Je weet ondertussen wel dat je het best je make-up kan verwijderen voor je gaat slapen. Het liefst hydrateer je jouw huid grondig, zodat alle restjes van de dag van je gezicht gespoeld worden. Maar wat er gebeurt er dan als je toevallig toch een keertje gaat slapen met make-up? Wat is het effect daarvan op je huid?
Waarom je huid reinigen?
Ben jij iemand die 's avonds vlug haar avondritueel overslaat en gaat slapen met make-up op? Dat wil je misschien toch veranderen in de toekomst. Je hebt maar één huid en die moet je met zorg behandelen. Zeker als je er lang jong en fris wil uitzien. Je huid heeft net als jij genoeg nachtrust nodig om volledig te kunnen herstellen. Zo kunnen de huidcellen zich vernieuwen en ziet je huid er de volgende ochtend weer helemaal stralend uit. Dat is niét het geval wanneer je met je make-up onder de lakens kruipt.
Bovendien word je gezicht een hele dag lang blootgesteld aan allerlei schimmels en bacteriën, die een invloed hebben op de staat van je huid. Combineer die bacteriën met diegene die achterblijven op je hoofdkussen en je hebt alleen maar meer kans om wakker te worden met puistjes en andere onzuiverheden. Toch maar grondig ontschminken vanaf nu dus om de onderstaande drie dingen te vermijden.
1. Droge huid
Wanneer je gaat slapen met make-up op je gezicht - of dat nu gaat over mascara, lippenstift of fond de teint - gaat de huid onder die make-up uitdrogen. Waarom? Omdat die make-up er al lang opzit en doordringt tot in de onderlagen van de huid. Hierdoor geraken poriën verstopt, waardoor de huid niet meer kan ademen en uitdroogt. Doordat de poriën verstopt zijn, wordt de huid niet meer beschermd tegen oxidatieve stress. Dat is een biologisch proces dat lichaamscellen afbreekt en een invloed heeft op de celvernieuwing, waardoor onder andere de huid schilfert.
Lees ook:
Dit is de oplossing voor een droge huid
2. Onzuiverheden
Wat gezegd wordt, is waar: slapen met make-up levert je onzuiverheden en puistjes op. Je huid moet voldoende gehydrateerd zijn. Onder andere talg zorgt voor de natuurlijke hydratatie van de huid, waardoor dode huidcellen deels verwijderd worden. Wanneer je slaapt met je make-up er nog op, gaan je talgklieren geblokkeerd worden, waardoor je huid minder gehydrateerd is. Gevolg? Al die dode huidcellen hopen zich op, met ook hier verstopte poriën als resultaat. Dit leidt tot puistjes en andere onzuiverheden in je gezicht. Het kan dus heel makkelijk te voorkomen zijn door simpelweg je gezicht goed te reinigen voor het slapengaan.
Lees ook:
4 tips voor huidverzorging die je huid langer jong houden
3. Rimpels
Ja, je leest het goed. Een jonge huid hou je zéker niet over aan het slapen met make-up. Wie er lang jong wil blijven uitzien en kraaienpootjes niet vlug wil zien verschijnen, weet dus wat te doen: make-up er tijdig afhalen. Dit is eveneens een resultaat van de eerder vermelde oxidatieve stress. Die oxidatieve stress tast de lichaamscellen aan, waar onder andere de productie van collageen het slachtoffer van is. Dit eiwit is essentieel voor de nodige elasticiteit van de huid. Te weinig collageen kan vroegtijdige huidveroudering veroorzaken. Hydrateren maar!
Lees ook:
Rimpels bestrijden met deze vijf gezonde voedingsstoffen? Het kan!
Dat is waarom slapen met make-up dus géén goed idee is!