode kool zit je al aan 216 mg kalium. Het eten van rode kool bevordert ook de samentrekkingen van het hart, die je hartslag vlot laten verlopen.

2. Rode kool tegen reuma en artritis

Kolen zijn heel goed in te zetten als kompres, om pijn bij spierontstekingen en reuma te verlichten. Hoe? Ontsmet eerst de te behandelen plaats, en leg er een kolenblad overheen dat je eerst gestreken hebt. Een strijkijzer op je groente zetten? Het klinkt misschien wat gek, maar het werkt! Rode kool dankt zijn pijnstillende eigenschappen aan het stofje lactucopicrine, dat ook gebruikt wordt in kalmerende geneesmiddelen. Zelfs bij hoest (en slapeloosheid door hoest) kan je zo'n mooi generfd blad over je borstkas draperen. Wat kan je nog meer doen tegen spierpijn? Probeer eens wat vaker kurkuma te eten of te drinken. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel.

3. Goed voor je spijsvertering

Rode kool is ook erg gezond voor je maag. Zo wordt het sap van de kool vaak gebruikt tegen maagzweren. Rode kool helpt ons lichaam gal te produceren, wat nodig is om obstipatie tegen te gaan. Bovendien bevat een rauw kopje amper 31 calorieën. Let er natuurlijk bij kolen extra goed op dat je goed en langzaam kauwt, om winderigheid te voorkomen.

4. Anti-rode ogen

rode kool reuma Rode kool is, zoals maïs en worteltjes, geweldig voor de gezondheid van je ogen. De kool zit namelijk boordevol zeaxanthine en luteïne, die je netvlies beschermen tegen oxidatieve stress en UV-stralen. Goed beschermde en gevoede ogen vertonen minder snel tekenen van irritatie. Rode ogen hebben niet alleen te maken met een onevenwichtige voeding, maar ook met een slechte slaaphygiëne. Heb je meer slaapproblemen dan normaal? Een natuurlijk drankje als SleepDust kan helpen.

5. Rode kool voor sterke botten

Last but not least zijn kolen rijk aan vitamine K. Dat komt onder meer door de osteocalcine in de kool, die je lichaam nodig heeft om de power vitamine K (zorgt voor een ijzersterk beenderstelstel) vlot aan te maken. O ja: lekker met appeltjes, zeiden we bovenaan. Maar bereid je rode kool wel lekker zelf. In een bokaaltje mis je de helft van de prachtige voordelen die rode kool heeft voor je gezondheid!
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"