Dat jij als de beste kan jagen op solden, geloven we graag. Maar durf je met je hand op je hart zeggen dat je nog nooit een miskoop hebt gedaan? Medemensen die shoppen voor hun beroep delen met jou graag 5 ijzersterke tips, om met de beste stukken én zonder spijt thuis te komen:
1. Start vroeg
Niet dat er bij ons
stampedes voorkomen zoals in de VS op Black Friday, maar toch is het beter om te winkelen als de winkels hun deuren pas opengooien. Het is dan lekker rustig en overzichtelijk. Even geduld oefenen en wachten tot pakweg de 3e week van de solden, kan ook helpen. Miskopen zitten namelijk soms in een klein hoekje. In een overvolle winkel koop je al gauw een stuk omdat je geduld op is. Je neemt al gauwer een risico omdat je geen zin hebt om te wachten aan de paskamers, laat staan aan de kassa's.
2. Las pauzes in
Het lijkt misschien simpel, maar bedenktijd is echt wel nodig voor de kleine en grote aankopen in het leven. Bovendien kan je op die manier je benen even laten rusten. Zo kom je straks niet thuis met krampen in je kuiten (want een soldenjacht duurt toch nooit minder dan vier uur?) Als je een eerlijke vriendin onder de arm hebt genomen, kan je haar bij de
thee vragen hoe dat leuke truitje je nu écht staat. Naar de mond praten is verboden! En de regels van een goede pauze? Denk je bij het betalen van je drankje nog steeds aan die leuke vondst. Krijg je die gedachte maar niet uit je hoofd, ook al moet je de hele stad terug door naar de winkel? O.K., je bent dadelijk een kledingstuk rijker! In het omgekeerde geval zet je je zoektocht verder naar het ultieme soldenstuk.
3. Bewaak je budget
Stel op voorhand je budget vast en houd je eraan. Dat klinkt als een open deur, maar is het niet. Meestal kom je ergens vast te zitten: ofwel doe je je hele budget op aan basisstukken, of koop je alleen frivole modestukken. Zowel aan het ene kant van het spectrum, als aan het andere extreme zit je fout. Probeer goed uit te balanceren waar je je geld aangeeft. 60 % basis, en 40 % fantasietjes is een goede regel, maar de verhouding bepaal je natuurlijk zelf.
4. Denk aan later
Ook dit advies is budgetgebonden. Maar dat niet alleen. In deze tijden waar
fast fashion het nog altijd wint van duurzaamheid, is het wel zo ethisch om goed te bewaken wat er in je kleerkast komt. Probeer even stil te staan bij wat je echt nodig hebt. Zijn er stukken die dit seizoen echt ontbreken in je garderobe, of kan je nog een periode overbruggen zonder veel nieuwigheden. In hartje winter heb je die zevende slobbertrui misschien niet meer echt nodig. Misschien heb je komende zomer wel een grote gebeurtenis gepland? Dan is het beter om de knip nog even op de beugel te houden en die droomjurk wat later te kopen. Niet in de uitverkoop, maar wel nagelnieuw, om oogverblindend mee op reis of naar een huwelijksfeest te gaan bijvoorbeeld. Bovendien ben je door die instelling veel meer
fashion forward; de mode vooruit. Personal shoppers zitten in hun hoofd minstens al een aantal seizoenen verder.
5. Nooit met een lege maag
Dat je niet met een knorrende maag naar de supermarkt mag, weet je al langer. Dat is namelijk de kortste weg naar (ongezonde) impulsaankopen, omdat je zo snel mogelijk je honger wil stillen. Maar ook voor het slenteren langs boetieks heb je een gevulde maag nodig. Eet voor je vertrekt slimme koolhydraten of groenten in combinatie met verzadigende eiwitten (kip, tofu of vette vis doen het goed). Honger zorgt ervoor dat het oergevoel het overneemt. Daardoor ben je minder goed in staat om na te denken over je aankoop. Met een hongerige maag neem je zelden de juiste beslissingen. Net zoals wanneer je een glaasje te veel hebt gedronken trouwens. (waar je natuurlijk ook honger van krijgt-houd je drankjes dus alcoholvrij als je tip 2 toepast!)
Happy shopping!