Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
Vermageren tips. 17 toptips voor een tiptop (bikini) body deze zomer

Vermageren tips. 17 toptips voor een tiptop (bikini) body deze zomer

Ja, vermageren tips in dit artikel. Want de temperaturen gaan langzaam aan maar zeker de lucht in en de zomer staat eindelijk voor de deur, eindelijk! We kunnen onze winterkledij vaarwel waaien en onze zomerkledij van onder het stof halen. Sommige mensen voelen het al warm worden onder hun voeten: “mijn lichaam is nog niet bikini body ready!”.

Want inderdaad, zomer betekent zon, zee en strand. En ja, ook bikini’s. Laat dat kledingstuk nu het naarste zijn wat je kan aanhebben wanneer je onzeker bent over je lichaam. Geen stress, wij geven je tips hoe je je lichaam toch nog bikini body ready de zomer in kan sturen!

Vermageren tips #1: Drink veel water en eet langzaam

vermageren tips waterEen eerste tip die al een wereld van verschil kan maken. Door het drinken van voldoende water kan je effectief slanker worden, zeker als je zoals ik bijna nooit water drinkt. Wanneer je de frisdranken van je menu schrapt en deze vervangt door water, zal je vermageren. Water voert namelijk de afvalstoffen uit je lichaam af. Het staat ook gekend om het verzadigend gevoel. Vaak wanneer je denkt dat je honger hebt, heb je gewoon dorst. Je zal merken dat wanneer je water drinkt, je honger in veel gevallen zal verdwijnen. Bovendien zegt men ook vaak dat wanneer je water drinkt voor je maaltijd, je ook minder zal eten. Een andere tip die aan de basis ligt van vermageren is langzaam eten. Je maag geeft aan je hersenen door hoe vol je zit. Er zit een kleine vertraging op (ongeveer een kwartier). Door rustiger te eten, heeft je maag dus meer tijd om door te geven aan je hersenen dat je vol zit en zal je niet meer eten dan nodig. Als je snel eet, dan is de kans groot dat je te laat door hebt dat je genoeg hebt, en eet je te veel. Bovendien is het zoveel leuker om trager te eten en echt te genieten van je eten, toch?

Vermageren tips #2: Eet 5 maaltijden per dag

Deze 5 maaltijden bestaan uit 3 hoofdmaaltijden: ontbijt, lunch en avondeten en 2 tussendoortjes: het tienuurtje en het vieruurtje. Je zal misschien wel denken: zoveel?! Maaltijden overslaan is geen goed idee om dat je dan gegarandeerd naar snacks of zoetigheid zal grijpen. Wanneer je op vaste tijdstippen eet, heb je meer controle over je eetpatroon en kan je duidelijk het verschil merken tussen honger en ‘goesting’. Wanneer je 5 maaltijden per dag eet, is het namelijk bijna onmogelijk om tussen de maaltijden honger te hebben. Het is ook niet de bedoeling dat je je 5 keer per dag vol stampt, overdrijf ook niet. Eet een goede hoofdmaaltijd en eet als tienuurtje een stuk fruit en als vieruurtje een stuk groente bijvoorbeeld.

Vermageren tips #3: Heb genoeg beweging

vermageren tips beweegWe kunnen het niet genoeg benadrukken hoe belangrijk beweging is. Natuurlijk kan je ook vermageren zonder te sporten, maar het kan je toch dat serieuze duwtje in de rug geven. Denk dus niet dat door heel veel sporten alleen je direct veel gewicht zal verliezen. Voeding is het belangrijkst bij het afvallen. Maar door het aan te vullen met de juiste sport kom je al een eind verder! Sporten helpt bij je vetverbranding, vooral als je ook spieren kweekt bij het sporten. Je (rust)stofwisseling zal namelijk stijgen wanneer je spiermassa vergroot. Dit wil zeggen dat je meer zal verbruiken in rusttoestand, waardoor je sneller afvalt. Als je geen tijd of zin hebt om te sporten, beweeg dan elke dag een halfuur. Hiervoor moet je niet naar de fitness of heb je geen sportmateriaal voor nodig. Je kan het eenvoudig in je dagelijks leven integreren. Vaker de trap nemen, een wandeling maken met de hond, met de fiets naar het werk, … allemaal zaken die je kan aanpassen in een nieuwe levensstijl om je lichaam en geest gezond te houden.

Vermageren tips #4: Ontbijt!

Er wordt dikwijls gezegd dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Een goed ontbijt zorgt ervoor dat je stofwisseling snel op gang komt.

