Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
Vermageren op een gezonde manier

Vermageren op een gezonde manier

Vermageren is wat je wil, niet? Maar dan wel vermageren op een gezonde manier. Want het heeft geen nut gewicht te verliezen en je toch minder goed te voelen. Lees mee.

Je zal het misschien verrassend vinden om te lezen dat het niet die ene snack is die je bij gelegenheid eet die je dieet ondermijnt. Integendeel, de kern van een gezond dieet is het aannemen van een aantal goede gewoontes die je kan volhouden. Dit zijn enkele heel bruikbare tips om er vlot mee te kunnen starten en snel te vermageren op een gezonde manier.

PLAN JE AVONDMAAL VAN TEVOREN

vermageren-op-een-gezonde-manierPlanning is één van de sleutels tot succes op het vlak van gewichtsverlies. Want het betekent dat je het juiste voedsel op het juiste moment bij de hand hebt en niet, bij gebrek aan keuze, verkeerde zaken eet. Ook vermijd je hiermee foute alternatieven zoals fastfood of de frituur. De eenvoudige gewoonte om je avondmaal van tevoren te plannen, of toch op z'n minst voor de meeste dagen van de week, verzekert je er van dat wat er ook overdag gebeurt, je weet wat je 's avonds zal eten. Dat helpt echt om te vermageren op een gezonde manier. Beter nog is het van tevoren voorbereiden van één of twee gezonde maaltijden die je invriest. Dan kan je daarop beroep doen als je echt heel erg weinig tijd hebt. Al is het maar dat je soep van tevoren bereidt en invriest. Die kan je gemakkelijk combineren met wat gegrilde kip of vis en wat sla voor een gemakkelijk te bereiden snelle, gezonde en evenwichtige maaltijd.

EET JE 'S MIDDAGS BUITENSHUIS? MAAK JE LUNCH DE AVOND VAN TEVOREN KLAAR

vermageren-op-een-gezonde-manier-lunchbox

Als je je lunch buitenshuis aankoopt dan is de kans erg groot dat je ongeveer twee keer zoveel calorieën zal eten dan bij het eten van je zelf bereide lunch. Omdat het vaak gaat om (industrieel) bereide voeding waar meer vetten en/of suikers aan toegevoegd worden dan wat je zelf doet. Een evenwichtige lunch die wat trage suikers (complexe koolhydraten) bevat voor je energie; magere proteïnes voor een verzadigd gevoel en wat sla of groenten laat je perfect de namiddag doorkomen. Deze evenwichtige lunch zal je suikerspiegel minder doen schommelen, waardoor je rond 16 uur ook minder die lastige trek naar zoet voelt opkomen. Nog een voordeel van het 's avonds bereiden van je lunch voor de volgende dag is dat je tegelijk een deel van de restjes van je avondmaal kan gebruiken. Da's 2 keer voordeel. Minder verspilling en je weet van tevoren dat je je lunch lekker zal vinden.

In de lunchbox die je hierboven ziet, zit trouwens ook één van mijn geheime wapens om vlotter te vermageren op een gezonde manier. Straks vertel ik je wat dit is.

ZORG ERVOOR DAT JE ALTIJD VEGGIES IN HUIS HEBT

gezond-vermageren-veggiesElk van ons zou meer sla en groenten moeten eten, dat weet je ook wel. Maar het is soms moeilijk om ook dat perfect in te plannen zonder een deel hiervan slecht te zien worden. In welke mate je gemakkelijk de dag zelf verse groenten en sla kan kopen is een beetje afhankelijk van waar je woont natuurlijk. Maar er bestaan vandaag de dag ook mogelijkheden om die, via een abonnementsysteem, online te bestellen en elke week aan huis geleverd te krijgen. Dit heeft 2 voordelen: de groenten en sla zijn zeker in huis en je kan er rekening mee houden in je avondmaal planning voor de week.

