Sojaproducten: zijn ze nu gezond of niet?
Soja-wat?
Sojabonen zijn nog redelijk nieuw in ons land, maar in landen zoals China, Korea en Japan maken ze al duizenden jaren onderdeel uit van het gezonde leven. De sojaboon is een peulvrucht die afkomstig is van de sojaplant. Er bestaan gele, zwarte, bruine en groene varianten. Vleesvervangers zoals tofu, seitan en tempeh worden geproduceerd op basis van soja.
Biologisch vs. genetisch gemodificeerd
Niet eender welk sojaproduct is even gezond. De mate van de gezondheid van het product is afhankelijk van welke sojabonen er gebruikt worden. Biologische soja is de gezondste optie. Er is een groot verschil tussen deze sojabonen en sojabonen gecreëerd door genetisch gemodificeerde organismen (ggo-bonen). In biologische sojabonen zitten meer natuurlijke suikers zoals glucose, fructose, sucrose en maltose en meer eiwitten en zink. Bovendien bevatten biobonen minder verzadigde vetzuren en minder omega-6 vetzuren. Dat in tegenstelling tot ggo-sojabonen waar heel veel extra suikers en chemische stoffen zoals glyfosaat en pesticiden aan toegevoegd worden. Jammer genoeg is bijna 80% van de soja genetisch gemodificeerd. Van genetisch gemodificeerd voedsel blijf je beter weg wanneer je gezond wil zijn. Deze productietechniek verandert vaak het DNA van voeding volledig, waardoor het eindproduct veel ongezonder wordt dan het oorspronkelijke ingrediënt eigenlijk is. Dat is meteen een verklaring voor waarom ggo-voedsel aan uitgebreide tests onderworpen wordt voor het toegelaten is deze producten te verkopen.
Lees ook: Deze dringende redenen om voor bio te kiezen mag je niet negeren