Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
teenkrampen

Teenkrampen? Dit zou de oorzaak kunnen zijn

Iedereen heeft wel eens last van teenkrampen. Een onprettig en pijnlijk gevoel dat vaak niet meteen overgaat. Vraag je jezelf af vanwaar die teenkrampen komen? Dit zou wel eens de oorzaak kunnen zijn.

Het is normaal

teenkrampen Iedereen heeft af en toe wel eens teenkrampen. We doen allemaal wel eens iets fout met onze voet waardoor die verkeerd terechtkomt. Zeker wie een zware lichamelijke inspanning doet, zal hier regelmatig last van ondervinden. Als de krampen dagelijks terugkomen en bijna niet meer verdwijnen, is het daarentegen niet langer normaal. In dat geval overweeg je best een bezoek aan je huisarts om de onderliggende reden te achterhalen. In de meeste gevallen zal dit een medische oorzaak zijn. Denk hier bijvoorbeeld aan problemen met je bloedsomloop of zenuwstelsel.

Lees ook: Deze voeding biedt een natuurlijke oplossing voor spierpijn

Vitaminen- en mineralentekort

Hoewel problemen met de bloedsomloop of het zenuwstelsel al best serieus klinken, zijn de meest voorkomende oorzaken van teenkrampen meestal iets lichtvoetiger. Voornamelijk overbelasting van de spieren, uitdroging of een specifiek vitaminen- en mineralentekort komen het meest voor. Bij de mineralen zijn tekorten aan calcium, magnesium en kalium vooral de boosdoeners. Deze mineralen zijn diegene die je eruit zweet wanneer je intensief aan het sporten bent. Een tekort aan die mineralen veroorzaakt spiersamentrekkingen en spasmes die het krampachtige gevoel verklaren. Bij wie bijvoorbeeld vlak na het sporten last heeft van teenkrampen, kan dit te wijten zijn aan een vitaminetekort of door overbelasting van de spieren tijdens het sportmoment.

Lees ook: Vitaminetekorten voorkomen doe je zo

Leeftijd heeft een invloed

voorbereiden op de menopauze De spieren in je lichaam verkrampen om het signaal uit te zenden dat je eigenlijk te ver bent gegaan en dat je het wat rustiger aan moet doen. Een meer medische oorzaak is dat je kramp krijgt door een afknelling of een verminderde bloedtoevoer wanneer je de foute schoenen draagt. Ook je leeftijd kan een rol spelen. Wie ouder is dan 50 jaar kampt bijvoorbeeld vaker met spierkrampen. Dat heeft te maken met een calciumtekort. Naarmate je ouder wordt, verliezen je botten meer calcium en je spieren meer elasticiteit. Daardoor ondersteunen ze je lichaam niet meer optimaal. De zenuw- en aderfunctie werken eveneens minder goed, wat weer meer kans op spierkrampen betekent. Die functies zijn essentieel om je spieren van voldoende voedingsstoffen en signalen te voorzien.

Wat kan je er tegen doen?

Er is jammer genoeg geen magische oplossing die de teenkrampen zomaar laten verdwijnen. Wel zijn er hulpmiddelen die de teenkrampen kunnen verlichten. Het is bijvoorbeeld heel belangrijk dat je goede schoenen draagt die nauw aansluiten bij de lichaamsbeweging die je maakt. Ook hydratatie is hier essentieel. Drink dus voldoende water of SkinnyLove om je lichaam de nodige mineralen en vitaminen te laten opnemen.
Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo