Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
blauwe bessen gezond

Verleidelijke ogen? Zet deze 6 ingrediënten vaker op het menu!

Mooie ogen, dat zijn gezonde ogen. Een wakkere blik, zonder rode adertjes, omkaderd door fraaie lange wimpers. En als je geluk hebt zonder lenzen of bril. Eten dat rijk is aan antioxidanten is bijzonder geschikt om je ogen jong te houden en je (nacht)zicht te verbeteren. Snel ontdekken, want... wat zouden we al niet doen voor een onweerstaanbare oogopslag?

Peentjes & paprika's

Zwangere vrouwen eten zich een ongeluk aan worteltjes, zodat hun baby al van in de baarmoeder sterke oogjes krijgt. Wortelen zijn bij uitstek rijk aan vitamine A en carotenoïden en daarom bijzonder goed voor je kijkers. Geen fan van peentjes? Probeer eens wat vaker kiwi, pompoen, courgette, rode druiven en groene en gele paprika op tafel te zetten.

Pompoenpitten

Pompoenpitten zijn klein, maar zitten boordevol goede voedingsstoffen en grote hoeveelheden vitamine A, een essentieel element voor gezonde ogen.

Citrusvruchten

Vitamine C is één van de belangrijkste antioxidanten uit de natuur. Samen met vit. A en C speelt ze een grote rol voor de gezondheid van je ogen. Vitamine C weert namelijk vrije radicalen af en beschermt de cellen, ook in de ogen. Heb je een gevoelige maag en verdraag je de vezels in mandarijntjes en citroenen niet? Misschien neem je deze essentiële vitamines beter op in poedervorm. Dat kan met een shake van SkinnyLove, die verrijkt is met prebiotische (fruit)vezels en extra vitamine C uit pompelmoes, citroen en mandarijn.

Lever

gezonde ogen... kaneel, zonnebloempitten en oesters, voor de zink. Dit onontbeerlijke mineraal is belangrijk voor de opname van vitamine A. Daarnaast ondersteunt zink de conditie van het oog, helpt het scherp te blijven zien (ook in het donker) en is het van belang voor het functioneren van het netvlies.

 

 

Vis

Er is veel onderzoek gedaan naar de positieve invloed van omega 3-vetzuren op de ogen. Zo zouden ze bijvoorbeeld bepaalde aandoeningen zoals maculadegeneratie kunnen helpen tegengaan. Vooral vette koudwatervissen, zoals makreel, haring, zalm, sardienen en ansjovis zijn geschikte bronnen van omega 3. Ook algen zijn fantastisch.

Maïs & kaki's

Maïs, maar geen popcorn (sorry!). Knabbel wat vaker op een maïskolf voor gezonde ogen (maar neem liever geen korreltjes uit blik). Dat komt door de zeaxanthine, een krachtige antioxidant die, net zoals carotenoïden, vaak voorkomt in felgekleurde groenten en fruit. Per dag heeft je lichaam tussen 0,3 en 0,5 mg van dit stofje nodig. In 100 g gojibessen zit 1,3 mg zeaxanthine; dezelfde hoeveelheid kaki is goed voor 0,5 mg.

Groene bladgroenten

De intens groene kleur van boerenkool, peterselie en spinazie wijst ook hier op de aanwezigheid van antioxidanten. Bladgroenten zitten vol luteïne, die je ogen onder meer beschermen tegen maculadegeneratie. Toeval of niet: met de bovenstaande lekkernijen maak je heel snel een originele, rijkgevulde en verzadigende salade! Het proberen waard, want je krijgt er niet alleen gezonde ogen van, maar ook je lijn zal je dankbaar zijn.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"