Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
slaapmythes

5 slaapmythes die we bijna allemaal geloven

Voldoende slaap is een belangrijke bouwsteen van een gezond lichaam. Het is daarom frappant dat er zoveel slaapmythes de ronde doen, waarvan we eigenlijk niet 100% zeker weten of ze nu waar zijn of niet.

Als jij heel wat misverstanden over slaap gelooft, ben je daarentegen absoluut niet alleen: deze slaapmythes gelooft bijna iedereen. Vanaf nu weet jij écht hoe het zit met je nodige nachtrust. Daar kan je ongetwijfeld de vruchten van plukken. Het spreekt voor zich dat er heel wat slaapmythes of wilde verhalen de ronde doen over iets wat zo belangrijk is in ons leven. Tijdens je slaap herstelt je lichaam en laad je eigenlijk een beetje op om weer een nieuwe dag aan te kunnen. Vergelijk jezelf dus gerust met je geliefde smartphone, waarvan je de batterij ook standaard moet opladen. Wanneer je niet voldoende opgeladen bent, is de kans groot dat de batterij even uitvalt.

1. De uren die je slaapt voor middernacht tellen dubbel

Het zou heel handig zijn, maar het is niet waar. Wat je absoluut niet moet tegenhouden om voor middernacht je bed in te kruipen, want de kans is groot dat je er 's morgens vroeg uit moet en dan kan je die extra uurtjes slaap zeker gebruiken om de dag vlotjes door te komen. Waar het misverstand juist is ontstaan? De eerste uren van je slaap zijn eigenlijk de belangrijkste, omdat je dan het diepst slaapt. Dat betekent echter niet dat je dubbel zo goed slaapt als je om half 10 's avonds al in je bed kruipt. Het houdt gewoon in dat als je om half 10 in slaap valt, de uren tussen half 10 en half 1 het belangrijkst zijn voor jou. Wanneer je om middernacht gaat slapen, zijn de uren tussen 12 uur en 3 uur dan weer de belangrijkste. Er is geen verschil in de intensiteit van de slaap. Het zou wel héél gemakkelijk zijn als die uren voor middernacht dubbel tellen, maar helaas, zo werkt het niet.

Lees ook: Vlot in slaap vallen: het lukt jou dankzij dit slaapritueel

2. Elke volwassene heeft 8 uur slaap nodig

Dit is zeker een van de slaapmythes. Net zoals zoveel andere dingen is de hoeveelheid slaap die je nodig hebt afhankelijk van persoon tot persoon. De ene persoon voelt zich voldoende uitgerust na amper 6 uur slaap, terwijl de andere persoon zelfs met 9 uur slaap nog niet genoeg heeft. Onze biologische klok is wel van nature ingesteld op gemiddeld 6 à 8 uur slaap per nacht. Wie minder dan dat slaapt, slaapt tekort. Wanneer je een heel onregelmatig slaappatroon hebt, verstoort dit je biologische ritme, wat je slaapeffectiviteit negatief beïnvloedt. Toch is het dus voor iedereen anders hoeveel slaap je nodig hebt.

Lees ook: Slecht geslapen? Zo kom je de dag makkelijk door

3. Lang uitslapen in het weekend helpt je slaap inhalen

uitslapen in het weekend Half waar en half fout. Je moet in het weekend zeker niet op hetzelfde uur opstaan als tijdens de werkweek, maar het is ook niet gezond om plots vijf uur langer te blijven liggen. Te veel afwijken van je normale slaappatroon brengt je biologische klok in de war, waardoor je op lange termijn veel vermoeider gaat zijn. Het is aan te raden maximum twee uur langer te slapen of er twee uur vroeger in te kruipen. Hoe saai je dat ook in de oren klinkt, het is wel effectief. Wat je wel kan doen is natuurlijk gewoon gezellig in je bed nog wat blijven rusten, het is uiteindelijk weekend voor iets.

Lees ook: Uitslapen in het weekend een goed idee?

4. Als je ouder wordt, verandert de hoeveelheid slaap die je nodig hebt

trucjes wallen Een van de slaapmythes die helemaal waar is. Hoe ouder we worden, hoe minder slaap we nodig hebben. Een beetje tegenstrijdig, wanneer je beseft dat je tijdens je pensioen eindelijk de tijd hebt om uit te slapen, terwijl we het eerder kunnen gebruiken tijdens ons jongere leven. Het slaappatroon verandert. Baby's hebben bijvoorbeeld gemiddeld nood aan 16 tot 18 uur slaap per dag, dat groeit er na een tijdje uit. Tieners verkiezen ongeveer 9 uur slaap per nacht en zo bouwt het langzaam af tot ongeveer 6,5 uur per nacht. Wie weet maakt dat je ooit nog wel tot een ochtendmens!

Lees ook: Geen ochtendmens ? Dankzij deze 3 onmisbare tips lukt opstaan je wél

5. Je hoofd tot rust brengen voor het slapengaan, doet je beter slapen

Absoluut geen mythe, deze stelling. Toch is het iets wat veel mensen over het hoofd zien. Voor alle duidelijkheid: vlak voor het slapengaan een glas wijn drinken, een uurtje intensief sporten of heel de tijd op je smartphone zitten hoort niet bij je hoofd tot rust brengen. Een glas wijn maakt je slaperig, maar verstoort de natuurlijke cyclus van de slaap waardoor je minder diep slaapt en minder uitgerust opstaat. Sporten houdt je net wakker, door de adrenaline die meestal door je lijf giert en je lichaam dat nog voldoende moet afkoelen. Ook de televisie, computer of je smartphone laat je beter achterwege. Kies voor iets ontspannends waardoor je jouw gedachten even kan doen vertragen en een slaperig gevoel krijgt.

Lees ook: Een natuurlijk slaapmiddel? Deze ontspannende activiteit is daarvoor perfect Jij laat je alvast niet meer misleiden door deze slaapmythes en weet helemaal welke waar zijn en welke niet. Dat komt alleen maar in jouw voordeel uit.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"