Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
sporten voor een gezond brein

Dit is waarom sporten voor een gezond brein zorgt

Een gezonde geest in een gezonde lichaam: het klinkt zo cliché, maar het is oh zo belangrijk. Hoeveel lichaamsbeweging je onderneemt, heeft namelijk een significante invloed op de gezondheid van ons brein. Niet alleen je lichaam, maar ook je brein blijft in topvorm door jezelf regelmatig in het zweet te werken. Wist jij al dat lichaamsbeweging veel voordelen voor onze hersencapaciteit oplevert? Dit is waarom sporten voor een gezond brein een goed idee is.

1. Beter geheugen

oestrogeen Voornamelijk cardio blijkt een positief effect op ons geheugen te hebben. Niet alleen je conditie gaat erop vooruit, maar ook de hippocampus van het brein wordt fitter en fitter. Wat dat betekent? Dit deel van je hersenen is verantwoordelijk voor je leervermogen en je geheugen. Hoe fitter dit is, hoe beter je dingen kan onthouden en hoe makkelijker je nieuwe dingen bijleert. Dat dit helemaal klopt, wordt bevestigd door een wetenschappelijk onderzoek dat aantoonde dat mensen die een vreemde taal leren de taal beter kunnen onthouden wanneer ze tijdens het leren bijvoorbeeld aan het wandelen zijn. Je geheugen trainen, kan dus ook door te sporten en niet alleen door woordpuzzels in te vullen.

Lees ook: 4 effectieve tips om je geheugen te trainen voor later

2. Hogere concentratie

Hoe goed je jezelf kan concentreren, hangt grotendeels af van hoeveel lichamelijke inspanning je hebt geleverd. Sporten heeft een positief effect op de mate waarin je jezelf kan focussen en concentreren. Wie tijdens zijn middagpauze regelmatig een rondje gaat lopen of een stevige wandeling maakt na zijn uren, kan zich in het algemeen beter en langer concentreren dan iemand wie nooit aan lichaamsbeweging doet. Ook zou je jezelf beter kunnen afscheiden van dingen die je concentratie verstoren en zou je makkelijker kunnen multitasken. Sporten voor een betere focus? Het kan.

Lees ook: Koken heeft dit verrassende effect op onze mentale gezondheid

3. Mentaal gezonder

sporten voor een gezond brein Je lichaam wordt gezonder van een stevige dosis sport, maar ook je mentale gezondheid gaat erop vooruit door wat beweging. Wie zich flink heeft ingespannen, merkt ongetwijfeld op dat de endorfine- en adrenalinekick achteraf hem een goed humeur oplevert. De endorfine doet de natuurlijke opiaatlevels in je bloed stijgen, waardoor je lichaam barst van energie. Dat stemt je automatisch in een goede moed. Denk maar aan de zogenaamde runner's high na een intensief loopje, het geeft je even het gevoel alsof je de hele wereld aankan. Geen fan van intensieve sporten zoals lopen of fietsen? Ook andere vormen van sport dan cardio zorgen voor een betere mentale gezondheid. Denk maar aan yoga. Hier ligt de focus meer op spierkracht, uithoudingsvermogen en mindfulness. Na een sessie verlaagt je stressgehalte zonder twijfel en zal je jezelf helemaal zen voelen. Hierdoor ben je beter in staat om te gaan met emoties zoals angst en stress en leer je alles wat meer relativeren.

Lees ook: Zo verbetert yoga jouw mentale gezondheid

4. Een boost van creativiteit

sporten voor een gezond brein Wie even niet meer op nieuwe ideeën kan komen, kan het best even een blokje om gaan wandelen. Je creativiteit krijgt ongetwijfeld een boost door lichaamsbeweging. Sporten voor een gezond brein levert niet alleen praktische voordelen op: er zijn ook creatieve voordelen aan verbonden. De reden dat je plots de beste ideeën hebt op deze momenten, is omdat je gedachten even ergens anders zijn dan bij het project waarop je jezelf moet focussen. Door je gedachten te verzetten, kom je regelmatig op de beste oplossingen.

Lees ook: Gebrek aan inspiratie? Zo kan je creativiteit stimuleren

5. Bescherming van mentale vermogens

stevig doorwandelen Wie al op tijd start met voldoende lichaamsbeweging en regelmatig wat sport, heeft meer kans om op latere leeftijd cognitief gezonder te blijven. Daar moet je zelfs niet speciaal hard voor trainen. Een wandeling van 45 minuten per week, waarbij je stevig doorwandelt, volstaat al om je brein in topconditie te houden. Als je jouw mentale vermogens beschermt, heb je onder andere minder kans op dementie. Ook je cardiovasculaire gezondheid gaat erop vooruit, waardoor je langer kan leven. Hoe beter die cardiovasculaire gezondheid, hoe beter de bloedtoevoer naar je hersenen, waardoor deze weer langer gezonder blijft.

Lees ook: Moeite met onthouden? Deze specerij is de oplossing voor een slecht geheugen

Er zijn dus heel wat voordelen die sporten voor een gezond brein wel héél interessant maken. Hoe lang je dan moet sporten voor je resultaat opmerkt? Uit onderzoek bleek dat wie ongeveer 52 uur intensief beweegt, verspreid over een tijdsperiode van ongeveer zes maanden al heel wat vooruitgang boekt. Het proberen waard!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"