Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
maaltijdvervangers

Verdikken we van te snel te eten?

Je kan nog zo gezond eten als je wil, als je maaltijd op is voor je goed en wel beseft wat er op je bord ligt, zal je zeker niet afvallen. Althans... dat wordt vaak gezegd. Maar is het ook echt zo? Verdikken we van te snel te eten?

kant-en-klaar

We leven in een maatschappij waarin alles altijd sneller en sneller moet. Dat is een trend waar ook de voedingsindustrie handig op inspeelt. Supermarkten en take-away restaurants voorzien kant-en-klare maaltijden die je in de microgolfoven kan opwarmen en zogenaamde 'gezonde' slaatjes die je zo kan meenemen. Deze kan je vervolgens snel en efficiënt opeten, zonder dat je al te veel moet nadenken over de voedingswaarden.

Maar... dat alles heeft een keerzijde. Deze 'snelle' maaltijden zijn dan misschien snel klaar, maar allesbehalve gezond. De kans is groot dat je met deze maaltijden in de zetel ploft en ondertussen nog een serietje kijkt. Dat leidt de aandacht van je maaltijd af, waardoor je geneigd bent om meer te eten dan anders en dat staat je dieet in de weg.

Bewust eten

snel eten verdikken Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat langzaam eten gezonder is en dat het rechtstreeks te linken is aan gewichtsverlies. Langzaam eten zorgt voor een snellere spijsvertering en voor een meer verzadigd gevoel na de maaltijd. Daardoor zal je later op de avond minder cravings hebben, die je dieet helemaal teniet doen. Slow eating is in andere woorden dus een natuurlijke craving killer. Toch is dit een punt dat veel mensen die graag enkele kilo's kwijt willen vaak over het hoofd zien. Wie snel eet, geeft zijn maag niet voldoende tijd om een signaal te zenden naar je hersenen dat je vol zit. Hierdoor eet je meer dan je nodig hebt en kom je makkelijker bij. Wie langzaam eet, beseft vlugger dat hij vol zit. Dat merk je pas op als je bewust omgaat met wat je in je mond steekt.

Lees ook: 3 tips voor het volhouden van je dieet tijdens de drukke werkweek

Mindfulness

snel eten verdikken Bewust eten is een toegankelijke vorm van mindfulness. Een eerste manier om dit toe te passen is door zelf je maaltijden te bereiden. Zo ben je bewust van de ingrediënten in je eten. Een tweede manier is om vervolgens op je gemak de tijd te nemen rustig te eten en te genieten van elke hap. Zo zal je maaltijd ook veel lekkerder smaken. Denk bijvoorbeeld aan het leegeten van een zak chips. Dat eerste chipje proef je nog bewust en is misschien nog lekker. Daarna ben je afgeleid door je film of je smartphone en proef je eigenlijk niet echt meer wat je eet. Voor je het weet is die zak leeg en daar zit je dan. Niet alleen de inhoud, maar ook het tempo waarmee je dit hebt opgegeten zorgt ervoor dat je verdikt. 

Lees ook: Afslanken? Dan moet dit jouw beste gewoonte worden

We zijn vaak gehaast, maar zoals het spreekwoord al verklapt, zijn haast en spoed zelden goed. Zeker niet wanneer het over eten gaat. Conclusie: niet wat je eet, maar wel hoe langzaam je eet, heeft een invloed op hoeveel kilo's je kwijtspeelt. Van te snel eten verdikken we en genieten we niet bewust van ons eten, waardoor we later op de dag alleen maar méér willen eten. Langzaam eten en genieten is de boodschap!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"