WEES EEN AANTAL DAGEN PER WEEK STRENG MET JEZELF

Genieten van lekker eten is gewoonweg een echt plezier in het leven. Dus begrijp ik best dat je niet elke keer de afweging wil maken tussen genot en gezondheid. Soms gebeurt het ook dat je te veel zal eten. Onder meer omdat er een klein kwartier voorbijgaat tussen het moment dat je verzadigd bent en dat het signaal hiervan correct je hersenen bereikt en er door verwerkt wordt. Het is helaas veel makkelijker spontaan te veel dan te weinig te eten. De eenvoudigste manier om in de praktijk een evenwicht te scheppen tussen het aantal calorieën dat je eet en die je verbrandt is een redelijk streng eetschema te handhaven op weekdagen bijvoorbeeld en jezelf wat meer vrijheid te gunnen in het weekend. Op die manier raak je niet gefrustreerd omdat je je nooit een beetje mag laten gaan. Hierin moet je je eigen evenwicht vinden, want zoals je in ons artikel over het beste dieet ter wereld kan lezen, werkt een dieet slechts als je het op lange termijn kan volhouden.

DENK AAN BEWEGEN

vermageren-op-een-gezonde-manier-stappentellerIn een ideale wereld zou je een heleboel tijd hebben om te sporten en dit nog leuk vinden ook. De werkelijkheid is dat je het druk hebt en het er te vaak niet van komt. Bovendien leid je misschien een redelijk zittend leven op je werk. Ons metabolisme is over vele duizenden jaren geëvolueerd tot wat het nu is. Het gros van die tijd oefenden mensen geen zittende beroepen uit, omdat die bijna niet bestonden tot ergens in de 20e eeuw. Dit leidt tot een onevenwicht tussen hetgeen je lichaam interpreteert als noden inzake vetopslag en de werkelijkheid. Hier kan je met een aantal beperkte aanpassingen tegenin gaan. Kleine verplaatsingen te voet of op de fiets doen in plaats van met de auto. De trap nemen in plaats van de lift als het maar om 2 of 3 verdiepingen gaat enz... je kan ook zo'n stappenteller kopen en jezelf een dagelijks doel stellen. Met andere woorden, als je geen tijd of zin hebt om intens te sporten, begin dan veel gemakkelijker en eenvoudiger.

MINDER HONGER HEBBEN MAAKT HET GEMAKKELIJKER OM TE VERMAGEREN OP EEN GEZONDE MANIER

"Ik ben een echte bio-boy als het op eten aankomt. Bij ons thuis geen rotzooi of vergif op tafel. Desondanks woog ik iets meer dan een jaar geleden net geen 100 kilo (voor 1m75 lichaamslengte). Dus heb ik beslist voor mezelf en ook voor mijn echtgenote en 3 prachtkinderen, dat ik hier iets aan moet doen. Mijn story en eigenlijk de SkinnyLove story lees je hier op de site. Wat ik je nu wel al wil zeggen is dat ik flink ben vermagerd en dat ik me beter voel dan ooit tevoren. Wil jij ook vermageren op een gezonde manier? En je wil dat het vooruit gaat? Combineer dan de tips uit dit artikel met een SkinnyLove vermageringskuur¹."
Alain Indria, producent van SkinnyLove en vlot vermagerd "Voordat ik het vergeet. Daarstraks heb ik je verteld dat er in de lunchbox een geheim wapen van me zit. Dat zijn die crackers. Het zijn namelijk Pain des Fleurs crackers. Daar lees je alles door op de naam Pain des Fleurs te klikken."

Vermageren op een gezonde manier heeft alles te maken met het geleidelijk, in de juiste richting, veranderen van kleine zaken in je dagelijkse leven

De meest gezonde manier om te vermageren zijn geen 'crash diets' of plots extreem sporten. Je lichaam houdt van geleidelijke verandering inzake voeding en beweging. Zo moet iemand die al jaren niet sport bijvoorbeeld niet plots kilometers per dag gaan lopen. Niet enkel omdat het enorme verschil in inspanning je uitput en demotiveert, maar je loopt ook een reëel risico je te bezeren en zo nogal snel alweer weken buiten strijd te zijn. Hetzelfde geldt voor mensen die zich plots beginnen uithongeren. Een dieet dat je dwingt extreem weinig calorieën per dag te eten, of een heleboel voedingsproducten definitief uit le leven verbant, zal waarschijnlijk ook leiden tot een tekort aan de voedingsstoffen en vitamines die je lichaam nodig heeft.

