Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
te veel werken

Te veel werken heeft deze langetermijnimpact op je gezondheid

Te veel werken toont zeker je inzet en je passie voor je werk. Het kan daarentegen wel heel vermoeiend zijn en ons lichaam zelfs uitputten. Die lange uren die je klopt, hebben meer impact op je hart dan je zou denken. Zeker op lange termijn.

Workaholics

te veel werken Workaholics vind je tegenwoordig overal. Het liefst blijven ze zo lang mogelijk op kantoor of werken ze ’s avonds nog wat dingen af. Geen detail missen ze en ze willen het liefst alles zelf doen. Op die manier loopt een werkdag al vlug op tot ongeveer tien uur per dag. Als je daar bijtelt dat je ongeveer zeven uur per nacht slaapt en je in totaal misschien nog twee tot drie uur bezig bent met praktische dingen zoals opstaan, jezelf klaarmaken, naar het werk gaan en eten maken, dan blijft er niet veel tijd meer over voor jezelf. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt niet al te verrassend dat er een sterke samenhang is tussen hoeveel uren iemand werkt en de algemene gezondheid op lange termijn. Die samenhang wijst jammer genoeg niet op een positief langetermijnimpact op het hart. Het risico op een hartaanval en op een beroerte ligt maar liefst 50% hoger voor mensen die gemiddeld 50 dagen per jaar langer dan tien uur per dag werken.

Lees ook: Verwen je hart: deze voeding zorgt voor een gezond hart

Waarom leidt te veel werken tot een beroerte of een hartaanval?

te veel werken Een beroerte is een medische aandoening waarbij de doorbloeding van de hersenen plots verstoord wordt. Dit ontstaat meestal door de afsluiting van (een van) de bloedvaten en hersenbloedingen, waardoor de hersencellen niet voldoende zuurstof krijgen en ze vervolgens afsterven. Bij een hartaanval wordt de bloedtoevoer naar het hart geblokkeerd door bijvoorbeeld een bloedklonter, waardoor ook het hart te weinig zuurstof krijgt en mogelijk tot stilstand komt. Hoe te veel werken hiertoe kan leiden? Wie zich voortdurend bezighoudt met hard werken en alle deadlines en projecten op het werk, kampt ongetwijfeld met heel wat stress. Die inspanning en stress hebben een impact op de mentale en lichamelijke gezondheid. Hoe meer stress, hoe meer risico op gezondheidsproblemen zoals bijvoorbeeld ontstekingen. Die ontstekingen zijn een aanval op het immuunsysteem van het lichaam. Eens dit begint af te zwakken, is het lichaam een makkelijke prooi voor heel wat bacteriën en infecties die iets van de werking in het lichaam kunnen verstoren, met een beroerte of een hartaanval als gevolg.

Lees ook: 5 natuurlijke manieren om stress te verlichten

Wat kan je ertegen doen?

te veel werken Eerst en vooral kan je er simpelweg al tegenin gaan door iets minder te werken. Denk eens na: ben je echt élke minuut van die tienurige werkdag productief bezig of ben je eigenlijk een groot deel van de tijd maar wat aan het niksen? Het laatste scenario zal je doorgaans meer stress opleveren dan een productieve werkdag. Vergeet niet dat het op vlak van werk niet altijd gaat over kwantiteit, maar voornamelijk over kwaliteit. Wanneer het betekent dat je productief kan doorwerken aan één project gedurende vier uur, is dat veel efficiënter dan dat je er zes uur aan werkt, maar eigenlijk de helft van de tijd niets aan het doen bent. Wees realistisch in wat je wil bereiken en hoe je dit gaat doen. Verder moet je echt tijd voor jezelf maken. Probeer toch meer tijd rond je werk in te plannen waarin je kan ontspannen. Het zal je werk zelfs ten goede komen. Na een ontspanmomentje zie je bepaalde problemen waar je op stootte helemaal anders. Daarnaast helpt een gezond en evenwichtige levensstijl om de stress uit je lichaam te krijgen en de impact ervan toch ietwat te verminderen.

Lees ook: Waarom we meer moeten ontspannen om beter te werken

Denk dus bewust na over hoe je jouw werkdag indeelt en in welke mate je daarnaast ook tijd voor jezelf inplant. Op die manier ga je niet te veel werken en verdwijnt die ongezonde impact op je lichaam. Je hebt maar één lichaam: draag er zorg voor.

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo