Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
uitvluchten therapie

Top 5 uitvluchten om niet te kiezen voor therapie

Van alle uitvluchten die bestaan om therapie te mijden, zijn dit de vaakst gehoorde:

1. Ik ben bang om beoordeeld te worden

Om therapie te vermijden zoeken mensen heel wat uitvluchten, maar deze smoes staat gelijk met ongebreidelde onzin. Als de psychologische hulp die je zoekt, een oordeel velt verdient hij of zij de naam therapeut niet. Punt. Een professionele psycholoog of psychiater blijft neutraal en leidt het gesprek in goede banen om je probleem te identificeren, zonder te oordelen.

2. Ik maak me zorgen over wat ik over mezelf te weten zal komen

Ben je misschien bang dat je stiekem psychopathische trekjes hebt? Dat zal wel niet het geval zijn! Voor elkaar, maar vooral voor onszelf, blijven we ons hele leven lang een groot mysterie. Is het niet fijn om af en toe een tipje van de sluier op te lichten?

3. Ik ben oud en wijs genoeg om mijn problemen zelf op te lossen

Niemand is ooit te oud, of te 'ervaren' om professioneel advies in de wind te slaan. Het afwijzen van therapie zit vaak geworteld in een al te strenge opvoeding. We worden vaak ons leven lang voorgehouden dat we 'flink' en 'sterk' moeten zijn. Wie zijn emoties al eens vaker ventileert, krijgt vaak de onrechtvaardige titel van 'drama queen'. Het aanbod aan verschillende soorten therapie is zo groot dat je écht niet alleen moet blijven kampen met je problemen.

4. Mijn problemen zijn niet ernstig genoeg

Een probleem is soms maar een kleine hindernis, maar ook vaak het topje van de ijsberg. Wat het ook is, blijf het niet langer minimaliseren. Want je kan een probleem, net zoals je gewicht, wel blijven negeren, maar daardoor verdwijnt het nog niet. Zoek je oplossingen voor een gezond gewicht? Onze blog staat vol ideeën, en je kan ook ondersteuning vinden in dit drankje.

5. Ik zal de therapeut al mijn diepste gedachten moeten vertellen

De tijd van de Freudiaanse fauteuil is al lang vervlogen. Zoals gezegd, bestaan er honderden soorten therapie. Uitvoerig praten is daarbij zelfs niet altijd nodig. Vast staat dat het niet nodig is om tijdens elke sessie je diepste zielenroerselen te uiten. Een goede professional stelt gerichte vragen, zodat jij gaat nadenken. Soms is daarbij een kort antwoord meer dan genoeg!
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"