Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
te weinig vezels

Te weinig vezels in je eetpatroon? Dat herken je aan deze 3 duidelijke signalen

Het is al lang geen geheim meer dat vezelrijk eten het afslanken bevordert. Toch zijn er heel veel mensen die dagelijks niet voldoende vezels binnenkrijgen. Vezels zijn nochtans onmisbaar voor een vlotte spijsvertering en om een gezond lichaam te bereiken. Herken je een van deze signalen? Dan eet jij te weinig vezels en is het dringend tijd om aanpassingen te maken in je voedingspatroon.

Waarom hebben we vezels nodig om gezond te zijn?

prei Vezels zijn eigenlijk een verzamelnaam voor koolhydraten die niet of slechts gedeeltelijk verteerd worden door je lichaam. De vezels oefenen een gunstige invloed uit tijdens de weg die ze afleggen in je lichaam. Ondertussen kunnen de vezels vocht opnemen in de darmen, waardoor je vlot naar toilet kan gaan. Daarnaast hebben vezels een positief effect op je cholesterol en verhogen ze een verzadigd gevoel. Tot slot vertragen ze het voedseltransport doorheen de darmen, waardoor je bloedsuikerspiegel trager stijgt. Ze zijn onmisbaar voor een vlotte spijsvertering. Iedereen heeft ongeveer 30 tot 40 gram voedingsvezels per dag nodig, wat varieert op basis van lengte, gewicht en geslacht. Je vindt vezels terug in alle soorten groenten en fruit, pseudogranen zoals boekweit en zaden. Wie een voedingspatroon gewend is met weinig vezels zal altijd even tijd nodig hebben om zich aan te passen aan de voedingsstof. In het begin kan het zijn dat je darmen heel gevoelig zijn. Eens je lichaam vezels gewend zijn, ervaar je alle positieve effecten ervan. Eet je te weinig vezels? Dat herken je aan de volgende drie signalen. Lees ook: Voedingsvezels: wat zijn ze en waarom hebben we ze nodig?

1. Je hebt last van constipatie

problemen met je stoelgang Hoe minder vezels je eet, hoe moeilijker de stoelgang verloopt. Aangezien ze ervoor zorgen dat de voeding die je lichaam moet verteren voldoende vocht krijgt zodat de voeding je lichaam vlot kan verlaten via de stoelgang, spreekt het voor zich dat je lichaam vezels nodig heeft. Wanneer je een tijdje minder vaak of minder goed naar het toilet kan gaan, is de kans groot dat je te weinig vezels binnenkrijgt en dat je jouw voedingspatroon een update moet geven. Kan je niet elke dag naar het toilet gaan? Dan is dat zeker een teken aan de wand dat er iets niet klopt. Lees ook: Je darmflora herstellen op een natuurlijke manier dankzij deze 3 kruiden

2. Je cholesterol is te hoog

te weinig vezels Cholesterol is niet uitsluitend negatief. Het is een nuttige vetstof die je lichaam wel degelijk nodig heeft om te functioneren. Als onderdeel van je celmembraan, is het onder andere verantwoordelijk om voldoende hormonen, vitamine D, lichaamscellen en galzuur aan te maken. Je hebt zowel een goede als slechte cholesterol. De zogenaamde 'slechte cholesterol' transporteert de cholesterol vanuit de lever naar de rest van je lichaam en zet die ook af in de bloedvaten. Dat kan leiden tot bloedklonters en bijgevolg tot hart- en vaatziekten. De 'goede cholesterol' filtert daarentegen overtollige cholesterol uit het lichaam en brengt die terug naar de lever zelf voor hergebruik in plaats van deze af te zetten in de bloedvaten, waar de vetstof een gezondheidsrisico vormt. Om gezond te zijn moet je lichaam een balans vinden tussen deze twee vormen van cholesterol. Wanneer je cholesterol voornamelijk naar de slechte kant helt, kan dit een teken zijn van te weinig vezels. Het eten van vezels heeft een positief effect op je cholesterol. Waarom? Ze absorberen de cholesterol, waardoor deze hieraan blijft 'vastplakken'. Op die manier verlaat de slechte cholesterol samen met de vezels het lichaam via de stoelgang. Een te hoge cholesterol betekent dat je lichaam weinig vezels binnenkrijgt waarmee de cholesterol het lichaam kan verlaten. Lees ook: Waar of niet waar: is cholesterol altijd slecht?

3. Je hebt onmiddellijk weer honger

te weinig vezels Voldoende vezels geven je een verzadigd gevoel na de maaltijd, waardoor je vlot de tijd doorkomt tot de volgende maaltijd of je gezonde tussendoortje. Dat komt omdat ze in vergelijking met andere voedingsstoffen meer tijd nodig hebben om het hele verteringsproces te voltooien, waardoor je minder snel terug een hongertje hebt. Te weinig vezels zorgen ervoor dat je bijna voortdurend honger hebt. Wanneer je voornamelijk lege voedingsstoffen consumeert, kan dat niet als een verrassing komen, want dan zal je lichaam niet snel genoeg hebben. Eet dus een vezelrijk ontbijt in de ochtend. Combineer bijvoorbeeld wat Pain des Fleurs met verse aardbeitjes of ander fruit en je dagelijkse kuur SkinnyLove voor een lang en verzadigd gevoel. Lees ook: Heb je altijd honger? Dan moet je dit aanpassen aan je eetpatroon Deze drie signalen verklappen dat het hoog tijd is om jouw voedingspatroon aan te passen.
Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo