Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
sojaproducten

Sojaproducten: zijn ze nu gezond of niet?

Met de opkomst van steeds meer vegetarische en plantaardige alternatieven voor vlees en vis, vinden we meer sojaproducten terug in de supermarkt. Soja wint aanzienlijk aan populariteit als ingrediënt, zowel wat vleesvervangers als melk en yoghurt betreft. Soja bestaat logischerwijze uit sojabonen, maar hoe gezond zijn deze eigenlijk? En hoe gezond zijn sojaproducten in het algemeen?

Soja-wat?

sojaproducten gezond Sojabonen zijn nog redelijk nieuw in ons land, maar in landen zoals China, Korea en Japan maken ze al duizenden jaren onderdeel uit van het gezonde leven. De sojaboon is een peulvrucht die afkomstig is van de sojaplant. Er bestaan gele, zwarte, bruine en groene varianten. Vleesvervangers zoals tofu, seitan en tempeh worden geproduceerd op basis van soja.

Biologisch vs. genetisch gemodificeerd

sojaproducten Niet eender welk sojaproduct is even gezond. De mate van de gezondheid van het product is afhankelijk van welke sojabonen er gebruikt worden. Biologische soja is de gezondste optie. Er is een groot verschil tussen deze sojabonen en sojabonen gecreëerd door genetisch gemodificeerde organismen (ggo-bonen). In biologische sojabonen zitten meer natuurlijke suikers zoals glucose, fructose, sucrose en maltose en meer eiwitten en zink. Bovendien bevatten biobonen minder verzadigde vetzuren en minder omega-6 vetzuren. Dat in tegenstelling tot ggo-sojabonen waar heel veel extra suikers en chemische stoffen zoals glyfosaat en pesticiden aan toegevoegd worden. Jammer genoeg is bijna 80% van de soja genetisch gemodificeerd. Van genetisch gemodificeerd voedsel blijf je beter weg wanneer je gezond wil zijn. Deze productietechniek verandert vaak het DNA van voeding volledig, waardoor het eindproduct veel ongezonder wordt dan het oorspronkelijke ingrediënt eigenlijk is. Dat is meteen een verklaring voor waarom ggo-voedsel aan uitgebreide tests onderworpen wordt voor het toegelaten is deze producten te verkopen.

Lees ook: Deze dringende redenen om voor bio te kiezen mag je niet negeren

Gezond?

sojaproducten gezond Sojaproducten zijn wel degelijk gezond. De sojabonen zijn van nature rijk aan gezonde en onverzadigde vetten en vezels. Ingrediënten die perfect aansluiten bij een gezond voedingspatroon. Het grootste probleem is dat mensen er vaak vanuit gaan dat élk sojaproduct automatisch ook gezond is. En dat is zeker niet het geval. Genetisch gemodificeerde soja dat veel toegevoegde suikers en andere stoffen bevat is net helemaal niet gezond. Bovendien zorgen die toegevoegde suikers ervoor dat je makkelijk 'verslaafd' wordt aan te gezoete producten zoals bijvoorbeeld plantaardige melk. Kijk dus zeker goed op de verpakking en lees alle ingrediënten voor je sojaproducten zomaar meeneemt naar huis.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"