Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
rust nemen

Rust nemen: zo doe je het en daarom is het belangrijk

Een drukke sociale agenda, veel nieuwe projecten op het werk met nog meer nieuwe deadlines, een kookworkshop op dinsdag, een etentje op donderdag en dan zijn we nog niet over het weekend bezig. Lijkt jouw agenda verdacht veel op dit lijstje? Dan is de kans groot dat je jouw dag zo propvol mogelijk steekt om met alles rond te geraken en dat je veel moeite hebt met tijd maken voor jezelf en vooral voor rust. Heb jij regelmatig moeite met rust nemen? Zo lukt het je en daarom is het belangrijk.

Altijd bezig

slaapgewoontes persoonlijkheid Wanneer heb je voor het laatst echt rust genomen? En met rust nemen, bedoelen we niet het doelloos scrollen op je smartphone en het staren naar je televisiescherm. Nee, wanneer heb je jouw brein echt volledige rust gegund, door letterlijk even niets te doen? We schatten in dat je het jezelf zelfs niet meer kan herinneren. Een moment zonder smartphone, boek of werk, wat is dat zelfs? Als je jezelf hierin herkent, ben je daar zeker niet alleen in. Iedereen maakt zich hier schuldig aan. Altijd maar druk bezig en vergeten dat we ook helemaal tot rust moeten komen, om die drukke planning vol te houden. Rust nemen is nochtans essentieel om je brein gezond te houden en je energieniveau aan te vullen. Wanneer je dat niet doet, blijven je hersenen altijd maar bezig, wat op lange termijn een nefaste impact heeft. Denk aan: oververmoeid, te veel stress, onproductief werken, prikkelbaarheid en ga zo maar door.

Niets doen

Maar... helemaal niets doen om zo je brein tot rust te brengen, dat is toch megasaai? Nee, eigenlijk niet. Zeker niet als je weet dat je door echt volledige rust te nemen, je hoofd de kans geeft om de uit-knop even te gebruiken. Jawel, dat mythisch fenomeen waar je ooit al eens over gehoord hebt, bestaat écht. Je moet alleen moeite doen om de switch even in te drukken. Wanneer je die uit-knop even induwt, ga je jouw brein opladen en ben je erna weer helemaal in staat om je drukke leven aan te kunnen.

1. Slaap voldoende

slaaphouding Hoe je ook draait of keert, rust nemen doet je brein het best wanneer je slaapt. Tijdens je slaap krijgt je brein eindelijk de tijd om alle indrukken en informatie van de dag rustig te verwerken en de nuttigste informatie op te slaan in het langetermijngeheugen. Help jezelf en kruip op tijd je bed in. Een vast slaapritueel 's avonds kan helpen om je lichaam in slaapmodus te brengen, waardoor je vlotter in slaap geraakt. Leg je smartphone weg, vermijd sport tot een uur voor het slapengaan en kijk niet meer te veel televisie. Lukt het je nog steeds niet, ondanks al jouw inspanningen? Drink dan het natuurlijke SleepDust ongeveer een halfuurtje voor het slapengaan. De natuurlijke ingrediënten stomen jouw lichaam helemaal klaar om naar dromenland te vertrekken. Lees ook: Vlot in slaap vallen: het lukt jou dankzij dit slaapritueel

2. Plan blokken rust in

natuurlijk slaapmiddel De manier om rust nemen niet aan je voorbij te laten gaan? Rust inplannen als activiteit in je agenda. Op die manier kan je er niet rond: je moet rust nemen en wel nu. Plan het in tussen die lange reeks vergaderingen, tussen de ene en de andere afspraak of gewoon na de uren. Zorg dat je eventjes tijd hebt om je brein uit te zetten en de hersenen de tijd te geven alle indrukken te verwerken. Zelfs als je niet aan het slapen bent, kan je jouw gemoedsrust wel even laten bedaren. Maak een mooie wandeling in de stad, zit even in de zetel met je ogen dicht of dagdroom even weg. Zolang het maar ontspannend is. Lees ook: Wat is het effect van een middagdutje op jouw bloeddruk?

3. Ga naar huis na het werk

goed voelen op het werk Je hebt heel veel mensen die veel langer op kantoor achterblijven dan eigenlijk nodig is. Waarom? Om toch al flink vooruit te werken en goed voor te staan. Deels omdat ze dat willen, deels omdat ze zich daartoe verplicht voelen. Die druk is nochtans geen al te goed idee voor je hersenen en voor je stressniveau. Want ja, ook stress brengt schade aan de hersenen en zorgt ervoor dat je niet helemaal kan ontspannen. Ga gewoon eens naar huis wanneer je werkdag erop zit. Als het overblijvende werk morgen ook nog kan gebeuren, heb je eigenlijk geen reden om te blijven zitten. Ga naar huis en ontspan. Neem je verdiende rust. En vooral: voel je daar niet schuldig over.

4. Plan minder in

koken mentale gezondheid Oké, het is inderdaad allemaal heel leuk als je kan koken, creatief bezig kan zijn en bovendien je werkskills ook nog eens kan verbeteren in een of andere workshop, maar het is écht niet nodig om elke workshop die je tegenkomt ook te doen. Kies verstandig welke activiteiten je een plaatsje geeft in je vrije tijd, anders gaat de drukte zich opstapelen en geraak je niet meer af van dat vervelende, opgejaagde gevoel. Prioriteiten stellen is hier de sleutel: wat doe je echt graag en wat doe je omdat je denkt dat je het moet doen?

5. Leg je smartphone weg

Ja, opnieuw deze tip. Leg die smartphone wat vaker weg en niet alleen vlak voor het slapengaan. Ook tijdens de dag, wanneer je eigenlijk met andere dingen bezig moet zijn of wanneer je eigenlijk zelfs met niets bezig moet zijn. Als je hersenen ergens van in overdrive schieten, dan is het wel al dat licht en die binnenstromende informatie waar maar geen einde aan lijkt te komen. En geef toe, eigenlijk heb je daar zelf ook geen boodschap aan. Beperk het smartphonegebruik en gun je hersenen een verdiend momentje 'nietsdoen'. Lees ook: 3 efficiënte manieren om je smartphone minder te gebruiken Rust nemen is niet voor iedereen vanzelfsprekend, maar het blijft wel voor iedereen even essentieel. Gun jezelf een gezond brein en een gezond lichaam en maak hier vanaf nu écht werk van.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"