Behoefte aan energie en gewichtsverlies

Je lichaam gebruikt voeding als bron van energie. Het slaat een overschot aan energie op in de vorm van lichaamsvet. Dit betekent dat indien je meer eet dan de noden van je lichaam om je dagelijkse activiteiten te vervullen en zichzelf in stand te houden, je in gewicht toeneemt. Om te vermageren moet je je lichaam dwingen de opgestapelde vetreserves te gebruiken. De meest efficiënte manier om dit te doen is het aantal calorieën dat je eet te verminderen en/of de hoeveelheid calorieën die je verbrandt door activiteit te verhogen. Vandaar dat elke deskundige inzake het steeds zal hebben over dieet en beweging als het om vermageren gaat.

Kleine aanpassingen helpen al

Kleine veranderingen kunnen op termijn leiden tot een groot verschil in gewicht. Zo kan 1 extra koekje per week leiden totvermageren-op-een-gezonde-manier-koekje 2 kilo extra per jaar. Laat dat ene koekje per week vallen en je verliest dat gewicht op dezelfde tijd. Het is bijvoorbeeld ook makkelijker om bij je dagelijkse ontbijt volle melk te vermageren door magere of halfvolle melk dan een dieet vol te houden dat je allerlei strenge regels oplegt. Je moet dus bij vermageren op een gezonde manier denken aan permanente aanpassingen aan je eetgewoontes. Meestal stelt men zich een doel inzake gewichtsverlies op een termijn van weken. Maar het echte doel ligt op een termijn van maanden en jaren. Van de rest van je leven.

Verhoog je bewegingsgraad

Iemand die meer gaat bewegen, zonder ook maar iets te wijzigen aan zijn of haar etensgewoontes zal nagenoeg 100% zeker gewicht verliezen op een gezonde manier. Ook al haat je de fitness of sportschool, zelfs lichte beweging - zoals een rustige wandeling van 20 minuten - zal helpen als je dit dagelijks doet. vermageren-op-een-gezonde-manier-thuis-sportenElke keer - je leest het goed; ELKE KEER - je meer beweegt dan gewoonlijk ZONDER EXTRA TE ETEN - verbrand je calorieën en vetreserves. Vind iets wat je graag doet, wat je leuk vind. Iets wat haalbaar is op het vlak van tijdsgebruik, afstand en kosten. Want enkel zo kan je dit een vast onderdeel laten worden van je routine. Probeer in het weekend bijvoorbeeld wat verder te parkeren dan gewoonlijk van de plekken waar je naartoe gaat en de laatste 10 minuten te voet af te leggen. Want dat is heen en weer ook alweer 20 minuten bewegen. Ga eens in het park wandelen of fietsen. ELKE EXTRA STAP HELPT. Gebruik zo vaal als je dit kan de trappen in plaats van de lift. Als je gebruik maakt van het openbaar vervoer, stap dan 1 halte te vroeg af en loop het laatste deel. Je zou zelfs een home trainer in je woonkamer kunnen zetten en er 20 minuten rustig op fietsen terwijl je naar televisie kijkt.

Verminder je calorische inname

vermageren-op-een-gezonde-manier-bmi
Wat is de definitie van overgewicht eigenlijk? Artsen hanteren de BMI. Die BMI is een cijfer dat als volgt berekend wordt: je deelt je gewicht in kilogram foor het kwadraat van je lengte. Als je bijvoorbeeld 62 kilo weegt en je bent 1,60 meter groot, dan is je BMI = 24,2 ( 62 gedeeld door het resultaat van 1,6 x 1,6). Een BMI tussen 18,5 en 25 is gezond. Als je BMI boven de 25 ligt, dan heb je overgewicht. Indien je BMI boven de 20 ligt, dan ben je obese. Boven de 40 heet morbide obese. De conclusie uit je BMI berekening is eenvoudig. Als die boven de 25 is dan doe je er, louter op het vlak van je gezondheid, goed aan te vermageren. Het is erg moeilijk je hoeveelheid lichaamsvet te doen dalen als je veel eet, taart eet, vaak snoept en/of zoute snacks verorbert. MAAR dat betekent niet dat je dit nooit meer zou mogen doen. Vergeet dat extreme idee, want niemand houdt dat lang vol. Wat je wel moet ontwikkelen is de gewoonte het eten van 'foute' zaken te zien als een bijzondere verwenning in plaats van een banale gewoonte. Ga dus niet op een crash diet (alles onder de 1500 calorieën per dag), want dat gaat je verzwakken, je slecht laten voelen en dat hou je niet duurzaam vol. Van die quick-fix diëten leiden tot het je allicht gekende yo-yo effect. Snel gewichtsverlies, waarna je het weer ongeveer even snel bijkomt, waardoor je in een onprettige én ongezonde vicieuze cirkel belandt. Er is geen 'shortcut' die leidt naar gezond en op een blijvende, redelijke manier vermageren.

