Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
spinazie

Spinazie voor een gezonde zomer? 4x waarom het een goed idee is

Spinazie staat vooral bekend als een groente die makkelijk tussen je tanden blijft zitten, maar de groente zelf is gelukkig de moeite waard om van tussen je tanden weg te plukken. Het is een heel gezonde superfood boordevol belangrijke voedingsstoffen en vitaminen die je lichaam ongetwijfeld kan gebruiken om de zomer gezond door te komen. 4 x waarom spinazie op je bord een goed idee is.

Meer over deze bladgroente

Spinazie is een van de populairste bladgroenten die we hebben. De spinazie is rijk aan mineralen, vitaminen, pigmenten en fytonutriënten. Wie regelmatig spinazie eet, zal hier lichamelijk de voordelen van ervaren. Het kan zowel rauw als gekookt gegeten worden. Oorspronkelijk komt de groente uit Perzië, waar het al langer dan 1000 jaar op het menu staat. Daarna is het ook naar hier overgewaaid en daar zijn we blij om!

Lees ook: Waarom bladgroenten zo gezond zijn

1. Lagere bloeddruk

minder vlees eten De kalium die in spinazie zit helpt om onze bloeddruk gezond te houden, omdat het de werking van natrium tegengaat. Natrium heeft net het tegenovergestelde effect op onze bloeddruk. Daarbij komt ook nog eens folaat kijken dat bijdraagt aan de ontspanning van de bloedvaten, waardoor er een vlottere doorbloeding plaatsvindt. Hierdoor blijft de bloeddruk normaal, wat de druk op het cardiovasculaire systeem en daarmee ook het risico op hart- en vaatziekten vermindert.

Lees ook: Verwen je hart: deze voeding zorgt voor een gezond hart

Lees ook: Dit verschil tussen een hartaanval bij mannen en vrouwen moet je kennen

2. Sterkere spieren

spinazie Kalium is niet alleen goed voor de bloeddruk, maar ook voor de spieren. Dit mineraal is noodzakelijk om een gezonde spier- en zenuwfunctie te behouden. Daarnaast versterkt het co-enzym Q10 eveneens de spieren. Dat is een antioxidant die je terugvindt in de bladgroente. Deze versterkt alle spieren, waaronder ook de hartspier die essentieel is om in leven te blijven. Verder draagt het hoge nitraatgehalte ook bij aan sterkere spieren. Nitraat zorgt ervoor dat de twee verschillende eiwitten die in je spieren voorkomen toenemen, zodat ze calcium opslaan en vrijgeven. Daardoor worden je spieren sterker. Ook het ijzergehalte speelt een rol bij de spieropbouw, maar die is kleiner dan de meesten denken.

Lees ook: Meer ijzer pakken op 3 simpele manieren

3. Stevige botten

Spinazie is een flinke bron van vitamine K. Die vitamine staat bekend om zijn rol bij de bloedstolling. De groente is daarom bijvoorbeeld ideaal om de bloedstollingsstoornis hemofilie tegen te gaan. Hierbij stolt het bloed van de patiënt niet op een normale manier, omdat er stollingseiwitten ontbreken. Daarnaast is de vitamine essentieel voor gezonde en sterke botten en tanden, omdat vitamine K een transportmiddel voor calcium is. Ten slotte helpt vitamine K ook aderverkalking tegen te gaan.

Lees ook: Gezond tot op het bot: 4 effectieve tips voor gezonde botten

4. Sneller metabolisme

Als je wil afslanken, kan je met een gerust hart zoveel spinazie eten als je wil. De bladgroente bevat weinig calorieën, maar heel veel gezonde voedingsstoffen en vezels die je metabolisme een boost geven. De vezels zorgen ervoor dat je langer een verzadigd gevoel hebt en dus minder snel naar ongezonde snacks zal grijpen.

Lees ook: 6 manieren om je metabolisme een boost te geven op oudere leeftijd

Zet die spinazie dus maar à volonté op het menu deze zomer!

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo