Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
biet voordelen

Stralen dankzij een knolletje? Dit rode wonder helpt!

Ze zijn rood tot vuurrood, heerlijk fris en zitten vol voordelen voor je gezondheid: rode bieten zijn bij uitstek hét ontbrekende element uit jouw voedingspatroon! En wel om deze 5 redenen:

1. Supersterke antioxidant

Koks zijn gek op rode biet. Het is niet alleen lekker spul, maar de dieprode kleur geeft ook een heel bijzondere toets aan de presentatie van heel wat gerechten. Deze typische kleur wijst (net als het diepe groen van matchapoeder of het felle paars van aubergine) op de aanwezigheid van flink wat antioxidanten. Daar kan je eigenlijk in je dagelijkse leven niet genoeg van krijgen, want ze vormen een schild tegen vrije radicalen in onze omgeving (verantwoordelijk voor onder meer huidveroudering). Voeg dus zeker 1 x per week wat bietjes toe aan je salade. Koop goede biokwaliteit. Zo vermijd je de 'grondsmaak' die in goedkopere bietjes zit. biet voordelenTip: gooi de bladeren niet weg. Ook die zijn gezond; ze zitten vol ijzer, calcium en bètacaroteen. Je kan ze koken op dezelfde manier als spinazie, of bewaar ze voor in je slaatje.

 

 

 

2. Rijk aan vitaminen en mineralen

Magnesium, kalium, vezels, fosfor en ijzer: je vindt het allemaal in rode bieten. Daarnaast vormen de knollen een rijke bron van vitamines A, B, C en foliumzuur.

3. Sporters blijven (er)door gaan!

Onderzoek toont aan dat het gebruik de uithoudingsprestatie met 16% kan verbeteren. Dit effect is te danken aan het nitraatgehalte van rode biet. Een deel van het nitraat wordt in het lichaam omgezet tot stikstofmonoxide. Deze stof werkt bloeddrukverlagend. Omdat er minder zuurstof wordt verbruikt door het lichaam, verbetert je uithoudingsvermogen en dus ook je sportprestaties.

4. Rode biet zuivert je bloed

Bietjes hebben een zuiverende werking op het bloed en verlichten op die manier menstruatiepijn, maar maken ook komaf met vermoeidheid door bloedarmoede. Ze ontgiften je lever. Een geschoonde lever heeft een geweldig effect op je huid; die gaat vrijwel onmiddellijk meer stralen.

5. Vetverbrander

Een zuiver lichaam, met weinig of geen afvalstoffen, zorgt niet alleen voor een frisse uitstraling. Hierdoor zal je ook meer opgeslagen lichaamsvet verbranden. Wie wil afslanken of een gezond gewicht wil behouden, zet dus best vaak (en het hele jaar door) bietjes op het menu. Bovendien zijn de rode knollen echte cholesterolvreters. De perfecte bondgenootjes voor je lijn dus.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"