Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
misverstanden afvallen

Dit is waarom succesvol afvallen meer is dan alleen maar gezond eten en meer bewegen

Afvallen is iets complex. Het draait grotendeels rond gezond eten en voldoende bewegen, maar het is nog veel meer dan dat. Ook mentaal moet je helemaal mee zijn om een succesvol resultaat neer te zetten. Toch zijn dat niet de enige drie factoren die meespelen. Hoog tijd om te weten te komen wat er zich allemaal afspeelt achter de schermen van succesvol afvallen.
succesvol afvallen
Als je moeite hebt om af te vallen, heb je ongetwijfeld soms zin om op te geven. Waarom lukt het de anderen wel en jou niet? Geef zeker niet op, want uiteindelijk lukt het echt iedereen. Ook jou. Het kan lijken alsof jij de enige bent die achterblijft met hetzelfde getal op de weegschaal, maar afvallen hangt samen met zoveel verschillende factoren. Dat is waarom iedereen het op zijn eigen tempo doet. Naast gezond eten, meer bewegen en een goede motivatie moet je rekening houden met factoren zoals slaap, hormonen, het microbioom van je darmen, medicatie en genen. Deze factoren bepalen grotendeels hoe snel jij afvalt. Het goede nieuws? Je kan ze, behalve je genen, bijna allemaal zelf beïnvloeden.

1. Hormonen

bijkomen in een dag Wanneer ons gewicht op een onverklaarbare manier toeneemt terwijl we hard ons best doen om af te vallen, wordt een te traag werkende schildklier vaak als hoofddader aangewezen. Toch zijn er meerdere hormonen die de schuldige kunnen zijn. De schildklier speelt inderdaad een hoofdrol in de werking van het metabolisme, maar andere hormonen zoals insuline, oestrogeen en cortisol hebben evengoed een invloed op gewichtsverlies en -toename. Het oestrogeengehalte is bijvoorbeeld de reden waarom vrouwen soms meer wegen tijdens de menstruatie. Tijdens de tijd van de maand piekt het oestrogeengehalte. Hoe hoger dat gehalte, hoe meer vocht je vasthoudt en hoe meer je bijgevolg weegt. Je hormonenlevels affecteren je gewicht dus meer dan je denkt.

2. Medicatie

Er zijn heel wat medicijnen die als neveneffect onder andere gewichtstoename of -verlies hebben. Antidepressiva zorgen er bijvoorbeeld voor dat je wat kan bijkomen, omdat ze bepaalde hormonen op een kunstmatige manier toedienen en ze je eetlust weer op gang brengen. Als je bepaalde medicatie inneemt, is het een goed idee om aan je huisarts te vragen wat de effecten van die medicijnen op een mogelijk dieet kunnen zijn. Op die manier weet je al welke invloed ze kunnen uitoefenen op jouw gevecht met de weegschaal.

3. Microbioom

opgeblazen gevoel Het microbioom van onze darmen kan een grote boosdoener zijn bij het afvallen. Een foute combinatie van darmbacteriën kan gewichtsverlies vertragen. Slechte darmbacteriën halen meer calorieën uit je voeding, zorgen voor constipatie, veranderen hongerprikkels en staan vetverbranding in de weg. Die zaken zijn verantwoordelijk voor een opgeblazen gevoel. Wanneer je hier last van hebt, is de kans groot dat je darmbacteriën niet in balans zijn. Gelukkig is er goed nieuws, want je kan de samenstelling van het microbioom gedeeltelijk zelf veranderen. Hoe? Door gezond en vezelrijk te eten. Kies voor een eetpatroon met voldoende groenten en fruit. Op die manier stimuleer je de goede darmbacteriën, waardoor het microbioom meer kans heeft om weer in evenwicht te geraken. Dat bevordert dan uiteindelijk je dieet.

Lees ook: 3 vruchten die helpen tegen een opgeblazen gevoel

4. Slaap

beter slapen warm weer Wie te weinig slaapt, heeft doorgaans meer honger doorheen de dag en eet ook meer. Dat komt omdat ons brein reageert op dat tekort aan slaap via een andere reactie op voeding. Wanneer je weinig geslapen hebt, is er meer activiteit in de beloningssystemen van het brein en minder activiteit in de prefrontale cortex. De prefrontale cortex is het stukje in je brein dat verantwoordelijk is voor het tegenhouden van bepaalde impulsen. Een beetje de discipline in ons brein, zeg maar. Die combinatie zorgt ervoor dat je meer wilt eten, minder wil hebt om hier tegenin te gaan en dat je vervolgens van al dat eten gelukkig wordt. Op tijd in je bed kruipen, zal succesvol afvallen vergemakkelijken.

Lees ook: Daarom is slaaptekort even gevaarlijk als te veel alcohol drinken

Lijk je dus even op een gewichtsplateau te zitten? Geef dan niet meteen op, maar ga eens na welke van deze vier factoren jouw dieet beïnvloeden. Wil je absoluut zeker zijn? Passeer dan eens langs je huisarts voor goede raad. Zo zal succesvol afvallen geen probleem meer zijn voor jou.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"