Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
rozebottel spierpijn

Rozenbottel bij spierpijn: hoe gebruik je het?

Rozenbottel: flauw, zeg je ? Misschien kunnen de voordelen (tegen artrose e.a.) van dit afslankhulpje je overtuigen om wat vaker een kopje thee van deze bloesem te zetten. Wij zetten alvast 3 gezondheidsvoordelen van formaat op een rijtje:

1. Rozenbottel = zuiverend

Rozenbottel helpt je lichaam om afvalstoffen in de darmen te verwijderen. Het bevat (net zoals de gezonde citroenschil) pectine en een grote dosis flavonoïden, die je lichaam beschermen tegen slechte cholesterol. Rozenbottel is een natuurlijk adstringerend middel dat ook kan ingezet worden bij een blaasontsteking: het helpt bij het wegspoelen van slechte bacteriën.

2. Rozenbottel helpt bij gewrichtspijn

Langdurige wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat rozenbottels helpen de vervelende en pijnlijke symptomen van artrose en reuma te verzachten. Artrose- en artritispatiënten die gedurende drie weken rozenbottelthee dronken hadden gemiddeld 80 % minder pijnklachten. Dat is te danken aan de grote hoeveelheid vitamine C en flavonoïden die we in rozenbottels terugvinden. Die werken, net als de ingrediënten uit dit drankje - onder meer kurkuma) sterk ontstekingsremmend.

3. Veelzijdig en fijn voor de lijn

Van alle mineralen (magnesium en huidvriendelijk silicium) en vitamines bevat rozenbottel het meeste vitamine C, wat zoals bekend niet alleen goed is voor je weerstand, maar ook voor je huid. Een kopje rozenbottelthee werkt goed bij verkoudheid en griep, maar je kan dus nog verder gaan. Ga eens op zoek naar verse of gedroogde rozenbottels in de bioshop, en voeg ze toe aan je (fruit)salades. Rozenbottels bevatten veel gezonde vezels die je dieet kunnen ondersteunen. Natuurlijk zal je van rozenbottel alleen niet afslanken, maar als onderdeel van een evenwichtig eetpatroon doet het wonderen. Voor heel wat mensen is rozenbottel zoals de Engelsen zeggen een acquired taste of smaak waar je moet aan wennen. Maar rozenbottel is eigenlijk heel fruitig en licht. Drink het in de zomer met ijsblokjes en een blaadje munt, en 's winters met een anijsbloempje of kaneel. Je kan rozenbottelthee heel eenvoudig pimpen door er een lekkere bron van vitamine C aan toe te voegen. In dit artikel leggen we je uit hoe.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"