5 dingen waar je nooit een schuldgevoel over moet hebben
Iedereen voelt zichzelf wel eens schuldig. Schuldig omdat je per ongeluk die ene opmerking er uitflapte zonder erover na te denken, schuldig omdat je iemand niet uit de nood kan helpen of schuldig omdat je per ongeluk te veel geld hebt uitgegeven en je dat niet van plan was.
Er zijn zoveel dingen waar we ons schuldig over voelen, maar waar we eigenlijk niets aan kunnen veranderen. Is een schuldgevoel iets waar jij elke dag wel eens mee te maken krijgt? Dan moet jij dringend lezen over welke 5 dingen je nooit een schuldgevoel moet hebben. Een schuldgevoel is ongetwijfeld een van de meest vervelende emoties die er zijn.
Het is niet alleen vervelend, maar eigenlijk ook best nutteloos. Wat maakt het uit dat jij rondloopt met een schuldgevoel? Buiten het feit dat dit jou menselijk maakt, zal het jammer genoeg niets veranderen aan de situatie waarover jij je schuldig voelt. De opmerking heb je al gezegd, je bent gewoon druk met iets anders of het geld is al van je bankrekening verdwenen: tenzij je één van die dingen kan oplossen, heeft een schuldgevoel absoluut geen zin. Meer nog, in de volgende 5 situaties is een schuldgevoel compleet overbodig.
1. Tijd voor jezelf nemen
Voel je jezelf schuldig omdat je dat avondje uit afzegt, simpelweg omdat je eigenlijk nood hebt aan tijd voor jezelf? Waarom zou je hiervoor een schuldgevoel hebben? Je hebt de hele week hard gewerkt en nog geen seconde vrije tijd voor jezelf gehad, dan is het niet meer dan normaal dat je op die vrijdagavond snakt naar een beetje rust en geen zin hebt om tot in de vroege uurtjes te dansen. De ene dag is dat precies wat je nodig hebt en de andere dag lijkt het je mentaal een uitdaging. Af en toe op tijd in je bed kruipen omdat je er nood aan hebt, is echt geen schande. Bovendien moeten je vrienden het zeker verstaan dat je soms eventjes pauze nodig hebt. Als ze dat niet begrijpen, zijn het geen echte vrienden die het beste met jou voorhebben. Druk de pauzeknop op tijd en stond in en stop met een people pleaser te zijn. In de plaats daarvan mag je eindelijk wel eens aan je eigen geluk denken.
Lees ook: Moet jij meer voor jezelf kiezen? Deze 3 signalen geven aan van wel
2. Offline gaan
3. Eerlijk zijn
Eerlijkheid duurt altijd het langst. Het klinkt cliché, maar het is oh zo waar. Je kan best eerlijk zijn op elk mogelijk moment, dat komt zowel jouw eigen gemoedsrust ten goede als die van anderen. Wanneer je bijvoorbeeld liegt tegen die ene vriendin dat ze echt wel héél mooi met dat rode blousje staat, terwijl het obviously niet haar tint rood is, dan is niemand daar iets mee. Ook wanneer je bijvoorbeeld niet tevreden bent met hoe een collega jou behandelt, kan je best aangeven dat je het niet zo fijn vindt hoe hij of zij tegen jou doet. Anders blijf jij rondlopen met een vervelend gevoel. Een schuldgevoel is in alle gevallen overbodig, want je helpt meestal zowel jezelf als de andere partij.
Lees ook: Dit is waarom het uiten van boosheid af en toe beter is