Doorgaan naar inhoud
verzwakt immuunsysteem

Een verzwakt immuunsysteem door overgewicht? Zo word je lichamelijk weer sterker

Overgewicht verzwakt immuunsysteem. Ja, dat lees je goed. Het nieuws dat overgewicht niet bepaald gezond is voor je lichaam, komt vast niet aan als een verrassing. Toch zijn er heel veel mensen onwetend over welke negatieve impact op je gezondheid dit juist heeft.

Wie te zwaar weegt, verstoort het optimale verloop van bepaalde lichaamsprocessen. Daardoor verzwakt overgewicht het immuunsysteem. En dat immuunsysteem? Dat is iets essentieel om fit en gezond oud te worden. Gelukkig kan je het tij nog keren: zo word je lichamelijk weer sterker.

Feiten

verzwakt immuunsysteem Wist je dat 49,3% van alle volwassen in België rondloopt met overgewicht? Dat betekent gewoon dat de helft van de mensen in ons land te zwaar is... Slik. Cijfers om zeker eens bij stil te staan. Hoewel het cijfer op de weegschaal niet alles is in het leven, bepaalt het wel hoelang en hoe gezond je zal leven. In crisistijden is het bovendien nog belangrijker om je lichaam te wapenen tegen mogelijke virussen en bacteriën. Het is dan ook simpel: een zwakker immuunsysteem houdt een hoger risico in om ziek te worden.

Maar... we hebben toch vet nodig?

gezonde levensstijl volhouden Hoewel we absoluut vet nodig hebben om gezond te zijn en om te overleven, is er een groot verschil in hoe dat vetpercentage in je lichaam er nu juist uitziet. Je lichaam put de nodige energie uit vetten om te kunnen functioneren. Net zoals koolhydraten, proteïnen en suikers evengoed voor energie zorgen. Lichaamsvet heeft daarbij ook een beschermende functie. Een vetlaag zorgt voor bescherming van de celmembranen en lichaamscellen, waardoor je essentiële vitaminen en voedingsstoffen vlotter opslaat. Vetweefsel bestaat verder ook uit bindweefsel. Dit weefsel maakt vet tot een actief orgaan dat verschillende lichaamsvloeistoffen, bloedvaten en zenuwen verzamelt in een vetlaagje. Dat laagje onderhuids vet is noodzakelijk om heel dit netwerk gezond in tact te houden, maar binnen dat vetlaagje kan je een belangrijk onderscheid maken tussen wit en bruin vet.

Lees ook: Dit is het effect van vetten op je lichaam

Wat is het verschil tussen bruin en wit vet?

verzwakt immuunsysteem Het verschil tussen bruin en wit vet is eigenlijk heel simpel: de ene variant zorgt voor een snel metabolisme en de andere variant voor een vetbuikje. Op basis van die vaststelling weet je zelf stiekem wel welke variant je het liefst meesleurt in je lichaam. Het witte vet creëert overtollig vet en de zogenaamde 'zwembandjes' of 'love handles'. Dit vet slaat je lichaam op wanneer je voeding consumeert die je lichaam niet nodig heeft en niet vlot kan verwerken. Denk aan 'lege voedingsmiddelen' zoals witte pasta en suikerrijke voeding zoals koeken en andere zoetigheid. Door de kunstmatige samenstelling van deze stoffen, verteert je lichaam deze voedingsstoffen trager. Het haalt er niet suit, waardoor je lichaam deze opslaat als vet. Bruin vet verbrandt daarentegen energie. Dit vet is het gezonde vet dat je lichaam echt nodig heeft. Dit haal je uit complexe koolhydraten zoals boekweitkorrels, volle rijst, gerst en andere volwaardige granen. Ook groenten, fruit, vette vis, mager vlees en bijvoorbeeld pompoenpitten voorzien je lichaam van voldoende energie in de vorm van 'gezonde' vetten. Het verschil tussen wit en bruin vet binnen je vetpercentage is wat onder andere mee bepaalt hoe gezond je bent. Je kan dan nog een gezonde BMI hebben, wanneer je lichaamssamenstelling niet goed zit, ben je toch nog niet helemaal zeker. Weten wat je eet, is dus heel belangrijk om je immuunsysteem sterker te maken. Een gezond eetpatroon verandert de hele lichaamssamenstelling.

Lees ook: Wat is het verschil tussen bruin en wit vet?

Zwakker immuunsysteem

verzwakt immuunsysteem Wie een teveel van het witte vet meezeult, heeft een groter risico op een verzwakt immuunsysteem. Het witte vet bestaat uit visceraal en subcutaan vet. De gevaarlijkste categorie is het visceraal vet, omdat je deze niet met het blote oog ziet. Dat type hoopt zich op rond je organen, wat je lichamelijke processen verstoort en je organen zelf kan beschadigen. Wanneer dat het geval is, gaat het uiteraard niet over het effect van één kilootje te veel. Serieus overgewicht draagt daarentegen deze aanzienlijke gezondheidsgevolgen met zich mee: van een verzwakt immuunsysteem, tot een hoger risico op hart- en vaatziekten, diabetes, een te hoge bloeddruk en zelfs een hersenberoerte.

Lees ook: Een sterkere immuniteit? Deze 4 kleine dingen helpen écht

Gezondheidsgevaar ligt overal op de loer

Overal waar we komen worden we geconfronteerd met bacteriën en virussen die je immuunsysteem aanvallen, met het doel je lichaam ziek te maken. Een verzwakt immuunsysteem is het slechtste wat je kan hebben wanneer je jezelf lichamelijk tegen deze risico's wil proberen verdedigen. Wie gezond eet en drinkt, ontwikkelt een sterkere barrière om al deze monstertjes op afstand te houden. Wie rondloopt met een verzwakt immuunsysteem, zal minder weerstand kunnen bieden aan deze virussen en bacteriën, met meer risico op ziekte.

3 simpele tips om je immuniteit te versterken

  1. Eerst en vooral kan je al starten met de XYZ-booster van SkinnyLove te drinken. Deze lichaamsverwarmende fruit- en kruidendrank op basis van gember, tijm, salie, ginseng, kurkuma, citroen en mandarijn bevat uitsluitend ingrediënten die je lichamelijke weerstand⁴ kunnen boosten. Stuk voor stuk zijn het natuurlijke ingrediënten die gekend staan voor hun ontstekingsremmende werking. Combineer deze samen in de juiste hoeveelheid én in deze topcombinatie, en je kan er zeker van zijn dat je al snel wat effect zal opmerken.
  2. Ten tweede is het belangrijk om de juiste voeding te eten en voldoende te hydrateren. Start daarom je dag met de XYZ-booster, en maak vervolgens een lekkere ochtendkuur SkinnyLove klaar. De ingrediënten van dit voedingssupplement helpen je om voldoende water binnen te krijgen, zullen je helpen je drang naar (ongezonde) zoete voeding te verminderen³ en doen ook nog eens wonderen voor de huid⁷. Want zoals je zelf waarschijnlijk al vermoedt: een gezonde binnenkant, betekent evengoed een gezonde buitenkant.
  3. Een derde puntje dat je kan helpen om je verzwakt immuunsysteem opnieuw aan te sterken, is voldoende slapen. Tijdens deze noodzakelijk nachtrust laad jouw lichaam zich op en verwerkt het de indrukken van de afgelopen dag. Wie voldoende uren in dromenland vertoeft, sterkt zijn lichaam dus letterlijk aan, wat je immuunsysteem alleen maar ten goede komt

Lees ook: 5 voedingsmiddelen voor een betere weerstand

Om van een verzwakt immuunsysteem af te geraken, of lichamelijk sterker te worden, is het drinken van de XYZ-booster alvast iets wat je zeker kan proberen. Nog meer kans om sterker te worden? Vul je dagelijkse hoeveelheid water dan vervolgens aan met SkinnyLove, eet de juiste voeding en kruip op tijd in je bed. Wees lief voor je lijf!

Vorig artikel Hoe een verkoudheid te voorkomen? Dit kan je preventief doen!
Volgend artikel Helpt vitamine C tegen Corona?