Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
slechtgezind wanneer je honger hebt

Slechtgezind wanneer je honger hebt? Dit is de oorzaak

Geraak jij altijd gefrustreerd wanneer iedereen in het restaurant zijn eten al krijgt en jij jezelf nog steeds zit te verlekkeren op je maaltijd? Ben jij in het algemeen slechtgezind wanneer je honger hebt? Goed nieuws: dat zegt niets over jouw persoonlijkheid. Je bent zeker niet de enige die zijn humeur laat beïnvloeden door zijn hongergevoel. Dit is de oorzaak.

Bloedsuikerspiegel

verschil honger en dorst Als je honger hebt, betekent dit meestal dat je een tijdje niet gegeten hebt en dat je maag maar al te graag gevuld wilt worden met heerlijk gezonde voeding. Wanneer je al even niets meer hebt gegeten, dan daalt je bloedsuikerspiegel. Alles wat je eet, bevat bepaalde suikers, die je bloedsuikerspiegel doen stijgen. Die bloedsuiker is verantwoordelijk voor de hoeveelheid glucose in je bloed, die op zijn beurt verantwoordelijk is voor de hoeveelheid energie die je hebt. Wanneer die bloedsuikerspiegel heel hard daalt, heeft je lichaam dus eigenlijk niet voldoende energie meer over om optimaal te kunnen functioneren. Daardoor schakelt je lichaam over op overlevingsstand. Ook je hersenen gaan in survival modus, omdat dit ook de werking van je brein beïnvloedt. Het haalt je concentratieniveau naar beneden en soms vraagt zelfs praten al te veel energie. Naast deze twee zaken heeft het een effect op je humeur, meer bepaald een negatief effect.

Stress, stress, stress

honger maandstonden Omdat het glucoseniveau en dus je energievoorraad zo is gedaald, gaat je hele lichaam een signaal geven aan de rest van je lichaam om hormonen aan te maken die wél voor glucose kunnen zorgen. Dat is nog een overblijfsel uit de oude tijd waarin de mens nog niet sedentair was. De mens kwam toen vaker in aanraking met zogenaamde fight or flight situaties, situaties waarin ze moesten zoeken naar voedsel om in leven te blijven. Hun lichaam maakte automatisch meer adrenaline en cortisol aan, om aan te geven dat het dringend tijd was om op jacht te gaan. Deze twee stresshormonen functioneren dus als een soort van energieboost in tijden van schaarste. Een alarmsignaal dat aangeeft dat het dringend tijd is voor extra voeding. Dat is eigenlijk exact wat je brein en je lichaam nog steeds doen wanneer je te veel honger hebt. Ook vandaag produceert je lichaam plots meer cortisol en adrenaline, om je in leven te houden. Dat levert je een opgejaagd gevoel op, waardoor je extreem slechtgezind wordt. De term hangry bestaat met een reden, zeg maar.

Voldoende eten

slanker zonder honger Ben je slechtgezind wanneer je honger hebt, dan ligt dat dus zeker niet aan jou. De verklaring achter je bad mood is meteen de reden waarom je zéker voldoende moet eten. Wanneer je jouw lichaam te weinig voedingsstoffen schenkt, gaat je lichaam in overlevingsmodus. Die extra stress en adrenaline brengen je hele hormoonhuishouding in de war, wat nadelig is voor je gezondheid. Stress is ook een van de grootste boosdoeners bij overgewicht. Het kan ervoor zorgen dat je veel meer gaat eten dan je eigenlijk nodig hebt en dat je sneller in gewicht bijkomt. Lees ook: Slanker zonder honger te lijden? Het kan! Slechtgezind wanneer je honger hebt? Vanaf nu heb je de perfecte uitleg klaar voor je gezelschap. Al werkt die wel alleen maar wanneer je slechtgezind bent omdat je honger hebt natuurlijk!
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"