Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
rode klaver menopauze

Tegen opvliegers en osteoporose: de grootste voordelen van rode klaver

Rode klaver doet wonderen tijdens de menopauze, maar is als kruid niet zo bekend. Daar zou dringend verandering in moeten komen.

1. Tegen opvliegers, en nog veel meer

Volgens een gynaecologische studie uit 2016 werken de plantaardige oestrogenen uit rode klaver bijzonder goed bij opvliegers. En dit vooral bij vrouwen die tot 5 x per nacht last extreme warmte en transpiratie voelen. Plantaardige oestrogenen -die je onder meer kan vinden in anijs-, sesam-en venkelzaad om je hormonenspiegel in balans te houden. Ook broccoli, boerenkool, selder, venkel, zonnebloempitten en wortelen zitten vol voedzame fyto-oestrogenen. Volle rijst kan helpen, samen met de kruiden gember, anijs, peper, hop en munt. Aan dit lijstje kan je voortaan ook rode klaver toevoegen. Het kruid wordt vaak verwerkt tot tinctuur of in tabletten, maar je kan ook een kruideninfusie trekken. Gebruik daarvoor verse of gedroogde bloemblaadjes uit de bioshop. Rode klaver is omwille van zijn isoflavonen interessant tijdens de overgang, maar er is meer. Van oudsher wordt het plantje ingezet als heus medicijn. Zo is het onder meer werkzaam als bloedzuiveraar, helpt het de spijsvertering op gang en ontgift het. Rode klaver stimuleert de afscheiding van gal. Bovendien werkt hetpositief bij verkoudheden. Naast calcium, kalium en magnesium bevat de plant veel ijzer en vitamine K.

Anti-osteoporose

Getuige 2 recente Amerikaanse studies komen de voordelen van rode klaver nog beter tot hun recht in hun gefermenteerde vorm. Dankzij fermentatie wordt de glucose uit de fyto-oestrogenen beter geïsoleerd. Daardoor worden de isoflavonen beter opgenomen. Melkzuurbacteriën breken de glucose af, waardoor de werkzame oestrogenen rechtstreeks door de darmwand worden geabsorbeerd. Rode klaver komt zo meer rechtstreeks in je hele lichaam terecht. En dat was niet het enige resultaat van de onderzoeken. Gefermenteerde rode klaver kan ook helpen om botdichtheid te behouden. Dat is van groot belang. Tijdens en na de menopauze worden we immers vatbaar voor osteoporose. Jammer genoeg is het nog even wachten op een gepatenteerde versie van deze behandeling. Maar zodra die op de markt komt, is de kans groot dat je op natuurlijke manier zowel de klachten van de menopauze kan behandelen, als osteoporose voorkomen. Natuurlijk kan je proberen om zelf het plantje te laten fermenteren. Of start gewoon al met een tinctuur of tabletje. Hoe dan ook, praat je het beste even met je dokter voor je begint. Rode klaver wordt namelijk afgeraden als je bloedverdunners neemt, lijdt aan borst-of een andere hormoongevoelige kanker.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"