Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
slechte relatie

Een slechte relatie? Dit is waarom we de signalen negeren

Als je hart gebroken wordt, lijkt het op dat moment alsof je helemaal uit de lucht valt. Wanneer je achteraf terugkijkt op de relatie zie je plots signalen die er altijd al waren en die overduidelijk wezen op een slechte relatie. Dan vraag je jezelf af hoe je die over het hoofd kon zien. Je bent in ieder geval niet alleen in deze situatie. Dit is waarom je signalen negeert die erop wijzen dat je in een slechte relatie zit.

Hoop is een krachtige motivatie

slechte relatie Wanneer we in een slechte relatie zitten, negeren we vaak onbewust verschillende signalen die ons overduidelijk vertellen dat we ermee moeten stoppen om niet gekwetst te worden. Hoe komt het dat we al die rode vlaggen ontwijken? Waarom zeggen we niet bewust tegen onszelf dat het tijd is om ermee te stoppen? Het antwoord is eigenlijk redelijk simpel. Zelfs wanneer onze intuïtie en ons gevoel stiekem duidelijk maken dat we over onze eigen emotionele grenzen gaan, koesteren we in ons achterhoofd de hoop dat we fout zijn. We hopen dat de andere persoon het tegendeel gaat bewijzen. Een partner die zegt dat alles goedkomt, is iets waar we maar al te graag naar luisteren. We willen dat er nog meer mogelijkheden zijn voor de relatie. Dat is makkelijker om te aanvaarden dan het feit dat er eigenlijk geen toekomst is weggelegd voor jullie.

Lees ook: Gelukkig worden? Dit is wat je moet vermijden

Vergelijk korte vs. lange termijn

Meestal zie je de signalen dus wel, maar kies je ervoor te hopen op een andere uitkomst. Het is dus niet dat je de signalen écht over het hoofd ziet, je doet er gewoon niets mee. En je bent zeker niet alleen als dit herkenbaar klinkt. Zolang er echter niets veranderd in de relatie, zullen dezelfde problemen aanwezig blijven. Als je niet aangeeft dat iemand over je grenzen gaat of dat er iets niet oké zit tussen jou en je partner, zal je onvermijdelijk gekwetst worden. Soms weet je wel wat er mis is in de relatie, maar je hebt ervoor gekozen dit aan de kant te schuiven, moet je het op een andere manier bekijken. Op korte termijn is het misschien makkelijker om de confrontatie te vermijden, maar ga je dit op lange termijn volhouden? Op lange termijn zal het er ongetwijfeld niet beter uitzien en ga je er niet gelukkiger op worden. Soms is de korte pijn en een onmiddellijke confrontatie beter dan het nog maanden uit te stellen en er vervolgens nog slechter uit te komen.

Stel je eigen geluk niet uit

De confrontatie met of het uitpraten van problemen lijkt misschien verleidelijk, maar op lange termijn zal het alleen je eigen geluk in de weg staan. Dat is het niet waard. Een probleem uitpraten, hoeft niet te betekenen dat jullie relatie beëindigd wordt, het zal er misschien voor zorgen dat er een nieuwe manier van samenleven kan gekozen worden. Wat de uitkomst ook zal zijn, vertrouw op je gevoel en je intuïtie om bepaalde problemen aan te kaarten, want zij liegen nooit.

Lees ook: Een relatie opnieuw een kans geven? Stel dan deze vragen aan elkaar

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"