Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
tips tegen een herfstdip

Deze efficiënte tips tegen de herfstblues helpen écht

Heb je last van een herfstdipje sinds je afscheid hebt genomen van de warme zonnestralen en de regen weer talrijk aanwezig is? Samen met het vallen van de blaadjes valt onze eigen gemoedsrust in het begin van de herfst soms ook plots naar beneden. Daarin ben je zeker niet alleen. Dit is waarom jij je zo voelt en deze efficiënte tips tegen de herfstblues helpen jou er weer vanaf. Van een zomer vol zon en zonder zorgen, naar een herfst vol regen en een zwaarder gemoed: je zou voor minder een herfstdip krijgen. Wist je dat de natuur zelf verantwoordelijk is voor hoe je je voelt? Het ritme van de seizoenen bepaalt niet alleen hoe we ons kleden, maar heeft ook een grote impact op ons biologisch ritme.

Minder daglicht

overgang naar de herfst Tijdens de zomer schijnt de zon lang, waardoor we langer wakker blijven en meer energie overhouden om in onze nodige to-do’s te steken. Dat licht is iets wat ontbreekt tijdens de herfst en de winter, de periode waarin de dagen korter worden. Het is niet meer dan normaal dat minder daglicht voor minder energie en meer vermoeidheid zorgt en dat je jezelf daardoor automatisch wat down voelt. Door dat verminderde dag- en zonlicht krijgt je lichaam veel minder vitamine D binnen. Het slechte regenweer er bovenop maakt dat we niet graag buiten komen en zo mogelijk nog minder vitamine D opnemen. Minder naar buiten komen betekent meestal minder sporten en minder afspreken met vrienden, wat je herfstdip niet bepaald beter maakt. Dring tijd om iets aan dat eenzaam en vermoeide gevoel te doen!

Tip 1: slaapritme

vlot in slaap vallen Hoewel het misschien verleidelijk is om er vroeger in te kruipen en langer te blijven liggen wanneer het weer slechter wordt, is het best dat je een vast slaapritme aanhoudt. Wanneer je slaap- en waakritme goed zit, ga je vanzelf op de juiste tijdstippen wakker worden en gaat je lichaam de rust nemen die het nodig heeft. Ga op tijd slapen, maar kruip er ook niet al om 19u in omdat het dan al donker is. Streef naar voldoende uren nachtrust, zodat je genoeg energie hebt om helemaal opgeladen de volgende ochtend er weer in te vliegen. Heb je moeite om in slaap te vallen? Drink dan het natuurlijke SleepDust een halfuurtje voor het slapengaan Lees ook: Vlot in slaap vallen: het lukt jou dankzij dit slaapritueel

Tip 2: Neem 's ochtends tijd om je dag te starten

goede ochtendrituelen Een manier om je dag vol energie te starten? Een beetje vroeger opstaan dan je normaal zou doen. Voor avondmensen lijkt dit waarschijnlijk een grote uitdaging en haast onmogelijk, maar zelfs het grootste anti-ochtendmens zal na een tijdje moeten toegeven dat de lichamelijke en mentale voordelen hiervan zeker merkbaar zijn. Door voor je werk al uitgebreid de tijd te nemen om rustig te ontbijten, jezelf klaar te maken of zelfs al te sporten, maak je jouw hoofd voor de werkdag al eventjes leeg. Dat geeft je meer energie om erna aan je werktaken te beginnen. Geen inspiratie voor een gezond ontbijt? Kies bijvoorbeeld voor biologische crackers zoals Pain des Fleurs, met wat aardbeitjes of ander vers fruit, aangelengd met je ochtendkuur¹  SkinnyLove. Een ideale en gezonde kickstart van de dag! Lees ook: Geen ochtendmens ? Dankzij deze 3 onmisbare tips lukt opstaan je wél

Tip 3: ga naar buiten

tips tegen de herfstblues De herfstdagen zijn donkerder dan de zomerdagen, waardoor je vitamine D-gehalte verlaagt. Vitamine D is een vetoplosbare vitamine die je lichaam daardoor niet altijd even gemakkelijk opslaat. Dat in tegenstelling tot itamine C of vitamine B die geen vetoplosbare vitamines zijn waardoor je lichaam hier makkelijker reserves van opslaat en een tekort hieraan minder frequent voorkomt. Zeker in de herfst en de winter kampen veel mensen met een vitamine D-tekort. De zonnevitamine neem je logischerwijze voornamelijk op door daglicht. Wat je kan doen om een tekort te voorkomen? Meer naar buiten gaan. Ja, ook tijdens de herfst. Maak gezellige boswandelingen of wandel eens door de stad. Ook tijdens de herfst zijn er tal van leuke buitenactiviteiten te ondernemen. Je hebt vitamine D nodig om het neurotransmitter serotonine aan te maken. Die neurotransmitter staat in voor gevoelens van geluk en vermindert depressieve gevoelens. Eén van de onmisbare tips tegen de herfstblues is dus simpelweg meer naar buiten gaan en genieten van het waterige herfstzonnetje. Lees ook: Wat doet vitamine D nu écht voor je lichaam?

Tip 4: eet gezond

lachen gezondheid Val niet in de verleiding om 's avonds wanneer het buiten al donker is vlug in de zetel te ploffen met take away food, zodat je toch zeker niet meer zelf moet koken. Eén van de tips tegen de herfstblues? Door het donkere weer en je meer ongelukkige mood grijp je misschien sneller naar comfort food dan in de zomer. Jammer, want je wil niet dat het weer jouw gezonde levensstijl verpest. Bereid dus bijvoorbeeld al wat maaltijden voor zodat je als je thuiskomt niet veel meer moet doen. Maak op voorhand een boodschappenlijstje met ingrediënten die je die week wil gebruiken en start voorbereid aan een gezonde week! Lees ook: Beginnen met een gezonde levensstijl lukt jou eindelijk dankzij deze 5 inspirerende tips Deze tips tegen de herfstblues helpen jou naar een herfst vol plezier en geluk!
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"