Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
slecht humeur

Dit is de verrassende oorzaak van een slecht humeur

We stappen allemaal wel eens met het verkeerde been uit bed. Een slecht humeur is iets waar iedereen af en toe last van heeft. Toch zijn er meerdere verklaringen achter een slecht humeur. Meestal denk je onmiddellijk aan de verschrikkelijke nachtrust die je achter de rug hebt of aan die ruzie waarmee je nog in je maag zit. Heb je helemaal geen idee waar het aan kan liggen? Dan kan dit wel eens de verrassende oorzaak van je slecht humeur zijn.

Een drankje te veel?

slecht humeur En de verklaring voor je slecht humeur is... alcohol! Echt waar. Dat alcohol slecht is voor je lichamelijke gezondheid komt al lang niet meer als een verrassend nieuwtje, maar ook je mentale gezondheid en je humeur kunnen er serieus door achteruitgaan. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vrouwen hier doorgaans meer last van hebben dan mannen. Dit valt te verklaren door het feit dat vrouwen gevoeliger zijn voor hormoonschommelingen. En dat alcohol die teweegbrengt, staat vast.

Verdovend middel

cocktails ongezond Alcohol is een verdovend middel en heeft dus een verdovend effect op alle hersencellen. Dat zorgt ervoor dat de communicatie tussen de neuronen vertraagt wanneer je enkele drankjes op hebt, waardoor je niet altijd meer in staat bent om op een normale manier te denken, te praten of te bewegen. Wie veel drinkt, zal op lange termijn zelfs enkele hersencellen verliezen. Dat komt omdat alcohol giftig is voor je hersencellen. Daar komt bij dat het drinken van alcohol de hippocampus beïnvloedt. Dit deeltje van je hersenen is verantwoordelijk voor zelfcontrole en het sociale functioneren binnen een situatie. De hippocampus stuurt ook het probleemoplossingsvermogen en het kortetermijngeheugen aan. Als je veel drinkt, dan is dit deeltje van de hersenen ervoor verantwoordelijk dat je bepaalde stukjes van de avond gewoon niet meer weet.

Lees ook: Daarom is slaaptekort even gevaarlijk als te veel alcohol drinken

Neerslachtig gevoel

te veel werken Wie de avond voordien een glaasje te veel heeft gedronken, kan zich de volgende dag fysiek heel slecht voelen, maar ook emotioneel. De meeste mensen drinken graag een wijntje om zich rustiger te voelen en om even te ontspannen, maar eigenlijk heeft dit dus het tegenovergestelde effect op je brein. Je kan een neerslachtig gevoel hebben en je emoties kunnen even all over the place zijn. Dat komt omdat je hersencellen zowat alles aansturen, ook onze gevoelens. Een glaasje heeft dus meer invloed op je humeur dan je denkt. Als je liever geen slecht humeur wil de dag erna en je wil jezelf ook lichamelijk goed in je vel voelen, dan kies je beter voor alcoholvrije cocktails in plaats van the real thing. Het is niet alleen gezonder, maar je lichaam én je humeur zullen je er oprecht dankbaar voor zijn.

Lees ook: Een goed humeur dankzij deze 6 simpele trucjes

Lees ook: Dit is waarom je beter geen cocktails kan drinken Wie had gedacht dat alcohol zo'n effect op ons humeur kon hebben!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"