Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
slapeloosheid tegengaan

Slapeloosheid tegengaan met deze gouden tip (en het werkt écht)

Niets zo vervelend als na een lange, vermoeiende dag urenlang naar het plafond staren omdat je plots niet meer in slaap kan vallen. We hebben allemaal voldoende nachtrust nodig en niet makkelijk in slaap vallen of zelfs amper kunnen slapen, maakt ons doodop, prikkelbaar en ongelukkig. Heb jij last van slapeloosheid? Slapeloosheid tegengaan kan eindelijk dankzij deze gouden tip die écht werkt. Je tochtje naar dromenland zal zo vanaf nu weer moeiteloos en zonder al te veel stress verlopen.

Meer dan melatonine alleen

slaaphormoon melatonine Het slaaphormoon melatonine is de grote verantwoordelijke voor je nachtrust, maar in tegenstelling tot wat iedereen denkt, is het niet de enige factor die een invloed heeft op hoe vlot je in slaap valt 's avonds. Melatonine wordt aangemaakt in de pijnappelklier in je hersenen. De productie daarvan schiet meestal in gang wanneer het donker wordt en je lichaam plots in 'avondmodus' terechtkomt. Genoeg melatonine stuurt jou snel naar dromenland. Bij een gebrek aan het hormoon is dat in slaap vallen al een pak moeilijker. Je kan altijd supplementen melatonine nemen om de hormoonproductie te stimuleren of het natuurlijke en slaapverwekkende drankje SleepDust drinken een halfuur voor het slapengaan om beter in slaap te vallen. Toch is (een gebrek aan) melatonine niet de enige factor die slapeloosheid tegengaan mogelijk maakt.

Lees ook: Zo lukt het jou wél om op tijd te gaan slapen

Biologisch ritme

geeuwen aanstekelijk Het lijkt voornamelijk ons biologisch of Circadiaans ritme te zijn dat minstens een even grote invloed heeft op slapeloosheid tegengaan. Je lichaam moet afgestemd zijn op het dag- en nachtritme en dus op de juiste momenten aangeven dat het tijd is om te slapen. Dat Circadiaans ritme steunt grotendeels op een activatie van het slaaphormoon melatonine, maar niet volledig. Een ander deeltje met een belangrijke invloed is de hypothalamus. Dat is dus nog een ander hersengebied dan de pijnappelklier die melatonine aanmaakt. Niet alleen je hersenen, maar je hele lichaam ondergaat veranderingen wanneer je in slaap valt. Dat biologische ritme kan helemaal in de war gestuurd worden door een te afwisselend slaappatroon, maar evengoed door alle moderniteiten zoals te veel schermgebruik van een smartphone, laptop of televisie. Die factoren blokkeren de activatie van het Circadiaans ritme én van de productie van melatonine, wat het in slaap vallen bemoeilijkt. Lees ook: Deze efficiënte tips tegen de herfstblues helpen écht

Slapeloosheid tegengaan: hoe doe je dat?

klaarwakker in bed Dé gouden tip achter slapeloosheid tegengaan? Simpel: het installeren van een eenduidig slaapritueel. Wat daar allemaal bijhoort? Zorg al zeker dat je lichaam ten laatste een halfuurtje voor je wil gaan slapen helemaal tot rust kan komen. Richt je slaapkamer in die mate in, dat het makkelijk is voor je lichaam om te ontspannen en het slaaphormoon aan te maken. Zet je nachtkastje bijvoorbeeld zeker naast je bed, zodat je vlot aan een glas water kan om te drinken of je boek kan wegleggen na het lezen. Ook een lichtschakelaar of nachtlampje vlakbij is handig, omdat je dan als je slaperig bent niet meer uit je bed moet komen. Vermijd cafeïne in de latere avond, want dit werkt geestprikkelend en zal je slaaphormonen net tegenwerken. Kies voor rustgevende activiteiten waardoor je lichaam en geest automatisch slaperig worden. Herhaal die slaaproutine elke avond rond hetzelfde uur, zodat je lichaam hier aan went en je zo slapeloosheid tegengaat. Lees ook: Vlot in slaap vallen: het lukt jou dankzij dit slaapritueel Slapeloosheid tegengaan is dus minder moeilijk dan je denkt. Routine is het gouden geheim achter het reguleren van je slaappatroon.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"