Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
tanden te veel poetsen

Bestaat er zoiets als je tanden te veel poetsen?

Dat tandenpoetsen belangrijk is om met een gezond en stralend gebit rond te lopen, weten we allemaal. Grondig poetsen, de juiste tandenborstel en de juiste tandpasta gebruiken zijn hierbij essentieel. In het algemeen geldt dat hoe meer je iets proper maakt, hoe properder het is. Voor je tanden geldt het ongetwijfeld eveneens dat hoe meer je ze poetst, hoe properder ze zijn, maar is dat wel gezond? Bestaat er bijvoorbeeld zoiets als je tanden te veel poetsen of maakt de hoeveelheid poetsbeurten eigenlijk niet uit?

Hoeveel keer moet je je tanden poetsen?

tandenpoetsen Van kleins af aan krijgen we allemaal van thuis uit mee dat we onze tanden minstens twee keer per dag moeten poetsen: zowel 's morgens als 's avonds. De poetsbeurt 's morgens gebeurt bij voorkeur onmiddellijk na het opstaan. Als je wacht tot na het ontbijt bestaat de kans dat je jouw tandglazuur aantast door zuur of zoetigheid in de maaltijd. Zelfs al eet je een gezond ontbijtje zoals wat Pain des Fleurs met verse aardbeitjes of SkinnyLove spread met ananas, mango en gember naast het drinken van jouw gezonde SkinnyLove, dan nog zitten er voedingsstoffen in die het tandglazuur kunnen aantasten. Je tanden poetsen voor de maaltijd, beschermt dat tandglazuur waardoor er minder kans op beschadiging is. Die tweede poetsbeurt vindt best plaats voor het slapengaan. Deze is zelfs nog belangrijker dan de poetsbeurt in de ochtend. Waarom? Omdat je tijdens je slaapmoment minder speeksel produceert, waardoor de bacteriën makkelijker de tanden kunnen beschadigen. Wie zijn tanden poetst voor een deugddoende nachtrust geeft de bacteriën minder vrij spel. Lees ook: Tandenpoetsen: wat is nu het beste tijdstip?

Kan je je tanden te veel poetsen?

slechte adem Je kan je tanden niet alleen te veel, maar ook te lang en te hard poetsen. Die factoren tasten eveneens het tandvlees en het tandglazuur aan, met een ongezond gebit tot gevolg. Het is sowieso normaal om je tanden minstens twee keer per dag te poetsen. Wie heel veel risico heeft op gaatjes, krijgt vaak een hoger aantal poetsbeurten aangeraden door de tandarts. Drie tot vier poetsbeurten met een speciale tandpasta helpen hier om meer gaatjes te voorkomen. Bij een gezond gebit is dat echter niet aan te raden, al hangt veel af van de manier waarop je jouw tanden poetst. Zeker wie poetst met een elektrische tandenborstel, past beter op met de druk die hij op zijn tandenborstel zet en met hoeveel poetsbeurten hij onderneemt. Ook te lang poetsen is schadelijk voor de tanden. Wie manueel poetst, heeft aan 3 minuten voldoende om een optimaal resultaat te bekomen. Wie elektrisch poetst mag al stoppen na 2 minuten. Maak tijdens het poetsen zachte, cirkelvormige bewegingen en ga over de voor-, achter-, onder- en bovenkant van al je tanden. Je tanden te veel poetsen is not done! Lees ook: Wil je tandsteen voorkomen? Let dan op deze dingen Een teveel aan poetsbeurten kan dus wel degelijk. Twee poetsbeurten per dag met de nodige zachtheid en voilà: je tanden stralen!
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"