Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
tinnitus

Tinnitus: alles wat je erover moet weten

Loop jij nog steeds rond op festivals en andere plaatsen met luide muziek zonder oordopjes? Dan kan je die vanaf nu toch maar beter dragen. Of de muziek wat zachter zetten, dat is ook een goed idee. Te luide muziek is niet de enige factor die het risico op ooraandoeningen zoals acute tinnitus groter maakt. Dankzij enkele simpele voorzorgsmaatregelen kan je proberen ooraandoeningen te voorkomen. Klinkt tinnitus jou onbekend in de oren? Dit is alles wat je erover moet weten.

Wat is tinnitus?

tinnitus Maar liefst 70% van de Vlamingen tussen 18 en 35 jaar oud loopt rond met tinnitus. En de kans is groot dat jij ook al wel eens oorsuizingen op een bepaald niveau hebt gehad. Niet onbelangrijk dus om wat meer te weten te komen over deze gehooraandoening. Alvast belangrijk om te weten, is dat tinnitus eigenlijk een symptoom is en geen ziekte op zich. Tinnitus is de medische term voor een fenomeen waar je ongetwijfeld wel al van gehoord hebt: oorsuizingen. Al gaat het bij tinnitus wel iets verder dan oorsuizingen alleen. Tinnitus is een vorm van permanente gehoorschade, waarbij je altijd geluiden hoort zonder dat ze er zijn. Je kan het een beetje vergelijken met een hele pijnlijke en storende piep in je oren, alleen dan heel de tijd. Het wijst op bepaalde problemen in het geluidsverwerkende systeem van de hersenen. Die gehooraandoening ontstaat meestal door een beschadiging van de trilharen in het binnenoor.

Hoe ontstaat tinnitus?

tinnitus Eigenlijk ontstaat de gehooraandoening in de hersenen, specifiek in de auditieve cortex. Dat hersengedeelte zorgt ervoor dat geluid wordt waargenomen en dat je alle geluidsprikkels dus vlot verwerkt. Door de opgelopen schade, gaan sommige zenuwcellen in die cortex geen geluidssignalen meer ontvangen. Om dat verlies te compenseren, sturen die zenuwcellen geluidssignalen naar elkaar, waardoor er een voortdurende piep of ander geluid in het oor te horen is. Die gehoorschade ontstaat bijna altijd door een teveel aan geluid. Denk maar aan langdurige blootstelling aan lawaai op festivals of andere situaties met veel geluid en luide muziek. Oordopjes helpen hier gedeeltelijk om de schade al wat te beperken. Verder kan tinnitus ontstaan door een oorinfectie, een middenoorontsteking of door de ziekte van Ménière. Blijvende tinnitus kan veroorzaakt worden door een te hoge bloeddruk, langdurige ontstekingen van de neus en de oren of door een extreme vernauwing van de bloedvaten.

Acute vs. chronische tinnitus

Er bestaat wel degelijk een tijdelijke vorm van tinnitus, beter bekend als acute tinnitus. Hier is sprake van wanneer het geluid slechts tijdelijk is en je geluk hebt dat het weer verdwijnt. Chronische tinnitus is dan wanneer je permanent last hebt van oorsuizingen en geluiden. De klachten die hiermee gepaard gaan, worden meestal als ondraaglijk beschreven en het vergt veel inspanning om hier mee te leven. Tinnitus kan in zo'n excessieve mate voor belasting zorgen dat het leidt tot slapeloosheid, angsten, paniekaanvallen en zelfs depressie.

Hoe herken je tinnitus?

Wie last heeft van tinnitus hoort dus altijd een geluid in de oren zonder dat er een specifieke geluidsbron aanwijsbaar is. Je hoort geluiden die je omgeving niet per se hoort. Net zoals je fantoompijn kan hebben, is tinnitus eigenlijk fantoomgeluid. Dat komt omdat het geluid afkomstig is van je brein. Heb je altijd last van een dof geluid in je oor? Voel je een soort trilling in je oor en een voortdurende druk? Hoor je heel de tijd een piep? Dan is het raadzaam om toch eens langs je huis- of oorarts te passeren om je oren te laten controleren. Zelfs al zijn het 'maar' oorsuizingen, dan kan je beter al op de hoogte zijn van hoe je deze kan tegengaan.

Wat kan je ertegen doen?

Wanneer er sprake is van een acute vorm van de gehooraandoening, kan eventueel een cortisonebehandeling en een therapie met hyperbare zuurstof de schade aan het binnenoor beperken. Dat is echter geen garantie dat de oorsuizingen voor altijd verdwijnen. Verder kan je speciale technieken aanleren om het leven met de oorsuizingen draagbaar te maken, al vergt dit veel inspanning. Vooral dit laatste is een aanrader, omdat het minder je leven overheerst wanneer je het gedeeltelijk kan negeren.
Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo