Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
touwtjespringen

Deze eenvoudige sportoefening helpt om af te vallen

De meesten onder ons hebben het touwtjespringen achtergelaten op de speelplaats van vroeger. Toch is dit kinderspelletje ook voor volwassenen een echte aanrader. Zeker als je wil afslanken. Het is niet voor niets dat topatleten deze eenvoudige sportoefening toevoegen aan hun dagelijkse training. Het zorgt namelijk voor veel lichamelijke voordelen. Bovendien is het geschikt voor zowel beginners als gevorderden.

1. Verbrand veel calorieën op een korte tijd

touwtjespringen Amper tien minuten per dag springen doet evenveel voor je cardiovasculaire gezondheid als dagelijks een halfuur hardlopen. En je verbrandt er ook heel wat calorieën mee. Wanneer je touwtjespringt wordt er meer zuurstofrijk bloed naar je spieren gestuurd, waardoor je die beter kan gebruiken. Dat geeft ook je metabolisme of je vetverbranding een boost. Bovendien geldt hoe sneller je springt, hoe hoger je energieverbruik.

2. Verbetert coördinatie en motoriek

De sportoefening is geen al te moeilijke oefening: je moet gewoon over het touw heen springen. Je hoeft zeker geen speciale trucjes te kunnen om het gewenste resultaat te bereiken. Wat je wel nodig hebt, is een precieze timing en een goed inschattingsvermogen om op het juiste moment over het touw te springen. Je handen en voeten moeten optimaal kunnen samenwerken, waardoor het zorgt voor meer flexibiliteit, coördinatie en evenwicht.

3. Sterkere spieren en botten

touwtjespringen Touwtjespringen is een echte full-body workout die je hele lichaam aan het werk zet. Die kleine springbeweging heeft dus veel meer effect dan je eigenlijk zou denken. Je traint er niet alleen je uithoudingsvermogen mee, maar ook je kuiten, enkels, lage onderrug, bovenrug, buikspieren, schouders en onderarmen. Niet slecht als je het ons vraagt. Tijdens het springen gaat je hartslag snel omhoog, waardoor ook de hartspier een optimale training krijgt. Aangezien het een gewichtsdragende activiteit is, zorgt elke sprong voor extra botmassa, met als gevolg een betere botdichtheid.

4. Je kan de oefening overal doen

In het geval van touwtjespringen zijn er geen excuses: je kan de oefening overal doen. Of je nu thuis in de woonkamer, in de fitness of buiten staat. Je kan je springtouw overal bovenhalen. Het enige wat je nodig hebt, is een flinke portie motivatie en een springtouw. Nog een voordeel? Je kiest gewoon zelf hoe snel en hoeveel keer je springt!

Lees ook: Deze 3 fitness oefeningen kan jij gemakkelijk thuis doen

Touwtjespringen is dus een gemakkelijke oefening voor wie graag wil afvallen, maar niet heel graag sport!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"