Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
schuldgevoel

5 dingen waar je nooit een schuldgevoel over moet hebben

Iedereen voelt zichzelf wel eens schuldig. Schuldig omdat je per ongeluk die ene opmerking er uitflapte zonder erover na te denken, schuldig omdat je iemand niet uit de nood kan helpen of schuldig omdat je per ongeluk te veel geld hebt uitgegeven en je dat niet van plan was.

Er zijn zoveel dingen waar we ons schuldig over voelen, maar waar we eigenlijk niets aan kunnen veranderen. Is een schuldgevoel iets waar jij elke dag wel eens mee te maken krijgt? Dan moet jij dringend lezen over welke 5 dingen je nooit een schuldgevoel moet hebben. Een schuldgevoel is ongetwijfeld een van de meest vervelende emoties die er zijn.

Het is niet alleen vervelend, maar eigenlijk ook best nutteloos. Wat maakt het uit dat jij rondloopt met een schuldgevoel? Buiten het feit dat dit jou menselijk maakt, zal het jammer genoeg niets veranderen aan de situatie waarover jij je schuldig voelt. De opmerking heb je al gezegd, je bent gewoon druk met iets anders of het geld is al van je bankrekening verdwenen: tenzij je één van die dingen kan oplossen, heeft een schuldgevoel absoluut geen zin. Meer nog, in de volgende 5 situaties is een schuldgevoel compleet overbodig.

1. Tijd voor jezelf nemen

Voel je jezelf schuldig omdat je dat avondje uit afzegt, simpelweg omdat je eigenlijk nood hebt aan tijd voor jezelf? Waarom zou je hiervoor een schuldgevoel hebben? Je hebt de hele week hard gewerkt en nog geen seconde vrije tijd voor jezelf gehad, dan is het niet meer dan normaal dat je op die vrijdagavond snakt naar een beetje rust en geen zin hebt om tot in de vroege uurtjes te dansen. De ene dag is dat precies wat je nodig hebt en de andere dag lijkt het je mentaal een uitdaging. Af en toe op tijd in je bed kruipen omdat je er nood aan hebt, is echt geen schande. Bovendien moeten je vrienden het zeker verstaan dat je soms eventjes pauze nodig hebt. Als ze dat niet begrijpen, zijn het geen echte vrienden die het beste met jou voorhebben. Druk de pauzeknop op tijd en stond in en stop met een people pleaser te zijn. In de plaats daarvan mag je eindelijk wel eens aan je eigen geluk denken.

Lees ook: Moet jij meer voor jezelf kiezen? Deze 3 signalen geven aan van wel

2. Offline gaan

schuldgevoel
We ontvangen een hele dag door berichten, al dan niet werkgerelateerd. Zit je al een hele dag achter je computer en op je smartphone? Dan is het des te meer te begrijpen dat je na je werkuren niet altijd nog zin hebt om elke appje of bericht uitgebreid te beantwoorden. Maar evengoed als je niet een hele dag bezig bent met sociale media of berichten is het begrijpbaar dat je niet heel de tijd bereikbaar wil zijn. Je moet je nooit verontschuldigen om offline te gaan. Waarom rondlopen met een schuldgevoel omdat je dat bericht pas de dag erna hebt gezien, terwijl je net nood had aan die sociale break? Er wordt altijd maar van ons verwacht dat we alles zien en onmiddellijk reageren, maar dat gaat vaak ten koste van onze mentale rust. Gewoon offline gaan. Dat bericht gaat heus niet weglopen!

3. Eerlijk zijn

Eerlijkheid duurt altijd het langst. Het klinkt cliché, maar het is oh zo waar. Je kan best eerlijk zijn op elk mogelijk moment, dat komt zowel jouw eigen gemoedsrust ten goede als die van anderen. Wanneer je bijvoorbeeld liegt tegen die ene vriendin dat ze echt wel héél mooi met dat rode blousje staat, terwijl het obviously niet haar tint rood is, dan is niemand daar iets mee. Ook wanneer je bijvoorbeeld niet tevreden bent met hoe een collega jou behandelt, kan je best aangeven dat je het niet zo fijn vindt hoe hij of zij tegen jou doet. Anders blijf jij rondlopen met een vervelend gevoel. Een schuldgevoel is in alle gevallen overbodig, want je helpt meestal zowel jezelf als de andere partij.

Lees ook: Dit is waarom het uiten van boosheid af en toe beter is

4. Nee zeggen

nee durven zeggen
Ben jij zo iemand die bijna nooit nee durft te zeggen uit schrik de andere partij teleur te stellen? Dan breng je daar vanaf nu verandering in. De druk om ja te zeggen, ligt vaak soms zo hoog, maar we worden er zelf niet gelukkiger op. Vraagt een collega jou om iets van haar werk over te pakken, terwijl je zelf zo druk bezig bent? Zeg dan nee, en verduidelijk simpelweg dat je het zelf ook druk hebt. Al moet je jezelf eigenlijk niet verantwoorden om nee te kunnen zeggen. Echt op alles ja zeggen, heeft geen nut. Nee zeggen om voor je eigen geluk te kiezen, dat heeft geen nood aan een schuldgevoel, dat is gewoon je recht.

5. Kiezen voor verandering

geluk op het werk
Af en toe moet je even stilstaan bij alles wat er gaande is in je leven: wat maakt je gelukkig en wat net niet? Het is helemaal oké om te kiezen voor verandering, ook al moet je daar misschien soms mensen mee teleurstellen. Op het einde van de dag is het belangrijkste dat jij met een gelukkig gevoel naar huis kan gaan, niet wat anderen daarvan vinden.
Zit je bijvoorbeeld niet meer goed in je relatie? Denk er dan goed over na en probeer met je partner te praten om verandering teweeg te brengen of maak een einde aan de relatie. Mensen veranderen, situaties veranderen en doelen veranderen, het kan altijd zijn dat jullie uit elkaar zijn gegroeid. Ook wat je job betreft, moet je soms de sprong durven wagen. Merk je dat je echt uitgeblust op kantoor zit en dat de omgeving jou niet genoeg uitdaagt en stimuleert? Dan is het dringend tijd om voor iets te kiezen dat dit wel doet en dat jou weer motiveert. Daarvoor moet je geen schuldgevoel hebben, je kiest simpelweg voor wat je gelukkig maakt.
Voor deze vijf dingen moet jij nooit rondlopen met een schuldgevoel. Eén ding staat centraal in je leven en dat is jij. Af en toe moet je durven kiezen voor jezelf. Situaties of mensen die jou niet gelukkig maken, zijn geen situaties of mensen die je nodig hebt in je leven.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"