Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
Stoppen met vlees eten

Stoppen met vlees eten levert deze ongelooflijke lichamelijke voordelen op

Wie tien jaar geleden stopte met vlees eten, was nog een uitzondering. Dat is gelukkig vandaag niet meer het geval. Meer en meer mensen eten vegetarisch of veganistisch en stoppen met vlees eten. Die keuze is een keuze op basis van gezondheidsredenen of op basis van het dierenleed en de schade aan het milieu die ze hiermee willen besparen. Dat stoppen met vlees eten een positief effect heeft op de planeet weten we al langer dan vandaag, maar welk effect heeft het op je lichaam?

1. Lagere cholesterol

volwaardige vleesvervangers De cholesterol is belangrijk voor een goede gezondheid. Enerzijds komt cholesterol voort uit de voeding die je consumeert en anderzijds wordt die geproduceerd door de lever. Daarom moet je aandacht besteden aan het effect van bepaalde voedingsmiddelen op de cholesterol. Vlees, en dan voornamelijk rood vlees, is gekend voor de hoge concentratie van verzadigde vetten en slechte cholesterol. Slechte cholesterol zijn lipoproteïnen met een lage densiteit (LDL) die de cholesterol vanuit de lever naar de rest van je lichaam transporteert en die afzet in de bloedvaten. Door die cholesterol in de bloedvaten kunnen bloedklonters ontstaan en daardoor weer atheroomplaque. Als dat scheurt, ontstaan er hart- en vaatziekten. Heel wat wetenschappelijk onderzoek toont aan dat mensen die stoppen met vlees eten een opmerkelijke daling van het cholesterolniveau ondervinden.

Lees ook: Is jouw cholesterol te hoog? Dankzij deze 6 tips verlaag je actief je cholesterol

2. Minder ontstekingen

Rood vlees is een grote boosdoener wat ontstekingen betreft. Dat komt omdat rood vlees het immuunsysteem zwakker maakt, waardoor je lichaam spijtig genoeg ontvankelijker wordt voor ontstekingen op een schaal van erg tot minder erg. Wanneer een wondje ontsteekt, weten we dat dit erg is, omdat we dat kunnen zien. De ergste ontstekingen zijn daarentegen de ontstekingen die je niet kan zien en die dus vanbinnen zitten: de chronische ontstekingen. Dat kan gaan om een beroerte, een hartaanval of diabetes. Een ontsteking is bijna altijd een reactie van het immuunsysteem, dat probeert om het lichaam gezond te houden. Voeding speelt hier een grote rol in en rood vlees dus een nefaste. Plantaardige voeding werkt van nature uit ontstekingsremmend en zuivert het lichaam, door de hoeveelheid vezels, antioxidanten en belangrijke voedingsstoffen.

Lees ook: Je immuunsysteem verbeteren doe je dankzij deze 5 effectieve tips

3. Gezondere darmflora en vlottere spijsvertering

darmflora herstellen Onze darmen vormen de basis van onze gezondheid. Een nieuwtje waar je niet meer van opkijkt. Zowel je humeur als je gezondheid worden mee bepaald door de staat van je darmen. Wanneer het er daar heel rommelig aan toegaat, is de kans groot dat je jezelf mentaal ook niet op en top voelt. De darmen bestaan uit een heel microbioom van bacteriën, zowel goede als slechte. De balans tussen die goede en slechte bacteriën heeft een onmiskenbaar effect op het immuunsysteem, de ontwikkeling van de hersenen en de spijsvertering. We benadrukken nog maar eens hoe belangrijk vezelrijke voeding is om de werking van je darmen vlot te laten verlopen. Ze bevorderen de groei van de goede bacteriën en brengen daardoor de darmflora in een gezonde balans. Plantaardige voeding bestaat uit genoeg vezels en andere voedingsstoffen die een gezonde darmflora bewerktstelligen.

Lees ook: Je darmflora herstellen op een natuurlijke manier dankzij deze 3 kruiden

5. Stralende huid

stoppen met vlees eten Ook je huid profiteert ten volle van het schrappen van vlees uit je eetpatroon. Wie zijn vegetarische of veganistische levensstijl serieus neemt, eet voornamelijk meer fruit en groenten. Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan vitamine A, E en C. Stuk voor stuk vitaminen met een gekend effect op je huid. De vitaminen stimuleren de collageenproductie waardoor je huid er langer fris, jong en stralend uitziet. Pure voeding voedt je lichaam van binnenuit en dat is het beste schoonheidsmiddel dat je gaat vinden. Hello no meat glow!

Lees ook: Dit natuurlijke ingrediënt bezorgt je een stralende huid

Oppassen voor vitaminetekorten

oplossing voor ijzertekort Waar je wel voor moet opletten wanneer je alle dierlijke producten zoals vlees en vis uit je voedingspatroon schrapt? Dat je alle mogelijke tekorten te slim af bent en de voedingsstoffen die je mist, aanvult door plantaardige voedingsstoffen die je lichaam in balans houden. Vergeet niet dat om écht gezond te zijn, alle hormonen in balans moeten zijn en er geen sprake mag zijn van tekorten. De meest voorkomende tekorten betreffen ijzer, vitamine B12, calcium, omega 3 en zink. School je kennis over deze voedingsstoffen zeker bij om gezond te blijven. Het is bijvoorbeeld een goed idee om je dagelijkse waterhoeveelheid aan te lengen met een natuurlijke kuur zoals SkinnyLove. Dit biologische drankje bevat heel wat extra voedingsstoffen afkomstig van ingrediënten zoals kurkuma en gember, die jouw immuunsysteem mee een boost geven

. Iets wat je altijd kan gebruiken om vitaminetekorten te voorkomen.

Lees ook: Deze kennis over voedingsstoffen moet je absoluut hebben als je geen vlees eet

Stoppen met vlees eten is dus een goed idee voor je gezondheid!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"