Doorgaan naar inhoud
spruitjes

Geen fan van spruitjes? Zo smaken ze wél lekker

Geen groente die meer haat-liefde reacties oproept dan spruitjes. Meestal niet de meest geliefde groente als kind, maar doorgaans leren de meeste volwassenen de kooltjes wel appreciëren naarmate ze ouder worden. Het zou zonde zijn om deze groenten aan de kant te laten staan, want de gezondheidsvoordelen van de kleine groene vriendjes zijn zeker de moeite waard. Waar het meestal misloopt wat smaak betreft? Bij de manier waarop ze klaargemaakt worden. Wij hebben gelukkig de ideale tips om ze wél lekker klaar te maken.

Meer over de sprankelende spruitjes

spruitjes De geur van spruitjes is er eentje die je ofwel het water in de mond doet lopen ofwel net het tegenovergestelde effect teweegbrengt. Spruitjes zijn afkomstig van de spruitenplant of spruitkool en behoren dus tot de koolsoorten die in de herfst hoge toppen scheren qua kwaliteit en smaak. De kooltjes groeien in de okselholten van de koolplant en zijn dus eetbaar. In totaal bestaan er meer dan 30 verschillende soorten spruitkolen. Oorspronkelijk groeiden ze alleen in het Middelandse Zeegebied, maar vandaag kennen we de groene kolen beter als Brusselse spruitjes.

De grootste fout bij het klaarmaken van spruitjes

spruitjes Heel veel mensen maken spruitjes verkeerd klaar, waardoor ze de smaak ervan helemaal verpesten. De meeste mensen koken de spruitjes namelijk, zoals zoveel groenten, omdat ze denken dat dat het makkelijkst is. Hoe makkelijk dat ook kan lijken, op die manier nemen ze te veel water op en komen ze redelijk smaakloos op je bord terecht. Dat koken breng het smaakaroma dus om zeep, terwijl je de spruitjes net heel smaakvol kan maken door ze op de juiste manier te bereiden. Hoe je het dan wel het best mogelijk doet? Door ze te grillen in de oven! Door de hitte van de grill komt de hartige smaak meer naar boven en wordt de groente niet zo zompig als wanneer je ze zou stomen. Heb je geen grillpan ter beschikking? Maak de spruitjes dan klaar in de oven. De verwarming van de rooster brengt hetzelfde effect met zich mee.

Gezondheidsvoordelen

spruitjes Als je voorlopig nog geen fan bent van spruitjes, dan word je dat ongetwijfeld wanneer je de nieuwe manier van bereiding hebt toegepast. En anders kan je het toch nog eens wagen ze te proeven, vanwege de gezondheidsvoordelen. De kooltjes zijn misschien klein, maar onderschat ze zeker niet. Ze zitten boordevol vitale voedingsstoffen waar je hartje een sprongetje door maakt. Spruitjes bevatten namelijk enorm veel antioxidanten, eiwitten, vitamine C, vitamine K, vitamine B-complex, mangaan en nog tal van andere voedingsstoffen. Het spreekt dus voor zich dat de groene groente een gezondheidsmiddeltje is voor je lichaam, waar onder andere je spijsvertering en dieet mee van profiteren.

Lees ook: Een tekort aan eiwitten herken je via deze overduidelijke signalen (en zo los je het op)

Na onze tip word je ongetwijfeld wel fan van spruitjes. En anders? Dan zijn er meer over voor ons, ook goed!

Vorig artikel Is sporten voor het ontbijt gezonder of net niet?
Volgend artikel Slapeloosheid tegengaan met deze gouden tip (en het werkt écht)