Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
verandering

Verandering in je leven brengen lukt dankzij deze 4 effectieve tips

Positief denken of een positieve mindset aannemen is een tip die heel veel naar voor wordt geschoven om bepaalde doelen te behalen en negatieve gedachten aan de kant te duwen. Wie erin slaagt met een positieve kijk in het leven te staan, kan de verandering creëren waar hij naar op zoek is. Nochtans is dat toch wat wordt beweerd. Wat dan als je positief denken écht al hebt geprobeerd, maar het werkt niet? Dan zijn deze tips op jouw lijf geschreven.

Je kan nog zo hard je best doen als je wil, soms lukt iets niet. Je bent zeker niet de enige bij wie positief denken weinig resultaat oplevert. Een positieve ingesteldheid is enorm belangrijk om tot jezelf te komen en om na te streven waar je zelf oprecht gelukkig van wordt. Soms is dat net niet voldoende om je gewenste doelen te behalen. Gelukkig zijn er nog andere hulpmiddelen.

Lees ook: Dit effect heeft optimisme op je gezondheid

1. Het gaat over kiezen

verandering Als je leest over positief denken, komt het er meestal op neer dat je eerst enkele dingen moet doen om vervolgens iets anders te kunnen bereiken. Dat is inderdaad hoe verandering werkt: het draait om een positieve instelling, hard werken en vooral veel motivatie en doorzettingsvermogen. Toch is het soms moeilijk om het totaalplaatje in het achterhoofd te houden wanneer je bezig bent met de eerste kleine stappen richting de verandering die je beoogt. Waarom dat zo moeilijk is? Omdat de focus ligt op dingen moéten doen. Onthoud dat je niets moet doen. Het doel dat je wil bereiken is een keuze. Elke stap die je kan ondernemen om dat doel uiteindelijk te bereiken, is ook een keuze. Verschuif de focus van moeten naar kunnen en je krijgt al een heel ander perspectief.

Lees ook: Wat is het best: keuzes maken op basis van ons gevoel of ons verstand?

2. Verander je perspectief

Positief denken is op zichzelf niet altijd genoeg, omdat je soms een positieve gedachte gebruikt om een volledig negatief standpunt of perspectief te vervangen. Als je bijvoorbeeld een negatief beeld over jezelf hebt, maar je probeert dit weg te duwen met positieve gedachten, dan verandert er eigenlijk niets. Je standpunt is hetzelfde gebleven. Als je écht verandering wil, moet je het hele perspectief veranderen. Zet bijvoorbeeld alle verschillende standpunten op een rijtje en focus op één daarvan. Op die manier kan je voor jezelf kiezen welk standpunt je het liefste inneemt. Verandering gaat verder dan dat positief denken alleen.

Lees ook: Zo ontwikkel jij een positiever zelfbeeld

3. Laat bepaalde gedachten gewoon los

verandering De essentie van positive thinking draait eigenlijk om het vervangen van negatieve gedachten door positieve gedachten. Toch zijn sommige negatieve gedachten niet eens altijd van ons. Wanneer je ergens bent, of het nu op kantoor of in een andere omgeving is, pikken we overal de emoties van anderen op. Wat anderen ons vertellen, kruipt in ons hoofd. Zo kan het zijn dat je enorm goedgezind gestart bent aan de dag, maar dat je slechtgezind weer naar huis gaat, omdat iemand anders slechtgezind was. In deze gevallen helpt het niet om de gedachten te vervangen door positieve gedachten, maar wel om die gedachten gewoon los te laten. Herinner jezelf aan het feit dat je de dag goed bent gestart en dat jij eigenlijk helemaal niet slechtgezind bent. De moed van iemand anders mag de jouwe niet verpesten.

Lees ook: De mentale lenteschoonmaak: zo begin je eraan

4. Stel alles in vraag

wat je wil Als je bepaalde aspecten in je leven wil veranderen of doelen wil bereiken, kan je bepaalde zaken best eens in vraag stellen. Je denkt in termen van bevestigingen van de wereld rondom je, die je al kent. Die bevestigingen zijn gebaseerd op bepaalde beslissingen en conclusies. Deze zorgen ervoor dat er minder nieuwe mogelijkheden lijken te zijn, omdat de cognitieve geest alleen herkent wat je al weet. Om verder te gaan dan dat en je geest te laten groeien, is het belangrijk om sommige dingen in vraag te stellen. Als je jezelf in een situatie bevindt, stel jezelf dan vragen zoals 'wat is dit?', 'wat kan ik ermee doen?', 'kan ik het veranderen?' en 'hoe kan ik het veranderen?'. Op die manier besef je dat alles een keuze is en dat een bevestiging van de realiteit maar een idee is, geen echte realiteit. Door alles in vraag te stellen, zie je plots veel meer mogelijkheden.

Lees ook: 5 eenvoudige trucjes om je mentale gezondheid te verbeteren

Dankzij deze inzichten lukt het jou om bepaalde doelen te behalen en om verandering te brengen in de aspecten van jouw leven die je graag anders ziet.

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo