Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
hoest verlichting

Slijmhoest en droge hoest: deze 4 natuurlijke tips zorgen voor snelle verlichting!

Bij droge hoest heb je steeds de kriebel in de keel. Slijmhoest is dan weer hardnekkiger. Geen nood: er bestaan eenvoudige tips die snel verlichting bieden. Houden jouw hoestbuien je wakker? Stoort je hoest je omgeving? Probeer dit eens!

Blijf drinken

Drinken is vaak even efficiënt als een hoestsiroop. In geval van een slijmhoest maakt drinken het slijm vloeibaar, waardoor het gemakkelijker kan worden afgevoerd. Bij een droge hoest zorgen warme drankjes ervoor dat de slijmvliezen niet uitdrogen. Is drinken niet mogelijk, dan kun je ook zuigen op een (suikervrij) dropje of snoepje om een vervelende prikkelhoest te onderdrukken.

Hoestsiroop: niet altijd nodig

Over de aanpak van een hoest heersen nogal wat misverstanden. Zo denken veel mensen dat ze altijd meteen naar een hoestsiroop moeten grijpen. Toch is dat meestal nergens voor nodig, omdat een hoest die gepaard gaat met een verkoudheid, slechts zelden onderdrukt hoeft te worden. Onderdruk je de hoest toch, dan zorg je er juist voor dat het slijm en de daarbij behorende ziektekiemen het lichaam niet kunnen verlaten. Bovendien hebben sommige hoestsiropen bijwerkingen: zoals bijvoorbeeld duizeligheid, verstopping, slaperigheid, maag- en darmklachten. Warme thee of melk met honing werken vaak even efficiënt als een antihoestsiroop.

Houd jezelf warm

Maak het je lichaam gemakkelijk en geef koude geen kans. Neem een lekker warme douche en trek daarna je meest knusse sokken en pyjama aan. Als je hoest en je neus zit vast, kan een warme douche helpen om de slijmen in de neus en de sinussen los te weken. Het vocht in de stoom helpt ook de hoestreflex te bestrijden.

Tijm, salie en citroen

hoest behandelenTijm maakt de luchtwegen vrij en salie werkt ontsmettend. Citroen zorgt voor een extra portie vitamines om je innerlijk te versterken. Thee van salie-of tijmblaadjes smaakt nogal slap. Het beste drink je ze in combinatie met zuiverende gember. Dankzij deze tips ben je die lastige hoest vast en zeker snel kwijt! Wil je ook weten hoe je een verkoudheid kan vermijden? Lees dan hier verder.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"