Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
stoppen met pleasen

Stoppen met pleasen lukt je dankzij deze 4 effectieve tips

Wil jij het liefst alles goed doen voor iedereen en iedereen te vriend houden? Dan kan je jezelf een echte people pleaser noemen. Eigenlijk niets om trots op te zijn, want op die manier sta je vaak je eigen geluk in de weg. Je voelt je goed, omdat je iets doet voor anderen, maar in heel wat gevallen maken mensen hier misbruik van. Op lange termijn staat het een positieve gemoedsrust in de weg. Gelukkig kan jij stoppen met pleasen dankzij deze vier effectieve tips.

Oorzaak

Waarom wil je eigenlijk voortdurend anderen pleasen? Vraag jezelf eens af wat je eruit haalt. Akkoord, het kan heel wat voldoening geven om iemand blij te maken met iets wat jij voor hem kan doen, maar je moet niet de héle tijd aan anderen denken. Af en toe de focus op jezelf leggen, is helemaal oké. Dat is iets wat je moet inzien voor je het people pleasen kan aanpakken. Ook jij bent de moeite waard om dingen voor te doen. Het is tijd om jezelf te pleasen.

1. Wees zelfbewust

piekeren Word je bewust van wanneer je people pleasend gedrag vertoont. Als je meer aandacht hebt voor de momenten waarop je dat gedrag aanneemt, dan ga je makkelijker achterhalen of je bepaalde patronen in dat gedrag kan ontdekken. Wanneer je de oorzaak en de triggers kent, kan je proberen om deze te vermijden en hier bewust een andere actie te ondernemen. Vergelijk people pleasen gerust met een gewoonte die je wil veranderen. Het duurt even voor je brein het nieuwe denkpatroon eigen heeft gemaakt, maar als je doorzet, lukt het jou zonder twijfel.

Lees ook: Stoppen met piekeren lukt je zo

2. Ben je aan het helpen of aan het pleasen?

Een tweede stap is de realisatie dat er een verschil bestaat tussen helpen en pleasen. Wil je iemand helpen omdat je hem kan helpen, of wil je iets doen omdat je bang bent dat die persoon anders kwaad is op jou? Vraag jezelf dit af bij elke actie. Het is de bedoeling dat je iemand helpt, omdat je het zelf niet erg vindt. Als je een wrang gevoel overhoudt aan iemand 'helpen', dan ben je eigenlijk gewoon aan het pleasen. Op dat moment zet je jouw eigen behoeftes en waarden opzij om iemand anders blij te maken. Dat is niet de bedoeling. Uiteraard zijn er uitzonderlijke gevallen, maar die grens kan je zelf maken als je er met een open blik naar kijkt. Voortdurend anderen pleasen, zorgt ervoor dat die anderen dat patroon herkennen, waardoor ze weten dat ze bij jou voor àlles terechtkunnen. Iedereen heeft grenzen, ook jij. Let zeker op voor mensen die heel veel aan jou vragen om te doen. Tegen hen moet je voor jezelf opkomen en assertiever durven zijn.

Lees ook: Door deze 7 dingen word je mentaal sterker

3. Angstreactie

opkomen voor jezelf Het verschil tussen helpen en pleasen zit dus in het willen helpen of helpen omdat je schrik hebt voor de reactie van anderen. Die laatste komt voort uit angst. Die angstreactie leidt je af van wat je eigenlijk zelf echt wil en waar je jezelf goed bij voelt. Je laat je te veel door die angst op het sleeptouw nemen. Probeer dus telkens bij elke actie die je gaat doen even stil te staan uit welke overweging je gaat helpen. Volg je eigen gevoel en je zal merken dat het je leven op heel wat vlakken aangenamer maakt. Je moet je nooit verantwoorden om een keuze te maken waar jij je helemaal goed bij voelt.

Lees ook: Is er een verschil tussen een angstaanval en een paniekaanval?

4. Kies voor jezelf

stoppen met people pleasen De vierde tip is meteen het belangrijkste inzicht van allemaal: je bent het waard. Mensen die de neiging hebben om te people pleasen zijn bang dat ze als egoïstisch worden beschouwd als ze iets niet doen. Je moet leren inzien dat er een groot verschil is tussen egoïstisch zijn en voor jezelf kiezen. Heel de tijd je energie richten op anderen, zal je op lange termijn zelf niet veel energie in de plaats geven. Pas je gedrag aan en gedraag je alsof je jezelf de moeite waard vindt. Kies voor jezelf door de eerste drie stappen telkens zorgvuldig te overlopen en dan daadwerkelijk 'nee' te zeggen, wanneer je niet akkoord gaat met wat iemand jou vraagt of wanneer het gewoon niet past. Dat is niet egoïstisch, dat is de meest normale zaak van de wereld. Na verloop van tijd ga je het op die manier steeds makkelijker vinden om te stoppen met pleasen. Daarnaast zal je die angst over wat anderen van jou vinden sneller kunnen loslaten.

Lees ook: Door jezelf deze vraag te stellen kan je makkelijker loslaten Stoppen met pleasen lukt jou écht als je deze vier tips volgt. Net zoals bij het veranderen van een gewoonte zal het even duren voor je het helemaal onder de knie hebt, maar je bent die keuze voor jezelf helemaal waard.

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo