Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
nee durven zeggen

Nee durven zeggen: waarom het een goed idee is dit vaker te doen

Een simpel woord dat uit drie letters bestaat: nee. En toch is het soms zo moeilijk om het over onze lippen te krijgen. Nee zeggen is niet voor iedereen even gemakkelijk. Vaak zeggen we ja, omdat we denken dat we ja 'moeten' zeggen. We willen iemand niet teleurstellen, niet kwetsen of we weten simpelweg niet hoe onze eigen grenzen te bewaren. Toch is vaker nee durven zeggen een goed idee en dit is waarom.

Ja hoor...

positief denken "Ja, natuurlijk kom ik straks bij je langs!", terwijl je eigenlijk in gedachten had om eindelijk eens een rustig avondje voor jezelf te nemen na een drukke week. "Natuurlijk kan ik dat voor je afmaken", terwijl je al aan het verdrinken bent in het werk. Ook jij maakt je ongetwijfeld schuldig aan ja zeggen wanneer je eigenlijk nee bedoelt. Want ja zeggen, dat is makkelijker, toch? We kunnen je alvast geruststellen dat je niet alleen bent. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 70% van de respondenten aangaf zich regelmatig tot voortdurend weg te cijferen voor anderen. Hoe? Door ja te zeggen wanneer ze nee willen zeggen en keuzes te maken vanuit de gedachte om lief en leuk bevonden te worden in plaats vanuit wat ze zelf oprecht willen.

Hey, nee zeggen kan ook!

nee durven zeggen Het is makkelijker om overal ja op te zeggen om er gemakkelijk vanaf te komen, uit enthousiasme of omdat je het gevoel hebt dat je niet anders kan. De kans is daardoor wel groot dat je jezelf aan de kant schuift voor wat anderen willen en je wat je zelf wil over het hoofd ziet. Maar... je kan ook nee zeggen. Je hoeft natuurlijk ook niet in het extreme te gaan en plots op alles nee te zeggen. Je moet vooral een balans vinden. Iedereen moet soms dingen doen die ze liever niet zouden willen doen, maar dat betekent niet dat je op tijd en stond in gepaste situaties niet aan jezelf mag denken. Nee zeggen hoort erbij en het is belangrijk om jezelf en je gemoedsrust in evenwicht te houden.

Hoe zeg je nee?

  1. Wil je echt ja zeggen of niet? Wanneer je twijfelt, denk er dan even rustig over na. Neem de tijd om een beslissing te maken over wat je wel of niet wil.
  2. Durf je niet? Geef dan rustig aan dat die opdracht of die afspraak je beter uitkomt op een ander moment. Dat getuigt alleen maar van professionaliteit, waardoor je op meer begrip zal kunnen rekenen.
  3. Verontschuldig je niet. Veel mensen hebben de neiging om zichzelf automatisch voor alles te excuseren, alsof je iemand moet laten zien dat je echt geen tijd hebt. Dat is niet nodig. Zeg gewoon 'nee, dat lukt niet'. Zo maak je op een vriendelijke manier je grenzen duidelijk. Excuses zijn niet nodig, dan loop je het risico dat die andere op jouw schuldgevoelens inspeelt en jou alsnog overtuigt.

Lees ook: Opkomen voor jezelf op een assertieve manier doe je zo

Nee durven zeggen vanuit je diepste overtuiging is veel beter dan ja zeggen om anderen te plezieren. Je eigen grenzen bewaken, is wat telt.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"