Vermageren tips #5: Zorg dat je voldoende slaap hebt en vermijd stress

vermageren tips slaapDit is een tip die vaak onderschat wordt. Door te weinig te slapen word je uiteraard moe. Wie moe is zal sneller grijpen naar ongezonde voeding (dat snel klaar is en waar we niet teveel voor hoeven te doen). Bovendien geraakt je stofwisseling in de war en krijg je sneller en meer honger. Te weinig slaap leidt vaak tot stress, laat dat de grote boosdoener zijn in het mislukken van een dieet. Als je veel stress hebt, dan maakt je lichaam het stresshormoon cortisol aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je meer honger hebt, een slechte spijsvertering hebt en vermoeid geraakt. Je zit als het ware in een vicieuze cirkel. Yoga is een goed hulpmiddel bij het tegengaan van stress. We weten ook allemaal wat te veel slaap met ons doe. Ken je die uitspraak “Ik heb me moe geslapen?” Je kan namelijk ook te veel slapen. Je wordt dan sloom, lui en hebt in niks zin. Je ligt de hele dag te niksen in de zetel en hebt weer minder beweging. Het gaat erom dat we een goede middenweg vinden voor onszelf, wanneer we genoeg geslapen hebben. Bij de meeste mensen ligt dat rond de 8 uur slaap, maar dat kan je best zelf ontdekken natuurlijk!

Vermageren tips #6: Beperk de restaurant uitjes

vermageren tips restaurantHet is superverleidelijk om op restaurant te gaan, maar oh zo gevaarlijk voor onze lijn! We zeggen zelfs al op voorhand “Weer op restaurant, ik las een cheatday in!”. Op restaurant zijn we altijd geneigd om iets nemen wat we echt graag lusten. Het percentage dat een salade op restaurant eet, is zeer klein. Ook is het moeilijk om nee te zeggen tegen het brood met kruidenboter dat je vaak krijgt voor je maaltijd. Om nog maar te zwijgen over de frietjes of kroketjes bij je hoofdgerecht. Vaak speelt groepsdruk ook een rol in de keuzes die je neemt op restaurant. Als al je vrienden of familieleden een dessert bestellen, ga jij toch ook geen nee zeggen tegen die lekkere moelleux? Daarom is het verstandig om niet te vaak uit eten te gaan en vermijd lunches in de cafetaria van het werk. Maak je eigen maaltijden thuis zodat je de controle over je porties en over wat je eet kan bewaren.

Vermageren tips #7: Schrap frisdrank en fruitsappen

vermageren tips fruitsapDat frisdranken niet goed zijn voor je gezondheid weet iedereen, maar ook fruitsappen zijn uit den boze! Lees snel mee wat het met je lichaam kan doen. In cola en andere frisdrank zit een enorme hoeveelheid suiker. In 1 blikje coca cola van 33 cl zit 35 gram suiker, dat staat gelijk aan 8 klontjes suiker. Begin maar al te rekenen hoeveel suiker je op een dag binnenkrijgt door enkel en alleen frisdrank te drinken. Bovendien zit er geen enkele voedingswaarde in, dus je lichaam kan er niets mee. Wat het wel doet is zorgen voor een enorme piek in je suikerspiegel waardoor je na deze piek een dip krijgt. Door deze dip krijg je weer zin in suiker en is de vicieuze cirkel rond. Dit zal voor de meeste mensen geen al te grote verrassing zijn. Maar vruchtensappen hebben hetzelfde effect! Ook deze zitten boordevol suikers. Als je streeft naar een gezond gewicht kan je deze dranken best schrappen uit jouw dagelijks patroon en deze vervangen door water of verse thee. Dit is een tip die vrij gemakkelijk uit te voeren is!

Vermageren tips #8: Matig met alcohol

vermageren tips alcoholZoals eerder gezegd zitten in veel dranken suikers en hebben ze geen toegevoegde waarde in ons voedingspatroon, dit is ook bij alcohol het geval. Bovendien eten we bij alcohol ook graag een zouten snack. Deze combinatie is te veel voor ons lichaam om te verbranden en slagen we dus op als vet. Toch drinken mensen af en toe graag eens een glaasje. Hieronder geef ik je wat tips over hoe je toch een glaasje kan drinken zonder een schuldgevoel te moeten hebben.
  • Kies slim: drink alcohol waar niet zo veel suiker of room inzitten. Sterke dranken en koffielikeuren zijn hier dus al te schrappen. Drink geen alcohol tegen de dorst. Veel mensen zien bier als een dorstlesser, daar moet je dus vanaf. Water is de enige dorstlesser als je wil vermageren.
  • Drink het ook niet dagelijks, maar beperk het tot feestjes of het weekend.
  • Drink er ook geen 7 op een avond maar hou het bij 2 drankjes.

Vermageren tips #9: Doe het stap voor stap

Snel afvallen is nergens goed voor. Toch niet op lange termijn bekeken. Crashdiëten heeft weinig zin. Je kan op korte tijd heel veel kilo’s vermageren, maar deze zitten er even snel weer aan. Doe het daarom stap voor stap en op je eigen tempo. Probeer eerst al nee te zeggen tegen alle onnatuurlijke, ongezonde voeding. Hier heb ik het over snoep, chips en fastfood. Verdiep je dan in een goed en gezond voedingspatroon dat je kan volhouden. Alain, de producent van SkinnyLove* liet ook niet vanaf dag één alles vallen. Het heeft hem een jaar de tijd gekost om geleidelijk aan zijn gewicht te verliezen. Het voordeel dat hieraan vast hangt is dat je de kilo’s ook echt kwijt bent en ze dus niet al te snel terugkomen (tenzij je opnieuw in je oud patroon hervalt.)

Vermageren tips #10: Doe bewust je boodschappen

vermageren tips boodschappen
Een gezonde levensstijl begint bij het bewust worden wat je koopt in de supermarkt. De rekken liggen vol met kant en klare voeding, producten vol bewaarmiddelen en kleurstoffen en ga zo maar verder. Veel mensen zien een product dat light, zonder suiker, of 0% vet bevat. Besef dan goed dat ze hier dan andere smaakstoffen (zout, suiker, vet…) aan toegevoegd hebben om de smaak goed te houden. Wees je dus bewust van wat je koopt en lees altijd goed de ingrediënten. Als er dingen op staan die je niet kan lezen, weet je al voldoende. Een andere gouden tip: wees voorbereid. Maak een boodschappenlijstje en hou je daaraan. Bedenk van tevoren wat je deze week gaat eten, zet de producten op je lijstje en haal ook enkel de producten op je lijst. Zorg er ook voor dat je zonder honger gaat winkelen, dan matig je de drang om meer te kopen dan je eigenlijk nodig hebt. Op deze manier kom je dus ook niet meer in de verleiding om andere, soms ongezonde, dingen te gaan eten. Dingen die niet op je lijstje horen te staan: snoep koeken, chocolade, chips. Kortom: alles wat boordevol suiker en vet zit. Bovendien kan je niks eten wat je niet in huis hebt! Dingen die je in de plaats kan kopen: groenten, fruit, zaden. Als je dan toch nog eens wil snacken, heb je alleen gezonde voeding in de buurt!

Vermageren tips #11: Eet veel groenten

vermageren tips groentenWe kunnen het niet genoeg zeggen: zorg dat je dagelijks een goede portie groenten binnen hebt. Groenten bevatten veel vocht en vezels waardoor je sneller een verzadigd gevoel hebt. Daardoor blijft je honger langer uit, verdwijnt je trek in zoete en ongezonde tussendoortjes en eet je automatisch minder. Bovendien heeft je lichaam veel energie nodig om groenten te verteren, meer dan je binnenkrijgt, waardoor je dus afvalt. Groenten hebben ook een reinigende functie, ze zorgen ervoor dat je lichaam zich ontdoet van schadelijke afvalstoffen. Varieer ook voldoende in je groenten, er zijn zoveel verschillende groenten dus maak daar ook gebruikt van! Een paar goede groenten die enorm goed zijn voor je lichaam: andijvie, spinazie, groene kool, bloemkool, broccoli, sperziebonen, selder, radijsjes, wortelen, courgettes, aubergines, asperges, bieten, sla, veldsla, knoflook, uien, rapen, tuinkers, koolrabi, pepers, en spruitjes.

Vermageren tips #12: Blijf gemotiveerd

Het weten is één ding, het doen is iets anders. Daar loopt het vaak mis. Ze zeggen altijd dat je een stalen karakter moet hebben om te kunnen afvallen. Je moet het willen. Als je het niet 100% wilt en je niet 100% overtuigd bent, zal het inderdaad een grote kans hebben om te mislukken. Daarom geef ik je graag een paar tips om je mentaal klaar te stomen voor je bikini body deze zomer!

Vermageren tips #13: Wees realistisch en stel haalbare doelen voor jezelf

Je kan beter enkele kleine doelen vooropstellen die je dan makkelijker verwezenlijkt, dan doelen die niet realistisch zijn. Je zal zien dat elke keer je een kleiner doel bereikt hebt, dat dit je de extra portie motivatie geeft om door te gaan. Wanneer je een te groot doel vooropstelt, en je dit niet haalt, zal je motivatie een deuk krijgen waardoor je weer bij af komt.

