Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
stresshormoon cortisol

Het stresshormoon cortisol verminderen? Deze 3 efficiënte tips helpen jou

Hormonen hebben een grote impact op hoe het gesteld is met ons lichaam. Het stresshormoon cortisol heeft bijvoorbeeld een grotere invloed op gewichtsverlies- en toename dan je denkt. Dat stress in het algemeen niet bepaald goed is voor je gezondheid, is vast al geen nieuwtje meer voor jou. Dankzij deze drie efficiënte tips verminder je het stresshormoon cortisol in je lichaam en vind je opnieuw een gezonde balans.

Het stresshormoon cortisol

meer eten door stress Wat is cortisol eigenlijk? Cortisol is het stresshormoon bij uitstek. De productie van dit hormoon vindt plaats in de bijnieren. Cortisol komt vrij wanneer je stress hebt. Je moet sowieso een bepaald niveau cortisol in je lichaam hebben. Het hormoon heb je bijvoorbeeld nodig om 's morgens te kunnen opstaan. In de avond gaat het cortisolgehalte automatisch dalen, anders zou je niet in slaap kunnen vallen. Dat is meteen een logische verklaring voor waarom je tijdens stressvolle tijden moeilijker in slaap valt. Wanneer dit het geval is, kan het natuurlijke SleepDust je helpen. Die extra uurtjes slaap zijn namelijk essentieel om je lichamelijke balans te herstellen. Te weinig slaap doet bovendien je cortisolgehalte stijgen, waardoor je na een tijdje in een vicieuze cirkel belandt.

Lees ook: Vlot in slaap vallen: het lukt jou dankzij dit slaapritueel

Effect van stress op je lichaam

te veel werken Iedereen heeft wel eens een stressmomentje. Het is vooral wanneer je op lange termijn stress ervaart, dat het cortisolgehalte gedurende een lange tijd te hoog blijft. Dat brengt negatieve gevolgen met zich mee, omdat je lichaam door de voortdurende stress geen tijd krijgt om het evenwicht tussen inspanning en ontspanning te herstellen. Je lichaam krijgt daardoor niet de kans om volledig op te laden. Dat is nochtans essentieel om je cortisolgehalte opnieuw in balans te brengen. Zelfs als je denkt dat je immuun bent voor stress, ervaar je er nog steeds veel lichamelijke nadelen door. Zo vermindert een te hoog cortisolgehalte de aanmaak van witte bloedcellen. Die verminderde aanmaak leidt tot een zwakker immuunsysteem en een hoger risico op ziektes en infecties. Stress vertraagt daarnaast de spijsvertering. Op lange termijn zal je er sneller door verouderen en krijg je er een slecht geheugen door. Verder zorgt stress voor depressieve gevoelens, rug- en nekklachten en maagproblemen.Om je lichaam te beschermen tegen een cortisolgehalte dat de hoogte inschiet, zijn onderstaande tips dus meer dan welkom.

Lees ook: Zo kan je écht ontstressen op vakantie

1. Sport

sporten met warm weer Sporten is een van de meest efficiënte tips om het stresshormoon cortisol te verminderen. Tijdens een lichamelijke inspanning maakt je lichaam de gelukshormonen endorfine en dopamine aan. Deze hormonen kunnen het cortisolgehalte weer in balans brengen. Bovendien verlicht sporten de mentale druk van stress, waardoor je geest weer fris aanvoelt. Wel is het belangrijk dat je niet te extreem gaat sporten. Dan leg je evengoed nog druk op je lichaam, waardoor je net méér cortisol aanmaakt. Forceer jezelf dus niet.

Lees ook: Dit is waarom we meer eten door stress

2. Ademhalingsoefeningen

stresshormoon cortisol Je ademhaling heeft een enorme impact op hoeveel stress er in je lichaam aanwezig is. Bewust ademhalen is dan ook een perfecte manier om je lichaam en geest tot rust te laten komen. Heel wat ademhalingsoefeningen zijn geschikt als anti-stressoefening. Door je te focussen op je ademhaling en hier bewust mee bezig te zijn, word je automatisch veel rustiger. Probeer jezelf even af te zonderen van alle chaos en hier je aandacht op te vestigen. Je zal de stress met iedere adembeweging uit je lichaam voelen vloeien.

Lees ook: Spanning in je lichaam verdwijnt dankzij deze handige anti-stressoefeningen

3. Eet gezonde voeding

stresshormoon cortisol Zelfs de voeding die je eet, kan een bepaalde druk op je lichaam uitoefenen die resulteert in stress. Het spreekt voor zich dat voornamelijk ongezonde voeding je hormoonhuishouding volledig uit evenwicht brengt. Kies voor een gevarieerd en evenwichtig voedingspatroon, rijk aan fruit, groenten en vezels. Door goed voor je lichaam te zorgen in de vorm van gezonde voeding, gaan de cortisolgehaltes in je lichaam verminderen. Grijp dus niet naar die reep chocolade in een stressvol moment, maar snack bewust van een stuk fruit of de Craving killer. Snelle suikers en snelle koolhydraten laat je het best achterwege, omdat deze voedingsstoffen voor een piek in de bloedsuikerspiegel zorgen. Daardoor maakt je lichaam meer van het stresshormoon cortisol aan. Dat kan je makkelijk voorkomen door slimme en gezonde voedingskeuzes te maken.

Lees ook: Zijn tussendoortjes gezond of niet? Wel op deze manier!

Deze drie tips in combinatie met een deugddoende nachtrust verlagen de productie van het stresshormoon cortisol al heel wat!

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo