Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
spanning in je lichaam

Spanning in je lichaam verdwijnt dankzij deze handige anti-stressoefeningen

Heb jij wel eens last van lichaamsspanning? Het is een vervelend gevoel dat je het liefst zo snel mogelijk kwijt wilt. Je lichaam probeert je via die spanning te vertellen dat er iets niet helemaal in balans is, zowel lichamelijk als emotioneel. Om je hiervan bewust te maken, stuurt je lichaam spanning uit, zodat je het herkent en de balans kan herstellen. Deze anti-stressoefeningen zijn alvast een eerste stap in de goede richting.

Spanning? Niet zo spannend!

spanning in je lichaam Als je van lichaamsspanning af wil geraken, moet je natuurlijk wel eerst de signalen van spanning herkennen. Eerst is het al belangrijk om te weten dat de spanning die je op verschillende plaatsen in je lichaam voelt eigenlijk samenvalt met je emoties. Heel wat lichaamsdelen corresponderen met een bepaalde emotie. Jouw lichaam reageert dus op wat je geest voelt. Vooral wanneer je hoofdzakelijk negatieve emoties ervaart, ga je de impact hiervan snel merken. De spieren in de kaak, rond de mond en rond de ogen zijn samen met de nek- en schouderspieren het gevoeligst voor stress. Ze geven de meeste lichamelijke klachten in vorm van spanning af. Dit valt vaak te wijten aan overmatige stress en een hoge werkdruk, waardoor je lichaam zich verkrampt. Bij stress staat je lichaam eigenlijk altijd klaar om een bepaalde inspanning te leveren, waardoor de spieren zich blijven opspannen. Op lange termijn kan dat leiden tot pijn, knopen in de nek of vastzittende schouderbladen. Hoe langer je met de spanning rondloopt, hoe meer pijn je bovendien zal ervaren, omdat de spanning de bloedsomloop vermindert. Hierdoor krijgt je bloed minder zuurstof en ontstaan er meer ophopingen. Loop dus niet rond zonder die spanning aan te pakken. Gelukkig is er voor elk lichaamsdeel een gepaste oefening.

Lees ook: 5 natuurlijke manieren om stress te verlichten

1. Kaken

Gespannen kaken komen meestal voort door stress, door je tanden te knarsen en door heel veel te kauwen op je voedingsmiddelen. Wat emoties betreft kan de spanning te wijten zijn aan frustraties of gevoelens van boosheid waar je eigenlijk niet echt iets mee doet. Daardoor sla je die emoties in jezelf op en uiten deze zich in de vorm van lichaamsspanning. Heb je voornamelijk last van spanning in de kaken? Dan helpt het om te geeuwen met je mond heel wijd open. Die beweging maakt je mond los en zorgt daardoor voor ontspanning van de kaakspieren. Glimlachen is hier ook een perfecte optie, omdat je dan heel wat mond- en kaakspieren gebruikt. Als je voelt dat je last hebt van gespannen kaken is lachen de oplossing die je zoekt.

Lees ook: Waarom geeuwen zo aanstekelijk werkt

2. Nek

spanning in je lichaam Wanneer heel je nek stijf staat van de spanning, bemoeilijkt dat heel wat dagelijkse activiteiten. Het is een vervelend en beklemmend gevoel dat niet te negeren valt. Soms is het te wijten aan een slechte slaaphouding, waardoor je de volgende ochtend met een stijve nek opstaat. In andere gevallen is de oorzaak dan weer stress, waardoor er een spanning tussen de nek en de schouders ontstaat. Die spanning loopt soms zelfs door tot bovenaan de kruin. Yoga is een ideale vorm van beweging om de nekspieren te ontspannen en elke spanning eruit te krijgen. Ook met je schouders rollen naar voor en naar achter in afwisselende bewegingen kan verlichting bieden. Een derde anti-stressoefening die de moeite waard is om eens uit te testen is met je kin naar je rechterschouder rollen en zo via de borstkast naar de linkerschouder, terwijl je jouw hoofd omlaag houdt.

Lees ook: 5 simpele dingen waardoor je eindelijk kan ontstressen

3. Schouders

spanning in je lichaam Ook pijn in de schouders kan als onderliggende oorzaak een slechte slaaphouding of een teveel aan stress hebben. Deze spanningspijn in combinatie met nekpijn gaat vaak gepaard met andere lichamelijke klachten zoals spanningshoofdpijnen, hartkloppingen en minder eetlust. Net zoals bij de nekspieren, die sterk samenhangen met de schouderbladen, kan yoga hier als perfecte oplossing dienen. Je kan de spanning op je schouderbladen ook verlichten door je handen naar je heupen te brengen en diep in te ademen. Bij het uitademen duw je de schouderbladen naar achter om ze te ontspannen. Let ook op de lichaamshouding die je aanneemt wanneer je zit, ligt of wandelt. Die houding heeft een grote impact op hoe je die spanning in je lichaam ervaart.

Lees ook: Een goede lichaamshouding in vijf simpele stappen Als deze oplossingen niet helpen om de spanning in je lichaam te verlichten, dan kan je natuurlijk altijd genieten van een heerlijke massage. Daar zeggen we sowieso geen nee tegen!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"