Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
tips tegen aftjes

Last van aften? Dankzij deze tips geraak je er vanaf

Alsof een koortsblaas aan de buitenkant van je lip nog niet vervelend genoeg is, bestaan er ook nog pijnlijke plekjes in de mond zelf: aften. Als je hier nog nooit van gehoord hebt, mag je jezelf gelukkig prijzen. De inwendige plekjes in de mond zijn namelijk heel erg pijnlijk en maken het opeten van je favoriete gezonde maaltijd plots heel wat minder leuk. Dankzij deze tips tegen aften geraak je er zo snel mogelijk vanaf.

Wat zijn aften?

tips tegen aften Aften zijn zweertjes aan de oppervlakte van de binnenkant van je mond. Ze kunnen zowel voorkomen op je tong als aan de binnenkant van je gehemelte. Het zijn kleine onstekingen van het mondslijmvlees, die gemiddeld drie tot vier millimeter groot kunnen worden, al voelen ze jammer genoeg veel groter aan door de pijn die ze met zich meebrengen. Deze vlekjes zien er meestal grijzig of gelig uit, omgeven door een rode ontstoken rand. Sommige mensen hebben er voortdurend last van, terwijl anderen nooit in hun leven een aft krijgen. Op dat vlak is het een beetje vergelijkbaar met koortsblaasjes. Eens je er ééntje hebt gehad, is de kans groot dat ze weer terugkeren. Zucht. Het grote verschil tussen een aft en een koortsblaasje is dat aften gelukkig niet besmettelijk zijn, koortsblaasjes wel.

Wat is de oorzaak?

Op dat vlak zijn aften eigenlijk nog een redelijk groot medisch mysterie. Over de oorzaken bestaat nog heel wat twijfel. De meest gangbare mening is dat verschillende factoren zoals vermoeidheid, stress of een lage weerstand zorgen voor aften in de mond. Ook bacteriën of een slechte mondhygiëne door bijvoorbeeld te roken zou het ontwikkelen van aften bevorderen.

Lees ook: Tandenpoetsen: wat is nu het beste tijdstip?

Wat kan je ertegen doen?

tips tegen aften Je kan langsgaan bij de apotheker voor een vloeistof of gel die de pijn van de aften vermindert. Het enige nadeel hieraan is dat je het product op de aft moet aanbrengen, wat heel pijnlijk kan zijn. Verder helpen ook mondspoelingen, zodat de bacteriën die de aft hebben veroorzaakt sneller verdwijnen. Stress vermijden, gezond eten en op tijd gaan slapen zijn evengoed een aanrader. Dat zijn oplossingen die zowat voor elk gezondheidsprobleem aan te raden zijn! Veel meer kan je er helaas niet tegen doen. Meestal verdwijnen aften na een tijdje vanzelf.

Lees ook: 3 natuurlijke manieren om pijn te verlichten

Dankzij deze tips tegen aften zijn ze hopelijk snel verdwenen en kan je weer zorgeloos genieten van lekker eten!

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo