Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
gezond gebit

Wil je tandsteen voorkomen? Let dan op deze dingen

Mooie en verzorgde tanden zijn belangrijk en een optimale mondverzorging bijgevolg noodzakelijk. Bijna elke volwassene heeft last van tandbederf in de vorm van tandsteen. Niets levensbedreigend en gelukkig zie je het meestal ook niet wanneer je jouw tanden vrolijk bloot lacht. Toch kan je best tandsteen voorkomen als je met een gezond gebit wil pronken. Door op deze dingen te letten, zal je al veel minder tandsteen aanmaken.

Wat is tandsteen?

tandsteen voorkomen Verhard tandplak resulteert meestal in tandsteen als je er niets aan doet. Het verschil tussen tandplak en tandsteen is dus zeer belangrijk. Tandplak ontstaat door restjes van voeding die op je tanden blijven plakken, speeksel en bacteriën. Samen vormen deze elementen een soort wit, zacht en kleurloos laagje op je tanden. Wanneer je jouw tanden poetst, verwijder je dit laagje. Als dit elke dag gebeurt, is er absoluut geen probleem. Tandsteen voorkomen, is dus best makkelijk als je er een beetje aandacht aan besteedt. Hoe het dan kan dat je tandsteen ontwikkelt als je jouw tanden elke dag plichtbewust tweemaal poetst? Tandsteen kan veroorzaakt worden door erfelijkheid, maar kan evengoed het resultaat zijn van een foutieve poetsmethode, te weinig je tanden poetsen of de tussenholtes niet goed te reinigen. Dan verhard die tandplak en verandert het in tandsteen. Dat kan je beschouwen als een ruw laagje op je tanden met een gelige schijn. Het is voornamelijk zichtbaar bij het tandvlees. Op lange termijn zorgt tandsteen voor gaatjes of ontstekingen van het tandvlees.

1. Gebruik de juiste tandenborstel

slechte adem Ook wat tandenborstels betreft, is er een geschikte versie voor iedereen. De ene zweert bij handmatig poetsen, terwijl de andere betere resultaten krijgt via elektrisch poetsen. Geef de voorkeur aan een tandenborstel samengeteld uit zachte haren, zodat de haren de tanden niet beschadigen. Verander de borstel van je elektrische tandenborstel of je tandenborstel zelf minstens om de drie maanden. Hoe langer je de tandenborstel gebruikt, hoe minder effectief het poetsen helpt om tandplak te verwijderen en tandsteen te voorkomen.

2. Hanteer een goede poetstechniek

tandenpoetsen Een foutieve manier van tandenpoetsen is één van de meest voorkomende oorzaken van tandsteen. Het best kan je de tandenborstel in een hoek van 45° op de tanden zetten en zo beginnen poetsen door roterende bewegingen te maken. Denk aan zowel de binnen- als bovenkant van de tanden, veel mensen vergeten wel eens de binnenkant. Een handmatige poetsbeurt duurt idealiter 3 minuten, waar een elektrische poetsbeurt op 2 minuten tijd al hetzelfde resultaat kan bekomen. Sluit je poetsbeurt af met flossen tussen de tanden, om de tussenholtes zeker proper te maken. Het is aan te raden tweemaal per dag - een keer in de ochtend en een keer voor het slapengaan - je tanden te poetsen, omdat er zich tijdens de dag weer nieuw tandplak vormt dat verwijderd moet worden. Lees ook: Tandenpoetsen: wat is nu het beste tijdstip?

3. Kies de juiste tandpasta

tandsteen voorkomen Net zoals de juiste tandenborstel en een juiste poetstechniek is een juiste tandpasta aangepast aan de behoeften van jouw gebit een must. Het is niet voor niets dat er bijvoorbeeld aparte tandpasta voor kinderen bestaat, dat komt omdat hun melktandjes andere behoeften hebben dan een volwassen gebit. De concentratie fluoride in een tube tandpasta is aangepast op basis van leeftijd. Daarnaast kan je veel verschillende varianten kiezen zoals een tandpasta voor wittere tanden of eentje tegen gaatjesvorming. Wil je tandsteen voorkomen en echt zeker zijn dat het werkt, bespreek dan met je tandarts welke tandpasta jouw tanden nodig hebben. Lees ook: Wittere tanden krijg je dankzij dit natuurlijke wondermiddel

4. Vermijd dranken die tandglazuur aantasten

versgeperste sapjes Een heel belangrijke tip waar de meeste mensen niet van weten, is dat je het best tot 30 minuten na het drinken van koffie, sap, frisdrank of een energiedrankje de tanden best niet poetst. Die drankjes tasten het tandglazuur aan, waardoor je dat nog extra kan verzwakken als je de tanden onmiddellijk erna poetst. In het algemeen zijn te zure voedingsmiddelen niet goed voor de tanden. Vergeet niet dat je tandglazuur nodig hebt om je tanden gezond te houden en dat gezonde tanden sneller tandsteen voorkomen. Het best kan je dus zure sapjes en frisdranken laten voor wat ze zijn en kiezen voor natuurlijke drankjes die geen schade aan je gebit berokkenen. Denk aan fris water met een stukje fruit of het natuurlijke SkinnyLove. Lees ook: Is bruiswater minder gezond dan plat water?

5. Ga op controle bij de tandarts

tandsteen voorkomen Misschien niet je favoriete activiteit, maar langsgaan op een controle bij de tandarts geeft je zekerheid over de toestand en de gezondheid van je gebit. Als je tandsteen hebt, dan zorgt de tandarts ervoor dat dit grondig verwijderd wordt, waardoor je weer met een propere lei - of een proper gebit - aan een nieuw poetshoofdstuk kan beginnen. Bovendien is jouw tandarts diegene die jou veel nuttige tips kan geven over hoe je jouw gebit het gezondst krijgt. Lees ook: Snel witte tanden met deze 3 geniale huismiddeltjes Tandsteen voorkomen lukt je wanneer je veel aandacht besteedt aan je gebit en je er de juiste keuzes voor maakt.
Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo