Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
gezond hart

Verwen je hart: deze voeding zorgt voor een gezond hart

De juiste voeding beïnvloedt ons lichaam op een gezonde manier. Zo kan het eten van bepaalde voeding bijvoorbeeld het risico op een hartaanval verminderen. Hart- en vaatziekten zijn een van de grootste doodsoorzaken en vaak moeilijk om te vermijden. Elk beetje helpt dus om je hart te verwennen en gezond te houden. Deze voeding zorgt voor een gezond hart.

Omega 3-vetzuren

gezond hartOmega 3-vetzuren helpen ontstekingen in ons lichaam te verminderen, onze bloeddruk te verlagen, het goede cholesterolgehalte te verhogen en vernauwing van de bloedvaten te voorkomen. Dat zijn vier belangrijke oorzaken van hart- en vaatziekten die op die manier tegengegaan worden. Je haalt deze gezonde vetzuren uit vette vis zoals zalm, tonijn, sardines, en makreel. Omega 3 is een onverzadigd vetzuur en daarmee een 'goede' vetsoort die je lichaam nodig heeft om te overleven.

Rode, gele en oranje groenten

paprika Voor groenten geldt in het algemeen hoe kleurrijker hoe beter en dat geldt eveneens voor de gezondheid van ons hart. Felgekleurde groenten zoals wortels, zoete aardappelen en paprika's zijn rijk aan carotenoïden, vezels en vitaminen. Die carotenoïden zijn een type fytochemische stof met antioxiderende effecten. Deze werken vrije radicalen en andere bacteriën tegen, zodat die de lichaamscellen niet kunnen beschadigen. Op die manier worden hart- en vaatziekten op lange termijn tegengegaan.

Asperges

gezond hart De asperges behoren ongetwijfeld tot onze favoriete groenten van het lenteseizoen en maken ons hart bovendien nog eens blij ook. Ze zijn rijk aan voedingsstoffen zoals bètacaroteen, foliumzuur en veel vezels die ons hart helpen te beschermen tegen bacteriën en andere schadelijke stoffen. Voornamelijk bètacaroteen of pro-vitamine A heeft veel oxidatieve eigenschappen om de bacteriën op afstand te houden.

Citrusvruchten

tussendoortjes gezond Citrusvruchten zoals citroen, sinaasappels en grapefruit bevatten een enorme hoeveelheid vitamine C. De vitamine bij uitstek om je immuunsysteem te versterken. Dat is al een eerste belangrijke factor voor een gezond hart. Verder bevatten ze veel flavonoïden die het risico op beroertes verlagen.

Vermijd te zout en te vet eten

effect zout lichaam Te veel zout eten is een van de slechtste dingen die je kan doen voor je gezondheid. Het is dan ook een risicofactor voor hypertensie en voor hart- en vaatziekten. Een 'overdosis' zout zorgt voor een hogere bloeddruk, hart- en vaatziekten, nierziekten en botonkalking. Reden genoeg om dat zout links te laten liggen en te opteren voor andere natuurlijke en gezondere smaakmakers. Ook te veten is nefast voor de gezondheid van je hart. Denk aan voedingsmiddelen met veel slechte cholesterol en verzadigd vet zoals vettige oliën, boter, worst en spek. Ook bewerkte voeding met toegevoegde suikers zoals koeken en kunstmatige dranken zoals frisdrank doen je hart geen goed.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"