Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
tekenbeet herkennen

Een tekenbeet herkennen doe je zo

Om optimaal te kunnen genieten van het zonnetje tijdens de zomer, gaan we vaker naar buiten en ondernemen we veel meer buitenactiviteiten dan tijdens de koude winter. Daardoor bevinden we ons meer in de natuur en is de kans op een tekenbeet groter. Een teek kan je best zo snel mogelijk verwijderen, want dat beestje kan jou veel gezondheidslast bezorgen. Een tekenbeet herkennen doe je zo en dit kan je ertegen doen.

Wat is een teek?

tekenbeet herkennen Een teek is eigenlijk een klein, spinachtig beestje dat zich vastzet op de huid van mensen of dieren. Teken zuigen bloed om te overleven. Ondanks het feit dat het beestje maar 1 tot 3 millimeter groot wordt, kan het veel lichamelijke schade aanrichten als de teek niet op tijd opgemerkt en verwijderd wordt. Eigenlijk komt het beestje als kleine larve tot leven, waarna het uitgroeit tot een nimf en dan een echte teek wordt. In de tweede fase van de nimf zou het beestje de meeste schade aan onze gezondheid brengen.

Gevolgen van een tekenbeet

wandelen in de natuur De kans is reëel dat een tekenbeet niet wordt opgemerkt door de persoon die ermee rondloopt, omdat het beestje ontzettend klein is. Meestal bijt de teek zich vast op minder zichtbare plekjes, waardoor het niet meteen opvalt. Een teek begint aan het huidoppervlak, maar graaft zichzelf steeds dieper de huid in door bloed te zuigen. Toch is dat bloed zuigen niet het enige wat de teek doet. Een teek kan jou namelijk besmetten met de borrelia burgdorferi bacterie. Dat is de veroorzaker van de ziekte van Lyme. Dat is een chronische ziekte die je krijgt wanneer de besmetting met de bacterie niet behandeld wordt binnen de twee weken. Omdat teken niet altijd zichtbaar zijn, is het een veelvoorkomend gevolg. Gelukkig zijn niet alle teken drager van deze bacterie. Een teek moet minstens 36 tot 42 uur het bloed van iemand zuigen voor de bacterie overgedragen kan worden. Als je er op tijd bij bent, valt het dus zeker te vermijden.

Hoe herken je een beet?

tekenbeet herkennen Een teek is helaas moeilijk te herkennen op je huid. Het is meestal een zwartbruin, klein puntje met pootjes. Hoe langer de teek in je huid zit, hoe groter hij wordt, omdat hij zich voedt met het bloed dat hij zuigt. Daar komt bij dat een beet altijd pijnloos is en dat je het dus niet voelt. Dat is te wijten aan het speeksel dat de teek in je lichaam spuit. Daar zitten verdovingsstoffen in. Alsof dat nog niet genoeg is, kiezen de beestjes meestal redelijk onzichtbare plekjes uit, waar het extra moeilijk is om ze te ontdekken. Check na een dag in de natuur of na een boswandeling zeker je knieholtes, liezen, bilspleet, haarlijn, navel en oksels om te kijken of je plots iets ziet wat op een moedervlek of een sproet lijkt die er voorheen niet was. Een volgezogen teek is groter en makkelijker om te herkennen.

Wat doe je eraan?

tekenbeet herkennen Een tekenbeet herkennen is de eerste stap. Als je een teek hebt gezien, is de volgende stap deze zo snel mogelijk uit je lichaam verwijderen. Een pincet is hiervoor het beste hulpmiddel. Plaats dat pincet zo dicht mogelijk op de huid, zodat je de kop van de teek tussen het pincet vasthebt. Als je de teek bij zijn lijf pakt, bestaat de kans dat je niet de volledige teek in één keer verwijdert, wat het allemaal heel complex maakt. Zo loop je bijvoorbeeld meer risico op besmetting van bacteriën. Pak dus de teek vast bij de kop en trek hem er in één stabiele beweging uit. Controleer grondig of er nog stukjes van de teek zijn achtergebleven in de huid en ontsmet het goed met water. Gebruik hier zeker geen ontsmettingsalcohol, want dan kan je een mogelijke infectie erger maken. Heb je de teek verwijderd, maar is er rond de plaats waar de teek zat een ronde kring te zien? Dan kan je beter langs je huisarts passeren. Die kring wijst in de meeste gevallen op besmetting met de ziekte van Lyme.

Lees ook: Ken je deze handige tips tegen fruitvliegjes al?

Zo kan je een tekenbeet herkennen.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"