Concrete tips & tricks

Je inname aan voeding met 300 à 500 calorieën per week verminderen zal leiden tot een systematisch gewichtsverlies van 500 gram per week. Dat is een super realistische aanpak. Want dat is maar 70 calorieën per dag. Herinner je je dat chocolate chip koekje van daarstraks nog. Wel zo één koekje bevat typisch tussen 49 en 200 calorieën, afhankelijk van de grootte ervan het de soort. Gemiddeld is dat 125 calorieën voor 1 koekje. Een ander voorbeeld: 1 chocotoff bevat 28 calorieën. Als je er nu 3 per dag eet en je vermindert dat naar 1 per dag, dan zit je al aan je 500 calorieën minder per week. Zo simpel kan het zijn. Als je denkt, wat is nu 500 gram per week? Wel, dat zijn cumulatief meer dan 20 kilo op een jaar! Vetstoffen bevatten de meeste calorieën van alle voedingsstoffen (proteïne, koolhydraten). Een goede manier om te vermageren is dus vet eten te verminderen en te vervangen door complexe koolhydraten. vermageren-op-een-gezonde-manier-vetten Hieronder geef ik je nog enkele makkelijke concrete tips & tricks die je gaan helpen vermageren op een gezonde manier:
  • Vervang drank waar gas in zit, of fruitsapjes, door pat water
  • Vervang volle melk door halfvolle of magere melk.
  • Maak je eigen broodjes voor de lunch en doe er weinig margarine of boter op. Broodjes die je buitenshuis koopt bevatten bijna altijd meer boter of margarine dan wat je zelf zou maken.
  • Doe geen suiker in je thee of koffie (desnoods wat stevia).
  • Neem geen tweede portie bij je maaltijd. Wacht eerste een kwartier na je eerste portie om dit te beslissen, want zolang duurt het voordat je hersenen het signaal dat je eigenlijk al verzadigd bent correct interpreteren.
  • Stop met ongezonde en calorierijke knabbels tussen de maaltijden in (snoep, koekjes, chips e.d.). Wil je toch iets tussendoor eten? Koop dan pompoenpitten en knabbel daarop.
  • Verminder je alcoholverbruik. Een gin tonic bevat 200 calorieën, een pintje 113, een zwaarder bier als Westmalle trippel 245 en een glas cava bijvoorbeeld 77 calorieën.
  • Vervang je brood door Pain des Fleurs crackers

Laatste tip

Tenslotte nog dit. Sla geen maaltijden over. Dat helpt wel op dat moment, maar tegen de volgende maaltijd heb je gewoonweg meer honger en maak je het jezelf extra moeilijk redelijk te eten. Het risico is groot dat je dan weer te veel eet. Wil je dat vermageren op een gezonde manier voor jezelf vergemakkelijken? Probeer SkinnyLove. SkinnyLove gebruikt de kracht van de natuur:

SkinnyLove vermindert je drang naar zoet³

Wanneer de schommelingen in je bloedsuikerspiegel verminderen heb je minder honger⁹ en minder drang naar zoet³. SkinnyLove bevat een aantal ingrediënten die je bloedsuikerspiegel stabiliseren. Zoals o.m. vijgcactus, gember, matcha groene thee en kaneel.

SkinnyLove heeft een gunstig effect op je vetmetabolisme²

Je vetmetabolisme zorgt er voor dat je lichaam vet afbreekt in plaats van het op te stapelen. Zorgvuldig geselecteerde – maar steeds 100% natuurlijke – ingrediënten als kurkuma en opuntia ficusindica hebben een positief effect op je vetmetabolisme.

Langer verzadigd = minder snel honger

Hoe langer je je verzadigd voelt, hoe minder snel je honger⁹ voelt. Wel, dankzij vezelrijke ingrediënten als citroen, pompelmoes, komijn en acaciagom is SkinnyLove zeer vezelrijk. Minder snel honger⁹, betekent minder geneigd zijn te veel te eten.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"