Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
trager metabolisme

Trager metabolisme? Deze 5 onverwachte dingen kunnen de oorzaak zijn

Je hebt al overal gelezen wat je moet doen om je metabolisme een boost te geven. Je doet er dan ook alles aan om die tips te volgen, maar niets lijkt te werken: je blijft op hetzelfde gewichtsplateau en je verbrandt amper vet. Er zijn natuurlijk heel wat andere factoren die ook een rol spelen en die je net een trager metabolisme kunnen opleveren. Je kan dan nog zo hard je best doen, als je één van deze dingen doet, zal het niet zo veel effect hebben. Deze vijf onverwachte dingen vertragen jouw metabolisme.

1. Het is te warm in huis

trager metabolisme Voor je metabolisme is een koude temperatuur veel beter. Wanneer je verwarming altijd redelijk hoog staat, maakt je lichaam minder bruin vet aan. Bruin vet is eigenlijk het 'goede' vet dat je lichaam nodig heeft om energie om te zetten in warmte. Hoe meer bruin vet je hebt, hoe sneller de vetverbranding verloopt en hoe sneller je metabolisme werkt. Als je lichaam daarentegen niet veel bruin vet moet gebruiken om energie te verbranden en om je warm te houden, omdat je het eigenlijk nooit koud of fris hebt, dan zal je lichaam minder energie verbruiken. Het bruine vet verbrandt dus calorieën, waar wit vet eigenlijk alleen maar vet opslaat. Zet de verwarming dus gerust een paar graden lager.

Lees ook: Wat is het verschil tussen bruin en wit vet?

2. Te weinig koolhydraten

Akkoord, er zijn heel wat koolhydraten die je tijdens een dieet of eigenlijk best altijd aan de kant laat staan. Snelle koolhydraten die je terugvindt in voeding zoals chips, koekjes, snoep, witte pasta of wit brood zijn absolute no go's en zullen je nooit een snel metabolisme of minder kilo's opleveren. Toch heb je koolhydraten nodig, omdat het de grootste energiebron van je lichaam is. Je vindt ze gelukkig ook terug in groenten en fruit. Je moet ervoor zorgen dat je lichaam nog voldoende glucose aanmaakt. Die stof heb je nodig om je lichaam van voldoende energie te voorzien, om zo je dagelijkse activiteiten uit te kunnen voeren. Schrap dus niet zomaar alle koolhydraten, maar kies zorgvuldig welke je op je bord legt.

Lees ook: Betekent koolhydraatarm automatisch gezond?

3. Foute tussendoortjes

Onthoud dat élke hap telt en dat je lichaam wel degelijk elk stukje voeding dat je opeet moet verwerken. Je kan dan nog zo gezond ontbijten, lunchen en dineren: als je tussendoor de foute snacks kiest, dan is al je moeite eigenlijk voor niets. Grijp eerder naar gezonde snacks die makkelijk te verteren zijn zoals fruit, groenten of de Craving killer. Probeer te rijke snacks met veel onverzadigde vetten te vermijden.

Lees ook: Zijn tussendoortjes gezond of niet? Wel op deze manier!

4. Niet voldoende slaap

wakker op hetzelfde tijdstip Hoe je het ook draait of keer, een goede nachtrust is essentieel om je metabolisme op peil te houden. Als je nachten na elkaar blijft wakker liggen of je kruipt er elke avond opnieuw weer veel te laat in, dan zal je merken dat die slapeloosheid jouw metabolisme vertraagt. Een trager metabolisme is vlot te voorkomen door simpelweg je slaappatroon aan te passen, zodat je lichaam voldoende hersteltijd krijgt om van de dagelijkse activiteiten te bekomen. Geraak je niet zo vlot in slaap? Probeer dan eens het natuurlijke SleepDust. Drink dit ongeveer een halfuurtje voor je in je bed kruipt op om wat rustiger te worden. Ook yoga of nog iets lezen kunnen helpen. En nog een gouden tip? Leg die smarthphone tijdig weg!

Lees ook: Zo lukt het jou wél om op tijd te gaan slapen

5. Je doet aan snelle krachttraining

sporten voor een gezond brein Oké, het is zover: je hebt jezelf eindelijk aan het sporten gekregen. Je begint met volle motivatie aan krachttraining om vet te verbranden, meer spieren op te bouwen en om je metabolisme te boosten. Na een tijdje merk je echter op dat je nog steeds geen centimeters vet of kilo's op de weegschaal bent verloren. Dat komt waarschijnlijk omdat je de krachttraining te snel doet. Door oefeningen met gewichten te snel uit te voeren, ga je voorbij aan de voordelen die ze voor jouw trager metabolisme kunnen opleveren. Als je ze te snel uitvoert, kan je net je spieren beschadigen en meer inspanning van het lichaam vragen op een foute manier. Doe bewuste herhalingen en forceer je lichaam niet om er zo snel mogelijk vanaf te zijn. Wie resultaat wil zien, moet er bewust mee omgaan.

Lees ook: Deze 3 fitness oefeningen kan jij gemakkelijk thuis doen

Panikeer dus niet als het lijkt alsof je nog geen vooruitgang maakt. Check even welke fout je misschien hebt gemaakt en pas wat dingen aan. Op lange termijn lukt het écht iedereen, ook jou!

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo