Doorgaan naar inhoud
gewoontes zorgeloos

Rust in je hoofd: de 3 snelste manieren om komaf te maken met ruis

Rust in je hoofd, hoe doe je dat? Tijdens hectische periodes heb je het soms echt nodig. Dan is het handig om een paar handige kneepjes achter de hand te hebben:

1. Stop and smell... the raindrops

rust in hoofdEen eivol hoofd kost je bakken vol energie. Zorg op tijd en stond voor een rustpauze. Gedachten kosten je energie, en wanneer je je gedachtes niet onder controle krijgt, wordt je er permanent gestrest of moe van. Op de pauzeknop drukken betekent voor iedereen iets anders: de ene heeft behoefte aan een uitgekiend meditatieprogramma (waarbij je gegidst wordt om je gedachten te laten wegvloeien) terwijl de andere al tot rust komt door bewuster te ademen. Baken een tijdspanne af waarin je onbekommerd mag piekeren. Stel je horloge of timer in op hoogstens een kwartier. Na die tijd verplicht je jezelf om je focus te verleggen. Stel je voor: je zit simpelweg te mijmeren aan het raam, al turend naar de regen die op de dakpannen tikt. Wel, een kwartiertje geleden mochten je gedachten nog wild in de weg schieten, maar nu train je jezelf om alleen de regen te zien en te horen (of zet het raam open en ruik de frisse regenlucht!). Stop and smell the roses? Nee, de regendruppels!

2. Doe de braindump

Voel je een punthoofd aankomen? Pak snel pen en papier. Schrijf nu in een recordtempo alle overbodige gedachten (je mentale prullenbakje, zeg maar) van je af. Hoewel het al te eenvoudig klinkt is er een lichtjaar verschil tussen gedachten in je hoofd en hersenspinsels op papier. Gedachten in je hoofd zijn namelijk chaotisch, maar als je gaat schrijven worden ze overzichtelijk en geordend. En of je alles digitaal mag noteren? Pas daarmee op. Te veel tijd doorbrengen online werkt voor de meeste mensen juist nefast in op kopzorgen.

3. Sport je hoofd leeg

Je even flink in het zweet werken is natuurlijk ook altijd een uitgelezen oplossing. Als je flink moet zwoegen heeft je geest geen tijd om druk in de weer te zijn. Geen sporter? Wandelen werkt even goed! Een half uurtje is genoeg om je blik op de wereld weer even bij te schroeven. Observeer wat je ziet en voelt. De bomen, het ruisen van de wind, het contact tussen je voeten en de aarde. Hoe meer je in het nu leeft, hoe minder je gedachten weer 's overstag zullen gaan en uitmonden in stress. Ben je een doorgewinterde piekeraar? Dan heb je in het begin misschien iets meer tijd nodig om ruis en ballast weg te werken. Maar na een tijdje wordt het een automatisme, en gaat het even snel als je tandenpoetsen of je pyjama aantrekken! Veel succes!
Vorig artikel Waarom mama's betere werknemers zijn (en nog 3 grote voordelen van het moederschap!)
Volgend artikel Zo haal je het mooiste uit jezelf (zelfs op drukke dagen)