Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
vergeten herfstgroenten

6 vaak vergeten herfstgroenten voor een gezonde herfst

Nu de herfst volop bezig is, proeven wij dit seizoen maar al te graag op ons bord. En dat bord, dat is het liefst gezond.

Groenten vormen nog steeds de beste basis voor een gezonde maaltijd, ongeacht welk seizoen er aan de gang is. Daarom vinden we het belangrijk om telkens volledig up to date te zijn over wat juist de seizoensgroenten van het moment zijn. Op die manier stap je af van de klassiekers die je al kent en leer je weer heel wat nieuw lekkers kennen. Dit zijn alvast zes vaak vergeten herfstgroenten die jou een gezonde herfst bezorgen.

Variëren kan je leren

bijzondere herfstgroenten Het grote voordeel aan groenten? Er zijn legio mogelijkheden waarmee je kan blijven variëren. En dat variëren, dat is het geheim achter een gezonde levensstijl die je smakelijk kan volhouden. Elke dag hetzelfde eten is niet alleen saai, je mist zo ook heel veel verschillende smaken die je ongetwijfeld in food heaven doen belanden. Variëren kan je gelukkig leren en zeker wanneer je jezelf wat verdiept in de wondere wereld van de groenten. Niet één groente bevat alle voedingsstoffen die je nodig hebt, wat het des te belangrijker maakt om genoeg af te wisselen en vooral veel verschillende groenten te combineren. Op die manier maak je gebruik van alles wat de natuur te bieden heeft en heb je geen vitaminetekorten. Je kan een gezond dagmenu altijd aanvullen met het natuurlijke drankje SkinnyLove vol ingrediënten zoals kurkuma, matcha groene thee, gember of vijgcactus. Dat drankje houdt je de hele dag lang gehydrateerd en vormt de perfecte aanvulling van mineralen en vitaminen die je nodig hebt om gezond te zijn. Bovendien stimuleert het ook nog eens het vetmetabolisme: win-win!

Lees ook: Dit zijn de seizoensgroenten van de herfst

1. Schorseneren

bijzondere herfstgroenten Schorseneren lijken een beetje op asperges, maar in tegenstelling tot die jonge scheuten zijn schorseneren geen lentegroenten, wel herfstgroenten. Hoewel ze niet tot de meest populaire groenten van het moment behoren, verdienen ze zéker een plaatsje op je herfstbord. Waarom? Omdat de vitaminen en mineralen die ze je lichaam schenken het absoluut waard zijn. Denk aan vitamine B1, vitamine C, vitamine B11, ijzer, kalium, fosfor, koper, calcium, heel wat fytonutriënten en vezels. Niet slecht als je het ons vraagt. De groente is bovendien ideaal om een ijzertekort en de daarmee gepaarde bloedarmoede tegen te gaan. Ook is de groente geschikt om je vermoeidheidsgevoel de wereld uit te helpen. Verder bevordert de schorseneer de spijsvertering, dat kan nooit kwaad om een gezond lichaam te bereiken.

Lees ook: 5 duidelijke signalen die wijzen op een ijzertekort

2. Aardpeer

bijzondere herfstgroenten De aardpeer klinkt misschien niet als de meest aantrekkelijke groente, maar de smaak spreekt dat helemaal tegen. Je kent de groente ook onder de naam Jeruzalemartisjok. Geen voor de hand liggende naam, waardoor de groente in je geheugen gegrift staat eens je er kennis mee hebt gemaakt. Wat je van de smaak van de aardpeer kan verwachten? Het proeft naar iets tussen een artisjok en schorseneren in, met een nootachtige aftertaste die je ongetwijfeld kan bekoren. Dit knolgewas lijkt een beetje op een paarse aardappel en kan op een gelijkaardige manier klaargemaakt worden. Onze favoriete combinatie? Aardpeer met heel wat look en een gezonde schapen- of geitenkaas. Smullen gegarandeerd.

Lees ook: Dit is de gezondste manier om zoete aardappel te bereiden

3. Winterpostelein

bijzondere herfstgroenten
Winterpostelein een herfstgroente? Ja, maar niet alleen een herfstgroente. Ook in de winter doet de winterpostelein je lichaam nog heel veel gezondheidsvoordelen cadeau. #wistjedatje van de postelein in de zomer ook nog kan smullen? De winterpostelein is namelijk familie van de gewone postelein, die net veel warmte nodig heeft om te kunnen ontspruiten. Ondanks dezelfde naam die ze delen, zijn ze afkomstig van een verschillende plant. Winterpostelein heeft een zachte smaak en kan bereid worden zoals spinazie. De smaak komt helemaal tot uiting in combinatie met frisse bladgroenten.

4. Pastinaak

pastinaak Pastinaak is een van de vaak vergeten groenten die mensen links laten liggen op de groenteafdeling. Volledig onterecht, want de 'beige wortel' verwent je smaakpapillen met zijn lichtzoete smaak. Deze groente maakte vroeger deel uit van een basismenu, zoals de aardappel een tijdlang de borden van de hedendaagse mens veroverde. Gelukkig weten we ondertussen wel beter en schuiven we die aardappel weer aan de kant. Meet de pastinaak als vervanging. Met al zijn vitaminen en mineralen, is het een ideaal alternatief dat bovendien lekkerder én gezonder is. Waar wacht je nog op om één van deze vergeten herfstgroenten te proeven dit najaar?

Lees ook: Pastinaak is een goede zaak: ontdek de 4 grootste voordelen

5. Venkel

detox lichaam De venkel is stiekem een beetje onze favoriet deze herfst. De speciale vorm sluit mooi aan bij de speciale smaak. Laat je vooral niet misleiden door het uitzicht, want de groente is makkelijk klaar te maken. Over de anijsachtige smaak: you either love or hate it. Wij houden er in ieder geval enorm van, omdat de groente ieder herfstgerechtje die extra smaaktoets geeft waar het nog naar op zoek is. Als je de venkel stooft, smaakt hij iets zoeter door dan wanneer je hem stoomt of in de oven klaarmaakt. Daarnaast stimuleert venkel de afscheiding van verschillende spijsverteringssappen, waardoor je lichaam voedingsstoffen vlotter opneemt en verteert. Een groente die elk gezond lichaam graag ziet passeren.

Lees ook: Daarom is venkel zo gezond

6. Rammenas

bijzondere herfstgroenten Rammenas staat bekend als 'het zwarte goud'. Eigenlijk is het een zwarte vorm van een radijsje, vandaar ook zijn Engelse naam black radish. Dat klinkt niet alleen cool, dat is het ook, ondanks het feit dat de groente vaak over het hoofd gezien wordt. Pittig is het eerste woord dat in ons opkomt wanneer we deze ene soort van de vergeten herfstgroenten proeven. Net iets milder van smaak dan de gewone radijs, maar pittig genoeg om het gerechtje extra pit te geven. Meestal eet je de zwarte groente rauw, omdat de smaak zo helemaal tot zijn recht komt. Werk af met wat bieslook, peper en zout en je bent klaar voor een smulfestijn.

Lees ook: De ravissante radijs: de ideale groente voor de zomer

Deze zes vaak vergeten herfstgroenten zijn het absoluut waard om van de vergetelheid gered te worden. Geloof ons, je smaakpapillen gaan ons dankbaar zijn.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"