Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
spitskool

Spitskool: spitsvondig om medische kwaaltjes op te lossen

Naast de eerder besproken asperge, is ook spitskool een van de seizoensgroenten van het moment. Het is familie van de witte kool, die meestal iets vaker op tafel wordt getoverd. Dat de spitskool zijn naam te danken heeft aan zijn spitse vorm komt vast niet als een verrassing. Het heeft een eerder sappige smaak en is zelfs rauw lekker om te eten. Spitskool is een goede groente voor je gezondheid en ideaal om medische kwaaltjes op te lossen.

Meer over spitskool

spitskool Spitskool is één van de drie varianten binnen savooiekool. Verder heb je nog de gele savooiekool en groene savooiekool. Deze koolsoorten groeien allemaal aan een en dezelfde stengel. Je kan de kool in een salade verwerken, stoven of zelfs rauw opeten. Wie hem rauw opeet, zou van de meeste gezondheidsvoordelen kunnen genieten. Op die manier gaan er minder voedingswaarden verloren.

1. Bron van vitaminen en mineralen

spitskool Via spitskool krijg je heel wat vitaminen en mineralen binnen. Een kleine greep uit de vitaminen die de spitskool jou te bieden heeft: B1, B2, B6, B11 en vitamine C. Hierdoor zorgt de groente op zich al voor meer dan 60 procent van onze dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine K en C. Vitamine C is zoals je al weet heel belangrijk voor je immuunsysteem en voor de collageenproductie van je huid. Vitamine K is dan weer essentieel voor de bloedstolling in ons lichaam. Verder vind je mineralen zoals magnesium, fosfor, kalium, calcium, ijzer, koper en zink in onze spitse vriend. Vitaminen op overschot, iemand?

Lees ook: Vitaminetekorten voorkomen doe je zo

2. Heling van wonden

De bladeren van kool worden al eeuwenlang gebruikt om op wonden te leggen om ze te genezen. Denk aan wonden zoals schrammen en blauwe plekken. Het genezingsproces zou versneld worden wanneer je er een koolblad op doet. Er zijn niet veel medicijnen of andere oplossingen die hetzelfde effect teweegbrengen.

3. Verhoogde immuniteit tegen kanker

spitskool Spitskool levert je een verhoogde immuniteit op tegen kankeropwekkende stoffen vanwege verschillende bestanddelen. Die werking heeft de groente te danken aan glucosinolaten en fytronutriënten. Die stoffen zetten verschillende mechanismen in werking om kanker te bestrijden. Daarnaast zit spitskool ook boordevol antioxidanten. Die bestrijden de vrije radicalen in ons lichaam, waardoor die minder kans krijgen om onze cellen te beschadigen en kanker te veroorzaken. Spitskool heeft verder zowel een ontgiftende als onstekingsremmende werking, wat het tot een effectief gezondheidsmiddeltje maakt.

4. Genezen van maagzweren

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat spitskool een positief effect heeft op het maag- en darmstelsel. In zoverre dat het zelfs helpt om maagzweren te genezen. Dat is te wijten aan de aanwezigheid van polyfenolen, glutamine en glucosinolaten. Last van een maagzweer? Spitskool eten dus!

Lees ook: Rode kool tegen reuma (en nog 4 andere verrassende voordelen)

Zet die spitskool dus maar zeker op je menu deze lente!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"