Vermageren tips #14: Stop met jezelf te vergelijken met anderen

Zoals we bij SkinnyLove* verschillende keren aanhalen: ieder lichaam en ieder metabolisme is anders. Het niet omdat Jan of Julie 20 kg is afgevallen op 6 maanden tijd, dat jij dat ook moet kunnen doen. Stel voor jezelf realistische doelen en laat je niet demotiveren door iemand anders. Probeer het om te zetten in iets positiefs. Vraag aan die persoon om jou dat extra duwtje in de rug te geven, vraag tips. Zoek iemand die samen met jou wil vermageren en stap samen in dit gebeuren. Van elkaar kan je heel veel leren en bovendien kan je elkaar motiveren. Zo zal je zien dat je minder snel opgeeft. Samen staan we sterk!

Vermageren tips #15: Meten is weten

vermageren tips metenOok hier schuilt een bron van motivatie achter. We kunnen allemaal wel meespreken van het feit dat wanneer je vooruitgang ziet, je een extra boost krijgt. Focus je daarbij niet enkel op de weegschaal! Bij het vermageren sport of beweeg je ook meer. Dat wil zeggen dat we spieren bij krijgen. Spieren wegen meer dan vet, wat wil zeggen dat je kan vermageren zonder je dit ziet op de weegschaal. Meet daarom regelmatig je vooruitgang. Dit kan je doen door je centimeters op te meten van je lichaam. Je kan dit op verschillende plaatsen doen: je buik, borst, armen, billen, benen, … schrijf het aantal centimeters op, samen met de datum van de meting en je gewicht in een persoonlijk boekje. Doe dit niet te vaak, 1 keer per week is voldoende. Een andere manier om je vooruitgang te zien is door foto’s. Maak om de maand een foto van jezelf op dezelfde dag en hetzelfde tijdstip en in dezelfde positie. Zo kan je mooi zien vanwaar je gekomen bent en hoe ver je al gevorderd bent. Dit is een goede motivatie voor als je eens een keer niet of niet zoveel bent afgevallen.

Vermageren tips #16: Focus jezelf op wat je kan eten en niet op wat je niet kan eten

Dit is een gouden tip voor velen. In een vorig artikel heb ik dit ook al aangehaald. Als ik je zeg om niet aan een olifant te denken, waar denk je dan aan? Correct, een olifant. Dit is net hetzelfde bij het vermageren. Er zijn zoveel lekkere en gezonde dingen die je kan eten. Door het elke keer negatief te bekijken en te zeuren dat je geen chocolade en fastfood meer kan eten, zal je gedemotiveerd geraken. Als je voortdurend denkt aan al het eten wat ongezond is en je dik maakt, is het erg lastig deze verleiding te weerstaan. Heb je eens écht zin in dat stuk chocolade, dat kan maar kies dan slim en neem een chocolade van 85% of meer. Door slimme keuzes te maken zal je zien dat je vooruitgang eens zo mooi is!

Vermageren tips #17: Zet je potten en pannen niet op tafel bij het avondeten

Door je eten niet in zicht te hebben wanneer je eet, zal de drang naar meer eten dan je nodig hebt verminderen. Schep dus je eten op in de keuken en laat het eten daar ook staan. Als je nog honger hebt, wacht dan tien minuten met extra eten op te scheppen. Er zit vertraging op het signaal tussen je maag en hersenen die zegt wanneer je voldaan bent. Heb je na tien minuten nog steeds honger, dan kan je gerust nog wat extra eten. Het is niet de bedoeling om met honger van tafel te gaan, omdat de kans dan heel groot is dat je in de avond nog een extra snack zal eten. Zie je het niet meer zitten en sta je op punt om op te geven? Wat mij enorm geholpen heeft is mijn motivatie terug te vinden in quotes. Visualisatie is enorm belangrijk. Er zijn tegenwoordig websites die volstaan met beelden die motiverend kunnen werken. We heart it en Pinterest zijn er zo een van. Door hier elke dag naar een paar quotes te zoeken kan je een boost krijgen om toch door te zetten. Dit zal je onbewust helpen om die laatste en vaak moeilijke kilo’s kwijt te raken. Om af te sluiten deel ik graag nog enkele mooie quotes mee die voor mij het verschil hebben gemaakt. “Junk food you’ve craved for an hour? Or a body you’ve craved for a lifetime? Your decision.” “When you feel like quitting, think about why you started.” “Be stronger than your excuses.” “At first they ask you why you’re doing it, later they’ll ask you how you did it.”
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"