Doorgaan naar inhoud
Zo word jij slimmer door voeding

Zo word jij slimmer door voeding

Dat gezonde voeding ons lichaam gezond houdt, weten we al lang, maar wist je al dat je jezelf ook slim kan eten met de juiste voeding? Jouw brein heeft eveneens baat bij gezonde voeding. Slimmer door voeding? Het kan. Deze vetten brengen jou naar een gezond en slim brein.

Vetten de vijand?

Vetten zijn niet per se ongezond. Schrijf ze dus zeker niet zomaar af als de vijand van je dieet. Je lichaam heeft nood aan vetten om goed te kunnen functioneren en bestaat zelf voor meer dan 60% uit vetweefsel. Dat weefsel bestaat uit wit vet en bruin vet. Het is dan ook niet zo raar dat ons brein vetten nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. Een gezond en evenwichtig voedingspatroon is niet alleen belangrijk voor een dieet, maar ook voor gezonde hersenen. Wat je eet heeft een grote invloed op hoe je hersenen zich verder ontwikkelen. Lees ook: 4 effectieve tips om je geheugen te trainen voor later

Eet je slim

De vetten voeden je hersenen waardoor je brein ketose aanmaakt. Dat geeft de hersenen voldoende energie om alle processen te doorlopen en om bescherming te bieden tegen hersenziekten. Ketose is essentieel voor een vlotter metabolisme. Bovendien dragen goede vetten bij aan de productie van de neurotransmitter acetylcholoine, die essentieel is om nieuwe dingen te kunnen leren. Je kan jezelf dus daadwerkelijk slim eten door de juiste vetten toe te voegen aan je maaltijden.

Lees ook: Dít heeft je brein nodig: de 5 beste brain foods

Omega-3-vetzuren

slimmer door voeding Het DHA omega-3-vetzuur stimuleert verschillende functies zoals het geheugen, onze spreekvaardigheid en de motoriek. Verder helpen deze vetten ook bij mentale ziektes zoals depressie, bipolaire stoornissen en ADHD. Je vindt het vetzuur voornamelijk in vette vis zoals zalm of makreel. Ook rauwe vis bevat veel omega-3-vetzuren.

Verzadigde vetten

Een teveel aan verzadigde vetten is nooit een goed idee, zeker niet als je enkele kilo's wil kwijtspelen. Toch moet je ze niet volledig te schrappen uit je eetpatroon. Je hersenen hebben hier behoefte aan, aangezien verzadigd vet een van de hoofdbestanddelen van onze hersencellen is. Let wel op: eet ze met mate. Te veel verzadigde vetten doen je verdikken. Verzadigde vetten vind je terug in producten zoals schapen- en geitenkaas en olijfolie.

Lees ook: Meer Omega-vetten dankzij broccoli, dé top-groente voor je gezondheid

Dat groenten en fruit jou slim maken, wist je al. Nu weet je ook dat je met een gerust hart af en toe de juiste soort vetten kan toevoegen aan je menu. Slimmer door voeding? Dat lijkt ons alleen maar een extra reden om op te letten wat we in onze mond steken.

Vorig artikel Waarom hoogsensitiviteit positief kan zijn
Volgend artikel De pil doornemen: kan het kwaad of niet?