Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
tomaten

5 dingen die je moét weten over tomaten

Tomaten: ze zijn waarschijnlijk zowat het meest gebruikte voedingsmiddel. Ze zijn dan ook op heel wat verschillende manieren inzetbaar en komen qua smaak in verschillende varianten, waardoor ze bij zo goed als alle andere ingrediënten helemaal tot hun recht komen. Hoog tijd dat we eens wat meer te weten komen over die populaire tomaten.

Hier vind je vijf dingen die je nog niet wist over tomaten. Wie lust er nu niet graag tomatensaus? Juist ja, niemand. Tomaten zijn zowat de sterspelers in het team van de groenten, die in elk gerecht punten blijven scoren. Wij zijn dan ook heel grote fan van dit gezonde voedingsmiddel. Toch weten we eigenlijk bijzonder weinig over tomaten. Omdat ze zo lekker zijn, verdienen ze het wel eens om extra in de aandacht gezet te worden. Wist jij dit al over tomaten?

1. Afkomst

tomaten
De oorsprong van de tomaat is terug te vinden in het Andesgebergte in Peru, waar zelfs de Inca's al genoten van de heerlijk frisse smaak ervan. Het grote verschil met die allereerste tomaten ooit, is dat tomaten er toen helemaal niet rond en rood, maar geel en ongelijkvormig uitzagen. Ze ondergingen op vlak van uiterlijk een serieuze transformatie, zeg maar. De allereerste tomaten waren bovendien eerder minitomaatjes, vergelijkbaar met de tomaten die we vandaag onder de variant kerstomaten kennen. In de Azteekse volksmond kregen de rode vriendjes de naam 'tomati', wat in Italië al vlug 'pomodori' werd. Die laatste term leverde in Europa 'goudappel' op als naam. Als je het ons vraagt, is dat een perfecte term die de heerlijk gouden smaak ervan helemaal beschrijft.

2. Het is eigenlijk geen groente

prikkelbaredarmsyndroom
Je bent vast wel al eens op de discussie over tomaten gestoten, waarin het gaat over of het nu groenten of fruit zijn. De consensus hierover luidt dat een tomaat eigenlijk geen groente, maar toch meer een fruit is. Om het nog wat ingewikkelder te maken, noemen heel wat mensen de tomaat 'vruchtgroente'. Zo houden ze het wat in het midden. Waarom het geen officiële groente genoemd kan worden? Omdat een tomaat zaadjes heeft en uit een plant groeit. In de botanische wereld sluit het daardoor eerder bij een fruitsoort aan.

3. Immens veel varianten

tomaten
Als er één (vrucht)groentesoort is die in veel verschillende varianten bestaat, dan is het de tomaat wel. Hij komt in alle maten, kleuren en vormen die je jezelf maar kan voorstellen. De oorspronkelijke oertomaat zoals die naar ons land is overgekomen, had een groene tot rode kleur en de grootte van een rode bes. Zoals eerder vermeld was de tomaat in zijn land van oorsprong Peru nog gelig, ongelijkvormig en klein. Ze hebben al een lange weg afgelegd, die tomaatjes. Om dan nog maar te zwijgen van de varianten in smaak: trostomaten, vleestomaten, zongedroogde tomaten, kerstomaten en ga zo maar door. Ook een topper waarmee je van de heerlijke tomatensmaak kan genieten zijn deze heerlijke spreads. Vooral de tomaten bruschetta is onze absolute favoriet. We wanen ons helemaal op vakantie in Italië wanneer we hiervan smullen!

4. Hydraterend voedingsmiddel

gezonde keuzes
Als je via je voeding nog wat extra water wil binnenkrijgen, dan zit je zeker goed bij deze vruchtgroente. Een tomaat bestaat voor maar liefst 94,5% uit water. Wie dagelijks heel wat tomaten binnenspeelt, heeft dus meteen veel water binnen. Dat is handig voor wie soms vergeet om water te drinken en op een alternatieve manier zichzelf zo goed mogelijk wil hydrateren.

5. Zo bewaar je ze het best

zongedroogde tomaten
Last but not least: hoe kan je jouw favoriete vruchtgroente het best bewaren zodat je er zo lang mogelijk van kan genieten? Hoewel je misschien denkt van wel, kan je tomaten toch beter niet in de koelkast bewaren. In de koelkast verliezen ze zowel aan smaak als textuur. Ze komen beter tot hun recht op kamertemperatuur. Verder kan je ze best apart bewaren. Vermijd het bewaren van tomaten in een fruitschaal waarin ook appels en ander fruit liggen. Wanneer dat fruit rijp is, zullen de tomaten snel overrijp worden door het directe contact ermee. Voorzie dus een apart plekje en stapel ze niet op elkaar op. Dat zorgt sneller voor schimmelvorming.
Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo