Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
slaapgewoontes persoonlijkheid

Wat je slaapgewoontes verklappen over je persoonlijkheid

Sta jij het liefst zo vroeg mogelijk op om van je ochtend nog iets te maken of blijf je graag tot in de late namiddag in je bed liggen? Of je graag vroeg opstaat of liever lang uitslaapt, verschilt van persoon tot persoon. Die slaapgewoontes verklappen meer over jouw persoonlijkheid dan je denkt.

Slapen doen we allemaal, maar hoe lang is een groot verschilpunt. Er zijn verschillende slaaptypes te onderscheiden. Dat heeft voor een groot deel te maken met onze genen die onze biologische klok aansturen. Die interne klok bepaalt op welk moment van de dag we het liefst ontwaken en wanneer we het meeste energie hebben. 

Lees ook: Geen ochtendmens ? Dankzij deze 3 onmisbare tips lukt opstaan je wél

1. Ochtendmens

Ochtendmensen staan graag vroeg op. Eens zij uit bed zijn, beginnen ze meteen dingen te ondernemen. Ze starten onmiddellijk met veel plezier aan hun dag. Zet jij je wekker maar al te graag een uurtje vroeger zodat je voor je werk nog een rondje kan gaan hardlopen of op je gemak kan ontbijten? Dan ben jij ongetwijfeld een ochtendmens. Doorgaans betekent dit dat je een gemotiveerde en enthousiaste persoon bent die heel graag uitdagingen aangaat. Je kan letterlijk niet wachten tot je wakker bent om alweer aan nieuwe dingen te beginnen. Een ander kenmerk van ochtendmensen is dat ze heel georganiseerd zijn en toekomstgericht denken.

2. Wakker voor je wekker

Ben jij iemand die al een uur wakker ligt voor je wekker afgaat? Dat betekent verrassend genoeg niet dat je een ochtendmens bent, wel dat jouw slaap-waakritme goed zit. Dat wil zeggen dat je volledig in balans leeft met wat je lichaam nodig heeft van rust, waardoor je automatisch wakker wordt.  Deze mensen doen er alles aan om op schema te blijven met hun activiteiten en willen alles goed doen voor projecten waar ze mee bezig zijn. Ze houden van routine, maar zéker niet van spontane gebeurtenissen of, nog erger, verrassingen.

3. Avondmens

Ontdek hier de tegenpool van de ochtendmens: de avondmens. Binnen deze categorie heb je de slaapuitstellers en de groep die pas opleeft wanneer het donker wordt. Die laatste groep is vaak in de avond het productiefst en kan veel werk leveren tijdens de nachtelijke uurtjes. Bij de slaapuitstellers zijn het meestal onbelangrijke zaken, zoals door hun social media feed scrollen, die hen wakker houden.  In het algemeen zijn avondmensen eerder uitstellers. Ze willen nog niet denken aan wat er de volgende dag in hun agenda staat, maar ze leven eerder in het nu. Het leven is te kort om al aan morgen te denken. Het is dan ook geen verrassing dat deze mensen geen planners zijn, maar liever van dag tot dag leven.

4. Snoozers

You snooze, you lose, zeggen ze wel eens. En dat klopt. Wie de snooze button indrukt, verliest slaap en productiviteit. Deze categorie slapers zijn niet per se ochtend- of avondmensen. Het zijn vaak personen die te laat zijn gaan slapen, waardoor dat bed in de ochtend net iets comfortabeler aanvoelt dan normaal. slaapgewoontes persoonlijkheid Snoozers zijn creatieve geesten die alles opmerken en makkelijk verbanden kunnen leggen. Ze beginnen niet direct aan hun dag, maar ordenen liever eerst hun gedachten zodat ze er met een fris hoofd kunnen invliegen. Ze sluiten qua creativiteit en spontaniteit eerder aan bij avondmensen dan bij ochtendmensen.

Lees ook: Daarom is snoozen écht geen goed idee

Wie had gedacht dat jouw slaapgewoontes zoveel zouden vertellen over je persoonlijkheid! Welk type ben jij?

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"