Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
Tandenpoetsen: wat is nu het beste tijdstip?

Tandenpoetsen: wat is nu het beste tijdstip?

Het grootste deel van de bevolking gaat er vanuit dat tandenpoetsen voor we aan een nieuwe dag beginnen het beste idee is. En dan nog het liefst na het ontbijt, want anders zit er al eten tussen de tanden. Klopt dat wel? Wat is eigenlijk het beste tijdstip voor tandenpoetsen?

Hoeveel keer per dag?

Laten we beginnen met het belangrijkste: hoeveel keer per dag moet je jouw tanden grondig poetsen? Het 'juiste' antwoord is minstens twee keer per dag. Per poetsbeurt volstaan ongeveer 3 minuten om een optimaal resultaat te bekomen. De fluoride begint pas in te werken na 2 minuten. Een timer zetten is hier een handig hulpmiddel om lang genoeg te poetsen.

Wanneer is het poetstijd?

tandenpoetsen Zoals eerder vermeld denken veel mensen dat het beste poetsmoment vlak na het ontbijt is. Als je dit zelf ook doet, kan je hier best verandering in brengen. Wie zijn tanden goed wil verzorgen, poetst ze best meteen na het wakker worden. Wachten tot na het eten zorgt ervoor dat het zuur of de zoetigheid die je tijdens het ontbijt consumeert het tandglazuur aantast. Als je jouw tanden al eerder poetst, zijn ze hier al meer tegen beschermd. Toch is deze poetsbeurt nog niet de belangrijkste. 's Avonds voor het slapengaan is het veel belangrijker dat je de tanden proper maakt. Tijdens je slaapmoment produceer je minder speeksel, waardoor bacteriën makkelijker je tanden kunnen beschadigen. Wie standaard poetst voor hij gaat slapen, heeft hier veel minder last van.

Meer dan twee keer per dag?

Het is dus normaal om je tanden zo'n 2 keer per dag te poetsen. Meer dan dat wordt aanbevolen aan mensen met een verhoogd risico op gaatjes. Hier helpt 3 tot 4 keer om dit risico te verminderen. Je kan je tandarts raadplegen om te weten te komen of je binnen deze categorie valt of niet.

Lees ook: Wittere tanden krijg je dankzij dit natuurlijke wondermiddel

Tandenpoetsen voor het ontbijt en voor het slapengaan volstaat dus om met een gezond gebit door het leven te gaan.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"